Annonce
Faaborg-Midtfyn

Det lignede et katastrofeår: Kæmpeoptur for ung caféindehaver

Line Klivager har taget hul på en ny og forhåbentlig igen fantastisk sæson for Faaborg Røgericafe. Sidste års gav en halv million på regnskabets bundlinje. Arkivfoto
Line Klivager havde mere travlt en nogensinde, og kom ud af 2020 med sit hidtil flotteste regnskab for Faaborg Røgericafé.

Faaborg: Line Klivager er vant til at håndtere truende katastrofer. Da året 2017 var fire dage gammelt, truede meteorologerne hende med, at vandstanden uden for dørtrinnet til hendes livsværk, Faaborg Røgericafé, ville stige op til 170 centimeter.


Her på røgericaféen lærte vi al fald at løbe stærkt. Det var ikke til at opdrive ekstra personale, og den situation har jeg forberedt mig bedre på til den kommende sæson

Line Klivager, caféindehaver.


Annonce

Og da marts 2020 var 11 dage gammel, udsendte statsminister Mette Frederiksen coronavarsel og lukkede hele riget ned.

Ingen af delene kunne slå den nu 31-årige cafeindehaver ud af kurs.

I januar 2017 rejste hun en mur af sandsække, trak i gummistøvler og stillede sig op på cafegulvet med en generatordrevet pumpe ved siden af sig og forberedte sig på en lang nat. Hendes sammenbidte heltedåd gik landet rundt.

Sådan så det ud i januar 2017, da Line Klivager brugte en lang aften og nat på at redde sin café fra oversvømmelser. Foto: Palle Søby

Også da statsministeren holdt nedlukningspause henover sommeren, hoppede Line Klivager i løbesko og rendte stærkere, end hun nogensinde har gjort. Resultatet er blevet det flotteste regnskab, Faaborg Røgericafé har præsteret, et bundlinjeplus på en halv million, eller cirka 10 gange så meget som året før.

Fantastisk sommer for hele byen

- Ja, det var det ikke meget, der tydede på i marts, men det blev en fantastisk sommer, ikke bare for mig, men for hele Faaborg. I forhold til at der var ting, vi ikke kunne lave, som det ugentlige veterantræf og loppemarkederne, så er det lidt overraskende, at det blev så godt et år, konstaterer hun.

- Sydfyn i det hele taget var dygtige til at gribe den chance, der bød sig, da danskerne ikke rigtigt kunne rejse til udlandet på ferie. Det skyldes nok især den kampagne "Fyn skal det være", som jo både kommunen og avisen bakkede op om, og som jeg egentlig synes, det meste af Faaborg tog til sig og brugte til at vise sig fra sin bedste side. Det er altså noget, der peger fremad, siger den unge madmor.

Som de fleste husker, var der i er leben i byen af en anden verden. Det var ikke til at opdrive hverken en hotelseng eller plads ved et cafebord på Torvet, men mange fandt altså ud af, at havnen også kan en hel del.

Også i år bliver der flere tilbud til sultne gæster på havnen i Faaborg. Faaborg Røgericafé står godt rustet til at tage imod dem. Arkivfoto

2020 blev det første år, hvor Vestkajs trafik var erstattet af stationære såkaldte foodtrucks, altså midlertidige fastfood-tilbud.

Annonce

Konkurrenter eller kolleger?

Om de kom til at virke som konkurrenter til Line Klivager, eller om de var kolleger, der trak endnu flere sultne feriegæster til havnen, er hun usikker på.

- Jeg vil være varsom med at tilskrive det initiativ æren for den gode sommer. Jeg oplevede, at gæsterne var glade for det originale Faaborg, siger hun.

- Hvad kan man egentlig bruge det, som sommeren 2020 lærte os, til?

- Her på røgericaféen lærte vi al fald at løbe stærkt. Det var ikke til at opdrive ekstra personale, og den situation har jeg forberedt mig bedre på til den kommende sæson. Overordnet set har vi lært, at Faaborg kan mere, end vi gik og troede, så jeg er sikker på, at både kommunen og Faaborg by vil være endnu bedre forberedt på et stort ryk-ind igen i går.

- Og hvad med dit fine overskud? Hvordan skal det bruges?

- Det er nu sådan, at det koster penge at tjene penge, siger hun.

Line Klivagers café ligger på på en lejet grund, som kommunen ejer, og kommunen sagde sidste år nej-tak til hendes ønske om at købe grunden. Der er til gengæld ikke noget i vejen for, fra kommunens side, at den driftige caféejer kan få lov at udvide gesjæften med et større produktionslokale og flere siddepladser, og kommunen er indstillet på at lave en 30-årig lejeaftale med hende.

Ifølge Line Klivager er der ikke aktuelt nyt om planerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Følg med her: Kampen er i gang

Annonce