Annonce
Kerteminde

Det her skal du bare se: Otte skjulte perler på Nordøstfyn

Nordøstfyn byder på mange mindre åbenlyse seværdigheder at besøge i sommerferien. Her er det Bytoften ved Langeskov, der ligger lidt skjult mellem by og motorvej. Foto: Michael Bager

Nordøstfyn: Der er masser af nyt at opleve i ferien, også selvom den måske skal holdes hjemme på Fyn.

På Nordøstfyn er der masser af seværdigheder at opleve. Nogle er meget kendte, men rundt omkring findes også nogle mindre kendte. Vi bad museumsinspektør, Kurt Risskov Sørensen, give et bud på hvilke oversete seværdigheder, man bør opleve på Nordøstfyn i sommerferien.

1 Jættestuen Hesthøj

Jættestuen Hesthøj findes via Søvej. Lige inden vejen knækker mod syd er der en stiafmærkning ad markvejen mod nord. Arkivfoto: Christian Brandt

På det nordlige Hindsholm ved Martofte findes en kendt jættestue kaldet Mårhøj. Men ikke så langt derfra ligger der en mindre kendt, men ligeså fin jættestue.

Den hedder Hesthøj og er en bronzealderhøj fra 3500 f.Kr. I 1888 blev den fredet, men få år før blev højen udgravet af nogle amatører. Under udgravningen faldt en stor sten ned og blokerede for den ene ende af gravkammeret. Da Nationalmuseet senere kom til, fandt man derfor ud af, at gravkammeret var meget større end først antaget. Undersøgelser har vist rester af mindst syv personer og dertilhørerende gravgaver i højen.

- Her kan man få et indtryk af, hvordan man har begravet folk i bronzealderen. Der er en helt særlig stemning i sådan en gravhøj, siger museumsinspektøren, der anbefaler at medbringe en lommelygte.

2 Urup Dam

Hvis man er til frisk luft og naturoplevelser bør man besøge moseområdet Urup Dam. Naturområdet har været fredet siden 1973 på grund af dets artsrige vegetation. Her findes omkring 400 forskellige plantearter, hvoraf flere af dem er særdeles sjældne - blandt andet findes der seks orkidearter.

I sommermånederne er der gode chancer for at se dyreliv i området, især fuglelivet i mosen er mangfoldigt, og hvis man er heldig kan man se både nattergale, traner eller måske endda en havørn svæve forbi.

En tre kilometer lang trampesti går gennem området og der er informationstavler undervejs.

3 Skænkestuen i Muusgården

Skænkestuen findes i Muusgården i Kerteminde. Arkivfoto: Jørgen Hansen

Trænger du til en forfriskning, bør du besøge Muusgården i Kerteminde. Her ligger det, der efter sigende skulle være Danmarks ældste skænkestue.

Skænkestuen blev officielt grundlagt i 1829 af Elias B. Muus, men faktisk eksisterede den allerede inden han kom til og er altså sandsynligvis endnu ældre. Skænkestuen var tilknyttet den gamle købmandsgård, og her kunne bønderne blive beværtet, når de var i byen for at sælge deres varer.

I dag har skænkestuen mere karakter af et værtshus, men man kan stadig mærke stemningen fra dengang.

4 Runddysser i Munkebo

I Munkebo er der fundet adskillige spor efter mennesker og bopladser fra de fleste af oldtidens perioder. 

Der findes flere kendte jættestuer i området, men der findes også to mindre kendte såkaldte runddysser, der er af endnu ældre dato. 

Lindely-dysserne, som de kaldes, er nogle særdeles velbevarede gravkamre fra bondestenalderen. Dysserne består af vægsten og en stor dæksten. Selvom monumentet ikke er så stort, har det dengang været et større ingeniørarbejde at flytte rundt på de tonstunge sten.  

Den ene dysse ligger på en mark nord for Lindøalléen. Den anden på en mark ved Fiskeløkken. 

5 Bytoften

Bytoften i Langeskov findes ved Bytoftevænget syd for Langeskov og tæt op ad motorvejen. Arkivfoto: Mille Tindal Thomsen

Lidt gemt væk bag Langeskov og tæt op ad motorvejen ligger Bytoften. Et arkæologisk oldtidslandskab, der dukkede da man anlagde naturgasledninger over Fyn i 80'erne.

Arkæologer har fundet rester af en række huse fra forskellige tidsaldre i området, og undersøgelser har vist, at der har boet mennesker ved Bytoften fra 7000 f. Kr. og til den tidlige middelalder.

I dag er Bytoften forvandlet til et lund, hvor skiltning markerer udvalgte huse fra bronzealder, jernalder, vikingetid og middelalder. Derudover har man forsøgt at genskabe beplantningen, ved at plante de samme træsorter som i jernalderen, og man har lavet en rekonstruktion af et vikingehus.

6 Runesten i Rønninge

I våbenhuset i Rønninge Kirke står den eneste bevarede runesten fra østfyn. Runestenen skønnes at være fra omkring år 900, og har haft en noget omtumlet tilværelse. 

Efter sigende var stenen oprindeligt placeret på en høj, men da den for første gang blev registreret i 1627 var den indbygget i en stenbro over Vindinge Å. Omkring 1658 beordrede kongen, at stenen skulle sendes til København, men stenen blev aldrig sendt afsted. Den forsvandt. 

- I 1853 da man rev det gamle pakhus i Kerteminde ned, fandt man den i fundamentet. Der er nok én, der har syntes, at stenen skulle bruges til noget nyttigt, fortæller Kurt Risskov Sørensen.

En vaks byfoged fik reddet stenen, som blev opstillet foran kirken i Kerteminde, indtil den i 1949 kom hjem til Rønninge. 

7 Røjerup sø

Røjerup sø findes tæt ved Bytoften i Langeskov. Foto: Michael Bager

Røjerup Sø eller Røjerup Mose syd for Langeskov er en del af et større moseområde. Området er et stort dødeislandskab, som blev skabt under den seneste istid. Da isen trak sig tilbage efterlod den store klumper ishuller i landskabet, og moser og søer blev dannet.

Røjerup Mose strækker sig over et område på omkring fire hektar og er en ægte naturperle med stier hele vejen rundt. Her er et rigt dyreliv af både fisk og fugl. Man kan være heldig at opleve alt lige fra nattergal og flagermus til aborrer og gedder.

Det anbefales at huske de vandtætte støvler.

8 Skuresten fra Lindø

Hvis man er geologiinteresseret, bør man lægge vejen forbi Munkebo. Området omkring Munkebo har fået sit nuværende udseende under den seneste istid. Det var særdeles stærke naturkræfter, der var på spil, og da man gravede ud til Lindøværftet i 1958, fandt man et tydeligt bevis på det. Her dukkede nemlig 949 såkaldte skuresten op. Stenene havde skurestriber efter at store gletsjere var passeret forbi under istiden.

Mange af stenene blev efterladt på findestedet, men 37 af skurestenene kan i dag ses i gårdhaverne ved plejecentret Troelskær ved butikstorvet i Munkebo.

Embed: hearken
Annonce
Fyn For abonnenter

Corona er en god forretning: Carelink har fået knap en halv milliard i betaling for kviktest i Syddanmark

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Drama da bil kørte i lystbådehavnen: To unge gutter reddede ældre mand fra druknedøden

Odense For abonnenter

Direktør med barsk kritik af Odense Kommune: - Afregningen er langt ude over social dumping

Odense

Er du ikke blevet vaccineret endnu?: Fra næste uge falder antallet af vacciner markant

Sport

Jan fra Assens har fulgt landsholdet siden begyndelsen af 1980'erne: Kampen mod russerne var den bedste

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Sport

Hjulmand punkterer tesen om Andreas Christensens manglende vildskab: - Han er en af de bedste

Sydfyn

51-årig mand skal fire år i fængsel: Voldtog sin egen datter

Kultur

Barchef lovede gratis omgang for hvert mål: Måtte forære over 1000 fadøl til euforiske fans

Odense

- Tak, du har reddet mit liv: Thormod var fanget i sit eget hjem, indtil en engel kom forbi

Erhverv For abonnenter

Finn og Hanne genopliver asparges-eventyr: Vil dyrke luksus-asparges til gourmet-restauranter og supermarkeder

Navne

Landsholdsbus stoppede foran rådhus - borgmester bød på 'russisk salat': Folk vinkede til overraskede passagerer

Annonce