Annonce
Faaborg-Midtfyn

Det sidste fly er fløjet: Midtfynsk familie fanget i undtagelsestilstand i Peru

Allan Olsen, hustruen Maria González og børnene, mens alting stadig lignede en god famlieferie, hos Marias forældre i Lima, Peru. Privatfoto.
Allan Olsen og hans peruvianskfødte hustru og parrets to børn kunne ikke få flybiletter. Han frygter, at familien må blive i Sydamerika til maj, og begge risikerer at miste deres job og se huset gå på tvangsauktion.

Årslev: En midtfynsk famile, Allan Olsen og Maria González, begge 43, er sammen med deres to børn på 10 og 2 år fanget i Perus hovedstad Lima, som er i undtagelsestilstand. Peru er i færd med at lukke for al flyvning, og familien frygter, at de tidligst kommer hjem til maj.

- Vi mister formentlig vores jobs, huset risikerer at gå på tvangsauktion, og vores dreng risikerer at gå en klasse om, lyder det fra en bekymret Allan Olsen, der arbejder som butikschef i en dagligvarebutik i Odense.

Hans peruvianskfødte hustru arbejder som bogholder i Brenderup. Parret har været gift i 13 år. De rejste på ferie den 5. marts for at besøge Maria González' familie, som de ikke har set siden 2016.

- Da vi rejste fra Danmark den 5. marts var her ikke nogle smittede med coronavirus. Før vi fløj fra Hamburg, ringede vi til sundhedsmyndighederne og spurgte, om det var et problem, at vi rejste til Peru. Der var ingen risiko, men vi kunne ikke få et klart ja eller nej, fortæller Allan Olsen.

Annonce

Vi mister formentlig vores jobs, huset risikerer at gå på tvangsauktion og vores dreng risikerer at gå en klasse om.

Allan Olsen, Årslev, i øjeblikket fanget i Lima, Peru, uden udsigt til at han og familien kan få flyforbindelse til Danmark foreløbig.

Utryg ved sundhedssystemet

I dag er billedet noget anderledes. Ifølge Allan Olsen er 234 smittede og fire døde, og det bekymrer ham, at sundhedsystemet i Peru ikke er særlig godt. Familien bor hos hans svigerforældre, som er gamle.

- Min svigerfar er 83 år og har det ikke så godt. Vi har siden i mandags kun måtte forlade vores hjem, hvis vi skulle handle eller på apoteket. Siden i torsdags har vi haft udgangsforbud. Dvs. at hver aften kl. 20 til kl. 5 om morgenen må ingen være uden for deres bopæl. Folk der er ude, bliver anholdt. Ingen biler må desuden køre i gaderne. De har bebudet flere strikse restriktioner de næste dage. Jeg går ud og handler alene cirka hver tredje dag. Med håndsprit og maske på, fortæller han.

Familien har i mere end en uge forsøgt at få flyforbindelse hjem, men håbet er vigende:

- Da den danske udenrigsminister stod frem på tv den 12. marts prøvede vi at ombooke vores billetter, men uden held. Internetsider gik ned og ingen svarede på telefoner hos rejseselskaberne. Vi prøvede også at bestille billetter på Momondo, men det var også umuligt. Den 15. marts gik Perus præsident på tv og lukkede landet ned fra i mandags. Alle fly til og fra Peru blev suspenderet.

Task force skal hjælpe

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har etableret en task force, der blandt andet skal hjælpe danskere, der er strandet i Sydamerika. Alene i Peru er der lidt over 200. Men hjælpen imponerer ikke en efterhånden desperat Allan Olsen:

- Israel, USA, Chile, Mexico og Argentina har fløjet deres statsborgere hjem, og vi har hele tiden troet, at Udenrigsministeriet ville hjælpe. Hver gang, de mere end 200 strandede danskere i Peru har skrevet og ringet til Udenrigsministeriet og ambassaden, har vi fået det svar, at "der arbejdes benhårdt på sagen". Fra task forcen lyder også bare, at "der arbejdes på sagen".

Imens tårner bekymringer sig op for den midtfynske familie:

- Sundhedssystemet i Peru er dårligt, og her er 65 respiratorer til 30 millioner mennesker. Vi er meget bekymrede for vores børns sundhed. Vores rejseforsikring gælder kun til og med 30 dage, efter at den danske udenrigsminister kaldte danskere hjem fra udlandet. Vi har skrevet til vores forsikringsselskab, GF Forsikring, at vi ikke vil være i Peru mod vores vilje uden at være dækket af vores forsikring. De har lovet at forelægge sagen for ledelsen, hvis det bliver aktuelt.

Allan Olsen tager ud og handler hver tredje dag, iført ansigtsmaske og med håndsprittede hænder. Privatfoto.

Føler sig glemt

Allan Olsen og hans familie sidder med en følelse af, at de bliver glemt og forstår ikke, hvordan det har kunnet lykkes at hente amerikanere, kinesere og franskmænd.

- Hvorfor kan de nordiske lande ikke finde en løsning, spørger han.

Udenrigsminister Jeppe Kofod kaldte på et pressemøde i torsdags situationen for danskere i den region for "kompliceret", og sagde, at han arbejder med løsninger af diplomatiske kanaler. Han fortalte, at han havde talt med Perus udenrigsminister og understreget behovet for, at danskerne får lov at rejse hjem.

- Jeg kan selvsagt ikke garantere noget, men der arbejdes aktivt og konstant med det, sagde udenrigsministeren.

Det store problem er, at Peru nu lukker ned for al flyvning, men Jeppe Kofod har lovet, at han nu sender diplomater til regionen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg For abonnenter

Massiv jordforurening nej tak: Flertal i Nyborg Byråd vil ikke købe den forurenede Lynfrosten-grund

Annonce