Annonce
Odense

Det rekordhøje optag sender mange flere studerende til Odense: Ingen grund til bolig-bekymring

PFA-Kollegiet på Toldbodgade er det nyest opførte kollegie i Odense. For at bo her skal man søge direkte hos PFA, men der findes også en sammenslutning af seks boligselskaber, Studiebolig Odense, hvor man kan skrive sig op. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Flere unge end sidste år har i år fået et tillykke-brev fra landets videregående uddannelser. Det kan lægge et pres på ungdomsboligerne, men boligselskaber vurderer, at det nok skal løse sig.
Annonce

Odense: Rekordmange er i år blevet tilbudt en plads på en af landets videregående uddannelser. Helt præcist har 69.529 ansøgere fået tilbudt en studieplads mod 65.714 sidste år – en stigning på seks procent.

Det betyder også, at lige knap 10.000 studerende in spe vender snuden mod Fyn. Helt præcist er 9858 personer blevet optaget på en videregående uddannelse på Fyn. Sammenlignet med 2019 er det en stigning på 5,8 procent eller 538 studerende, heraf langt størstedelen i Odense. Det betyder, at der skal findes boliger til flere studerende end normalt.

Det bemærkede borgmester Peter Rahbæk Juel (S), da han tirsdag på Facebook lykønskede de kommende studerende med optagelsen.

-Vi glæder os til at byde jer alle sammen velkommen. Og I skal vide, at uddannelse er en del af Odenses DNA. Derfor er vi optaget af, at I får et godt studielov i Odense. Udover at have fantastiske uddannelsesinstitutioner, så har vi gennem mange år bygget studieboliger – og vi garanterer tag over hovedet, hvis der er for meget tryk på boligmarkedet op mod studiestart, skrev borgmesteren blandt andet.

Annonce

Ikke noget større problem

Hos Kollegieboligselskabet frygter man dog ikke, at man ikke kan følge med boligefterspørgslen.

- Sidste år havde vi det laveste antal ansøgere, vi har haft i mange år, så at der kommer en lille stigning i år, ser jeg ikke som noget større problem, siger Henning Blume Islund, der er udlejningschef i Kollegieboligselskabet.

Udlejningschefen oplyser desuden, at antallet af ansøgere generelt har været faldende de senere år og peger på Odenses mange nye boligbyggerier som en del af forklaringen.

I Arbejdernes Boligforening Odense, der har godt 300 ungdomsboliger, forventer direktør Helle Jakobsen et øget pres på de billige boliger.

- Vi forventer et større pres efter et større optag, og det vil givet også betyde et større pres på tag over hovedet-garantien, siger hun og tilføjer:

- Sådan som optaget har været de tidligere år, er erfaringen, at det plejer at løse sig, men den her nye situation vil godt kunne skabe en udfordring.

Hun noterer samtidig, at boligudbuddet i Odense er så stort, at de unge studerende plejer at kunne finde en løsning. Ulempen er dog, at den kan være i den dyre ende.

Selvom antallet af ansøgere har været faldende, er det afgørende for de studerende, at der er billige almene ungdomsboliger til rådighed. Og der er generelt gode boligmuligheder for de studerende i Odense, sammenlignet med andre universitetsbyer, hvoraf forholdene er sværest i København. Det fremgår af Ungdomsboligrapporten 2020, der er udarbejdet af Danmarks Almene Boliger.


Sidste år havde vi det laveste antal ansøgere, vi har haft i mange år, så at der kommer en lille stigning i år, ser jeg ikke som noget større problem

Henning Blume Islund


I 2010 var der 2.357 almene ungdomsboliger i Odense og i 2020 er der 3.190 – altså, er der på 10 år kommet 833 boliger til. I samme periode er der i København blevet bygget 968 boliger, mens der i Aalborg er blevet bygget 4.441 almene ungdomsboliger.

Rapporten viser også, at Odense sammenlignet med København, Frederiksberg, Aarhus og Aalborg er den billigste af byerne at bo til leje i en almen ungdomsbolig i. Her er den gennemsnitlige månedlige husleje 3.017 kroner.

Der er god grund til at tage behovet for betalbare boliger i samme by, som man studerer i, seriøst. En 2019-undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut viser, at øget transporttid og en højere grad af boligbekymring øger risikoen for frafald på studiet.

Annonce

Næsten en samlet portal

Når de mange nye studerende skal til at søge bolig i Odense, er et oplagt sted at starte på hjemmesiden studiebolig-odense.dk. Det er en sammenslutning af seks boligselskaber, hvor man kan søge en stor del af byens ungdoms- og studieboliger.

Seks boligselskaber i Odense sammensluttede sig for 20 år siden i Studiebolig Odense for at gøre boligsøgningen lettere for kommende studerende, der så kunne nøjedes med at søge bolig ét sted.

Først på året var PFA-Kollegiet på Toldbodgade i Odense klar til indflytning. Undersøgelser viser, at studerende der bor i den by, de studerer i, er i mindre risiko for at droppe ud af studiet. Arkivfoto: Nils Svalebøg

De seneste år er der dog dukket et par nye store kollegier op, som man skal søge selvstændigt. Det ene er Campus Kollegiet, der ligger lige ved SDU, som byder på 250 studieboliger, og som skal søges igennem SDU. Det er et krav, at man er indskrevet ved en uddannelse på SDU, og der prioriteres desuden en 50:50 fordeling af danske og internationale studerende.

Det nyopførte PFA Kollegie har plads til 298 studerende, og man har fortrinsret, hvis man selv, ens forældre eller bedsteforældre er kunder hos PFA.

Det koster odenseanske kollegieværelser

Vil man bo på Cortex Park koster det billigste værelse på 30 kvadratmeter 3.227 kroner, mens det dyreste enkeltværelse på 40 kvadratmeter koster 4.315 kroner. Begge huslejer er inklusive forbrug og med eget køkken og bad.

Et 20 kvadratmeters værelse med eget køkken og bad beliggende på Campus Kollegiet koster 3.433 kroner inklusive forbrug.

Prisen for et værelse på det nyopførte PFA Kollegie koster 3.870 kroner inklusive forbrug, beboerrepræsentation og internet. Her er værelserne mellem 37 og 44 kvadratmeter og har eget køkken og bad.

På Rasmus Rask Kollegiet koster det billigste værelse med eget bad og køkken 3.687 kroner, mens det dyreste koster 5.623 kroner. Det billigste er 30 kvadratmeter og det største 49. Begge er inklusive forbrug.

Det billigste værelse på Lindekollegiet på Østre Stationsvej på lige knap 20 kvadratmeter koster 2.331 kroner, mens det dyreste værelse på 28 kvadratmeter koster 3.301 kroner. Begge værelser har eget køkken og bad.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Bæredygtigt byggeri i Nyborg Kommune

Odense For abonnenter

Tiltalts brødre forsøgte at betale sig fra voldtægt: 16-årigt offer tilbudt op til 50.000 kroner for at trække anmeldelse tilbage

CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce