Annonce
Nordfyn

Det mener brugerne: Godt at sortere plastik, men...

Inden man smider sit plastaffald til genbrug, skal det i et vist omfang gerne rengøres for madrester og lignende. Arkivfoto: Robert Wengler
Ordningen med at sortere plastik i de nordfynske husstande blev indført for et år siden. En god ide mener mange brugere på Facebook-siden Vores Nordfyn. Men holdningen er også, at der er plads til forbedringer.

Nordfyn: Onsdagens artikel om at ordningen med at sortere plastaffald i de nordfynske husstande vakte efterfølgende stor debat på Facebook-siden Vores Nordfyn.

Blandt de mere end 60 kommentarer er den overordnede holdning, at det giver mening og er en god ide at sortere ens plastikaffald, men på flere punkter fungerer ordningen ikke perfekt, anfører flere.

Tanja Mortensen opfordrer til, at den indsamlede plastik bliver indsamlet hver 14. dag og ikke som nu hver ottende uge, så man undgår at skulle opbevare sækkene i så lang tid.

En holdning, der deles af mange. Carina Bernth fortæller, at de havde otte sække stående kun med fyldt med plast, og at det fylder ganske meget. Majbrit D. Bertelsen glæder sig over ordningen og ærgrer sig samtidig over, at den indsamlede plast bliver afhentet så sjældent, og at det ikke er muligt at samle det i en spand.

Planen er, at der fra 2022 bliver afhentning af plastaffald hver fjerde uge.

Annonce

Ønske om spand

Ønsket om en spand går igen hos flere. John Bak Sørensen er træt af at have sække stående med plast, når alt andet affald samles i spande. Lone Mandrup Stidsen bekymrer sig over, om "man samler rotter til huse, eller om man har fået skyllet alt plast ordentligt af".

Flere døjer med at holde styr på sækkene med plastik, når de lægges ud til vejen. "Det er et problem, når det blæser", nævner Dorte Overgaard Brosen.

Lasse Sørensen "gider seriøst ikke sortere det fra". Bente Domino glæder sig over at bo i en kommune, som henter så meget til genbrug. Rikke Hviid Kæhlershøj fortæller, at hun har sorteret plast i flere år, og at hun samler det ved siden af posten med flasker, metal med mere ude i bryggerset.

I det første år med plastindsamling er der i alt indsamlet 125 ton ved de nordfynske hustande.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

23-årig havde været til fest: Politiet mangler oplysninger om dræbt ung mand på motorvejen

Leder For abonnenter

Bevar sjælen i byerne

Hver gang man fjerner et hus, fjerner man noget af sjælen, sagde socialdemokraten Anders W. Berthelsen til avisen tidligere på ugen, mens han travede rundt i Hunderup-kvarteret i Odense sammen med en journalist for at kigge på en række af de matrikler, hvor gamle villaer er blevet revet ned til fordel for nybyggeri. Berthelsen har ret: Der forsvinder noget af et kvarters sjæl, når man river en epoke-typisk bygning ned i et kvarter for at erstatte den med et nymodens byggeri. Derfor er det klogt, at de fynske lokalpolitikere beslutter sig for at gennemføre bevarende lokalplaner for kvarterer og bydele, hvor man ønsker at bevare et særligt arkitektonisk udtryk. Det gælder både i Hunderup-kvarteret og i andre boligområder i Odense og på Fyn. Diskussionen om at bevare bygninger drejer sig nemlig ikke blot om nedrivning af gamle villaer i det fornemme Hunderup-kvarter. Det drejer sig også om Gerthasminde og om Møllers Villaby i Odense, og det drejer sig om dusinvis af bymiljøer i Faaborg, i Assens, i Svendborg, ja, i stort set alle de fynske byer. For i langt de fleste byer, landsbyer og bydele findes der karakteristiske bygninger eller kvarterer, som er værd at bevare. Bevares: Vores byer er ikke museer. Derfor er det ikke alle udhuse, cykelskure og parcelhuse, der partout skal bevares for eftertiden, for vores byer skal være levende og kunne udvikle sig i takt med tiden og behovet. En levende by betyder imidlertid ikke, at man som boligejer skal kunne rive bygninger ned efter forgodtbefindende. Tværtimod: I en levende by udviser man respekt for byen, for historien. For dens sjæl. De nedrivninger og nybygninger, som blev nævnt i avisen tidligere på ugen, var markante eksempler på, at det er nødvendigt at skærpe bevaringskravene i Hunderup-kvarteret. Derfor vil det være klogt at gennemføre en bevarende lokalplan i rigmandskvarteret, ligesom det vil være klogt at se på bevaringsindsatsen i andre områder i Odense og i de andre fynske byer. For vi skal have sjælen med. Også i vores byer.

Annonce