Annonce
Debat

Det nye gode råd til de ældre hedder: Flyt i tide

Annonce

BOLIGKRAV

af eva aktkowiak

medlem af Nyborg Ældreråd, Tunnelvej 8, Nyborg

Prognoser viser en stærk vækst af ældrebefolkningen.

Inden så længe kommer de store årgange fra 40'erne, og der skal leveres mere til flere. Mere velfærd og af en højere kvalitet. Fremtidens ældre vil stille større krav

At finde egnede arealer, at finde egnede og forskellige boligtyper og at få byggeriet færdiggjort tager tid. Derfor er fremtiden helt aktuel i dag.

I dag hedder det "længst muligt i eget hjem", hvad der selvfølgelig er godt, dersom både beboerne og hjemmet er egnet.

Egnet bolig betyder flere ting: ikke for stort, ingen trapper, nær ved offentligt transportmiddel, nær ved indkøbsmulighed med mere.

Egnet beboer er man så længe, man med glæde kan klare, hvad klares skal.

Efterhånden kommer "længst muligt i eget hjem" til at betyde vanskelighed på vanskelighed. Det kan være at bo på fjerde sal. Det kan være at holde en have. Indkøb kan være vanskelige at klare, hvis kørekortet er afleveret, og man ikke tør cykle. En dag bliver rengøring og madlavning et problem. Dertil kommer så, at man ikke ser mange mennesker, hvis bentøjet svigter. Ensomhed truer. Hjælp fra børn kan man ikke regne med. De har deres arbejde at passe og har ofte selv børn eller børnebørn.

I dag bliver man først visiteret til hjælp eller bolig, når man er blevet så svag, at alle daglige gøremål er uoverkommelige. Et plejecenter i dag er i 2008 et sted for de meget svækkede. Det ses på den korte gennemsnitstid, de ældre bor på plejecentret. Det er ved at nærme sig et hospice. Forskellen er, at man ikke er på et plejecenter, fordi alle lægemidler er udtømt, men fordi livskraften er ved at være udtømt.

Disse centre har en vigtig opgave at udfylde og gør det godt.

Men de friske og aktive ældre med småskavanker skal have mulighed for nogle gode år i velegnede og pæne ældreboliger, valgt efter ønske.

I fremtiden skal det hedde "flyt i tide" for alle dem, der har behov for det.

Fremtidens ældre skal have mulighed for at vælge mellem forskellige typer ældreboliger. De skal opføres nær by, men ude i det fri. Der skal være rimelig plads til møbler og ting, som man holder af, og skabe til ting, der rummer minder. Bedst vil være at have sin egen minihave, så fredelige kæledyr kan medbringes. Bofællesskaber med mange aktivitetsmuligheder bør dannes nær transportmidler og gerne med en lille kiosk, hvor det mest nødvendige kan købes. Vigtigt er det, at ældreboligen er indrettet, så den kan gå over til at blive en plejebolig med plejemulighed, uden at beboerne skal flytte en gang til.

Det er ikke leve-bo-miljøer med fælles laven mad, der er den rigtige bolig. Problemer og strid bliver alt for let resultatet. Den rigtige bolig skal betyde tryghed, frihed til at være sig selv og selv træffe sine valg, samvær med andre efter ønske, eventuelt indtagelse af måltider sammen samt en fysisk og mental stimulering .

Der skal sættes fokus på fremtidens ældreboliger hurtigst muligt!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce