Annonce
Fyn

Det politiske dyr Rasmus Helveg: Grisene og naturen skal have det bedre

Rasmus Helveg Petersen vil have et giftfrit landbrug og tage en tredjedel af landbrugsjorden ud af intensiv drift. Foto: Michael Bager
Rasmus Helveg havde sagt farvel til politik, men nu kæmper han for et comeback til Folketinget for at kunne præge den grønne omstilling

Du havde sagt, at det var slut med politik, da du ved det seneste valg røg ud af Folketinget, selv om du var klimaminister. Hvorfor forsøger du nu et comeback?

- Jeg kan mærke i maven, at jeg ikke er færdig med at sætte mig selv i spil i forhold til den grønne omstilling og til det polariserede billede, vi har med en regering og et socialdemokrati, der lader sig trække til højre af DF.

Du er københavner. Hvorfor stiller du op på Fyn?

- Jeg har altid haft en stor kærlighed for Fyn. Mine forældre kom oprindelig fra Fyn, mine bedsteforældre var fynboer, og vi tilbringer vores somre i sommerhuset på Langeland.

Hvis du er så glad for Fyn, kunne du jo tidligere have stillet op her?

- Da jeg stillede op første gang i 2008, var min far Niels Helveg valgt på Fyn, og da han stoppede i 2011, ville jeg ikke forsøge at overtage kredsen efter ham. Det ville der være for meget nedarvede privilegier over.

Din højest prioriterede mærkesag er klima. Hvorfor?

- Jeg har beskæftiget mig meget med klima og er dybt bekymret over klodens tilstand. Regeringen har taget tempoet ud af den grønne omstilling, men der er en masse, vi kan gøre.

Hvordan vil det udmønte sig på Fyn?

- Fynsværket skal undlade at fyre med kul, og i stedet kan vi for eksempel få verdens største energienhed baseret på lavasten. De kan blive så varme, at de kan lave damp, der driver turbinerne, når vinden ikke blæser. Jeg håber også, at fynboerne i højere grad kører i elbiler og spiser mindre kød.

I ønsker et giftfrit landbrug og en tredjedel af al landbrugsjord skal tages ud af intensiv drift inden 2050. Er det ikke vigtigt at producere fødevarer?

- Ikke som vi gør i dag. De indre farvande tømmes langsomt for liv, fordi landbruget udleder for meget kvælstof.

I vil have afgift på flyvninger og indføre roadpricing. Hvilke fynske veje skal vi betale for at køre på?

- Ingen. Roadpricing skal være en afgift, der erstatter vægtafgiften. Du skal betale i forhold til, hvor mange kilometer du kører.

Er det ikke at ramme landdistrikterne, hvor beboerne er meget afhængige af en bil?

- Vi vil ikke afskaffe bilerne, men vi kan ikke tillade det store CO2 aftryk fra benzinen.

Roadpricing bruges i andre lande til at regulere trafikken, så det bliver mindre attraktivt at køre på trængselsramte veje. I kunne jo indføre betaling for at køre på Fynske Motorvej i myldretiden?

- Det vil være naturligt i København at regulere trafikken på den måde. Jeg har ikke tænkt på motorvejen.

Vi betaler for at køre over Storebæltsbroen, men I vil gøre det helt gratis for elbiler indtil 2023. Hvorfor?

- For at gøre det mere attraktivt at anskaffe en elbil.

Betalingen for at køre over broen bruges til andre formål end udgifter på broen. Den igangsætte udvidelse af Fynske Motorvej betales af bropenge. Hvad mener du om det?

- Det er jeg indforstået med, fordi det er så vigtigt at få udvidet motorvejen.

Skal bilisterne på Storebælt også betale for en fortsat udvidelse syd om Odense?

- Udvidelse skal betales af staten som ved andre statsveje.

Hvordan kan du gå ind for mere asfalt, når du har klimaet som mærkesag?

- Fordi vi vil skifte benzinbiler ud med elbiler og også vil modernisere jernbanen, så den kan konkurrere med bilen. Det indebærer en ny højhastighedsbane på Vestfyn. Desuden vil vi give statspenge til anden fase af letbanen i Odense, så den kan nå til Vollsmose og gøre det attraktivt at investere i nyt byggeri og få ændret beboersammensætningen. I det hele skal staten bidrage mere til helhedsplanen for Vollsmose.

I kræver lempelser af udlændingepolitikken for at pege på Mette Frederiksen (S) som statsminister og står godt i meningsmålingerne. Men hvad nytter mandatfremgang, hvis I kravler så højt op i træet, at I mister indflydelse?

Mandater giver indflydelse, men det vil ikke være rart at have mange mandater og ingen indflydelse.

I er gået sammen med de borgerlige partier om en seniorpensionsordning, der kræver en individuel lægefaglig vurdering. Hvorfor ikke støtte Socialdemokratiets udspil om en rettighed til bestemte grupper?

- Fordi vi risikerer, at raske kan gå tidligere på pension, mens nedslidte ikke kan. Vi vil tage udgangspunkt i den enkelte. Vi holder også fast i princippet om, at pensionsalderen skal stige i takt med levealderen. Det er afgørende for økonomien, så vi har penge til den grønne omstilling og bedre uddannelser.

Sommerhuset på Langeland ligger i Løkkeby. Nærer du varmere følelser for Løkke end Mette Frederiksen?

Nej. Det gør jeg ikke. Vi går til valg på at afsætte Løkke og få en ny politik.

Annonce

Nørd og FCK-fan

Rasmus Helveg Petersen er 50 år og bor i et lille hus i København med sin hustru og to sønner.

Han er uddannet journalist. Har blandt andet været kommunikationschef i Verdensnaturfonden og direktør i Dansk Institut for Partier og Demokrati.

Han blev valgt til Folketinget i 2011 og har været udviklingsminister og klimaminister. Han røg ud af Folketinget ved valget i 2015, men er for øjeblikket stedfortræder for Zenia Stampe.

Hans fritidsinteresser favner bredt. Han elsker at være i sommerhuset på Langeland og fiske fra kysten. Han har et hav af bøger om det byzantinske imperium, men kan også lide at motionere.

Han elsker fodbold. Er FCK-fan, men har også set flere kampe med OB. Han kan godt lide at se opera og elsker Wagner.

Hør Helveg fortælle om de fynske rødder

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce