Annonce
Odense

Det nye sort: Kæmpe stigning i foreninger og efterskoler med e-sport på programmet

Konferencen var en del af Odincon, der afholdes i Odense Congress Center 6.-8. december. Her kan man blandt andet opleve en stor udstilling med alt lige fra retro-arkademaskiner og tidens hotteste spilletrends til det nyeste gaming-grej og e-sports merchandise. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Det helt nye skud på stammen indenfor sport er e-sport. I DGI har man oplevet en fordobling af foreninger, der har e-sport på programmet, og også skoler er begyndt at undervise i e-sport. Det er nemlig mere end bare underholdning.
Annonce

Odense Sport og Event er i weekenden nærmere Odense e-sport og event, når kæmpe-arrangementet Odincon løber af stablen i forbindelse med afholdelsen af finalerne ESL Pro League - verdens største Counter Strike turnering. Det sker i Jyske Bank Arena (Tidligere Arena Fyn red.)

Der er i øjeblikket en rivende udvikling i gang indenfor e-sport (elektronisk sport). Fredag blev e-sports-weekenden indledt med en konference, om fremtidens e-sport, der blandt andet handlede om e-sport i foreninger og som uddannelse.

Repræsentanter fra flere forskellige idrætsforeninger, gymnasier, efterskoler og ungdomsskoler var mødt frem og alle var enige: E-sport er en del af fremtiden.

Odincon

  • Odense Sport og Event afholder i weekenden 6.-8. december Odincon i samarbejde med Odense Kommune.
  • Odincon er et af Nordeuropas største gaming- og e-sportevents.
  • Sidste år dukkede flere end 20.000 mennesker op i Odense Congress Center til en hel weekend med computerspil og professionel gaming.
  • Igen i år kan man se ESL Pro League Finals - Finalerne i en stor international Counter-Strike-turnering. Her deltager blandt andet det danske hold Astralis.
  • Det hele sker i Jyske Bank Arena (Arena Fyn red.).

Annonce

Fordobling af medlemmer

Man hører ofte om, at foreningslivet i Danmark lider. Der mangler trænere. Der mangler frivillige. Der mangler medlemmer. Men det er ikke det fulde billede, ifølge direktør for DGI Idræt og Motion, Karen Friis Nielsen.

DGI har i løbet af de sidste 10 år haft en medlemsfremgang på 335.000 medlemmer, og forbundet har nu over 1,6 millioner medlemmer. En af de ting, der blandt andet er med til at sikre foreningernes succes, er fornyelse – og her kommer e-sport ind i billedet.

- Cirka halvdelen af de børn vi ser i e-sports-foreningerne, er børn, der måske ikke har haft så stor succes på fodboldbanen, enten fordi de har nogle motoriske udfordringer eller andet. Og det giver virkelig noget, at de også kan gå ind i deres skoleklasse og sige: Jeg går også til noget i min fritid. Så bliver de ligesom en del af fællesskabet, forklarer Karen Friis Nielsen.

DGI har haft e-sportsforeninger lige siden 2007, men kun i det små. I 2016 begyndte imidlertid en mærkbar efterspørgsel efter e-sport fra foreningerne. Således var der i 2017 2.015 medlemmer af e-sportsforeninger fordelt på 68 foreninger. I 2018 var der sket en fordobling med 4.912 medlemmer og hele 138 foreninger, der udbyder e-sport. Man forventer at tallene fra 2019 vil vise en vækst på yderligere 40 procent.

Formålet med e-sport i foreningerne er blandt andet at få computerspillerne rykket fra hjemmene, hvor de sidder alene og spiller alene, og ud i et forening, hvor de spiller i fællesskab med andre.

Annonce

E-sport på skoleskemaet

Også på efterskolerne har e-sporten for alvor gjort sit indtog. For tre år siden var der otte efterskoler, der havde e-sport på skemaet. I dag er der 82.

Tommerup Efterskole er en af de skoler, der har satset på e-sport. Her har læreren Tobias Ellegaard undervist i e-sport de sidste tre år.

- Det er det, der bliver spurgt mest efter og søgt mest på. Mere end fodbold, fortæller han.

Der er undervisning tre gange om ugen og undervisningen har blandt andet fokus på kommunikation og teamudvikling.

Nogle elever har spillet computerspil i 4000 timer, før de starter - andre har måske kun spillet 50 timer, eller slet ingen. Der er derfor stor forskel på elevernes niveau.

- Men de skal stadig lære at spille på samme hold, og det lærer de faktisk rigtig meget af. Det hold, der er bedst til at udvikle deres team, er også dem, der klarer sig bedst, siger Tobias Ellegaard.

Han oplever dog stadig mange forældre, der ikke er meget for, at deres børn skal have e-sport på skoleskemaet.

Men det må de vænne sig til, hvis man spørger by- og kultur rådmand i Odense, Jane Jegind (V):

- Nogen burde måske formulere nogle konkrete læringsmål, for undervisning i e-sport, ligesom man har det i dansk eller matematik. Så man kan man se, at e-sport faktisk kan mere end bare at være underholdning og fællesskab. Man kan faktisk få nogle kompetencer med sig, sagde Jane Jegind.

Odincon fortsætter med aktiviteter både lørdag og søndag.

Finalerne i ESL Pro League - en af verdens største turneringer i Counter Strike er en del af Odincon 2019. Turneringen kører om eftermiddagen og aftenen, og så kan man jo fordrive ventetiden med at spille ved siden af. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Forsvaret og flyvevåbnet er også til stede til Odincon E-sport Expo 2019. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Til Odincon kunne man bogstaveligt talt se spidsen af en jetjager. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Også SDU var på besøg ved messen, blandt andet med denne robot. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Odense-cheftræner i spidsen for Japan til OL

Odense

Borgerservice: Lejere blev advaret om manglende godkendelse af lejemål på tidligere kro

Annonce