Annonce
Odense

- Det her er en gyser: Ekstern analyse afslører alvorligt budgetrod i forvaltning

I årevis har der været store budgetoverskridelser på området for udsatte børn, og millioner til anbringelser og forebyggende hjælp er blevet hentet hos blandt andet skoler og daginstitutioner. Nu giver en ekstern analyse hård kritik af hele økonomistyringen. Arkivfoto: Axel Schütt
Budgettet spiller reelt ikke nogen rolle i visse afdelinger af Børn- og Ungeforvaltningen, konkluderer en BDO-analyse efter massive budgetoverskridelser på anbringelsesområdet. - Det er en af de voldsomste rapporter, jeg har læst, siger Venstres politiske ordfører.
Annonce

Odense: Når budgetterne år efter år er skredet på anbringelsesområdet og har kostet millionbesparelser på blandt andet skoler og i daginstitutioner, så skyldes det ikke kun, at mængden af sårbare børn med brug for kommunal hjælp er steget.

Rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO konkluderer i en ny analyse af forholdene i Børn- og Ungeforvaltningen, at flere afdelinger ikke kender deres budget og derfor ikke aner, hvilken hjælp der er råd til at sætte i værk. Det er uklart, hvem der har ansvaret for at kontrollere budgetterne og tilpasse prognoserne. Og det betyder blandt andet, at politikerne er blevet præsenteret for forkerte tal.

- Budgetterne er som redskab reelt set uden relevans for den daglige styring, hedder det blandt andet i rapporten.

Det er helt uacceptabelt, mener Christoffer Lilleholt, der er Venstres politiske ordfører og medlem af Børn- og Ungeudvalget.

- Det er en meget, meget alvorlig sag, og af alle de eksterne rapporter, jeg har læst, er det her den voldsomste, konstaterer han.

Fire pluk fra rapporten

  1. "Budgettet er som redskab reelt set uden relevans for den daglige styring."
  2. "Manglende kontrolprocedurer er med til at forklare, hvorfor der forelægges sager for det politiske niveau, der hviler på ukorrekt eller ufuldstændigt datagrundlag eller budgetforudsætninger."
  3. "BDO vurderer, at der ikke er et tilstrækkeligt kendskab til hvad budgettet rummer, og dermed hvilke aktiviteter der kan disponeres."
  4. "Den manglende tro på evnen til at overholde eget budget betyder, at der eksisterer en kultur, hvor underfinansiering bliver en årsagsforklaring."

Søren Windell fra Det Konservative Folkeparti er enig.

- Det her er en gyser. Havde det været en tilstandsrapport på et hus, ville der være så mange K3'ere, at man ville overveje at rive det ned og bygge et nyt.

Betyder det, at du mener, der skal rulle hoveder i forvaltningen?

- Det her er så alvorligt, at der skal ske noget meget hurtigt. Men det er Børn- og Ungeforvaltningen, der må drage konsekvenserne, siger Windell.

Annonce

De ved ikke, hvad de laver

BDO-rapporten kommer, kort tid efter Rambøll i en ekstern analyse af det samlede såkaldte specialiserede socialområde har påpeget, at tilliden og samarbejdet mellem forvaltningerne halter i en sådan grad, at det går ud over hjælpen til udsatte og sårbare børn og unge.

Og at BDO nu også dokumenterer alvorlige problemer internt i Børn- og Ungeforvaltningen foruroliger Christoffer Lilleholt.

- Man får næsten en oplevelse af, at forvaltningen ikke ved, hvad de laver. Og det skal der selvfølgelig fuldstændig styr på, før vi begynder at tilføre flere penge til området, siger han.

Hvorvidt de kritiske konklusioner resulterer i fyringer i Børn- og Ungeforvaltningen, ønsker konstitueret direktør Camilla Nowak Kirkedal ikke at svare på.

- Det er klart, at det skal have konsekvenser, når vi den kritik. Den er alvorlig. Jeg har nedsat en arbejdsgruppe, der nu skal se på, hvordan vi fremover skal organiseres, så vi får rettet op på tingene, men jeg tror, de fleste vil forstå, at eventuelle personalesager ikke skal diskuteres i pressen, siger hun.

Annonce

Rapporter for 1,5 millioner

Såvel rapporten fra BDO som analysen fra Rambøll er blevet til på politisk initiativ efter flere års gentagne budgetoverskridelser på det specialiserede socialområde, der ud over anbringelser også dækker hjælpen til blandt andet sindslidende, psykisk sårbare og børn og voksne med handicap.

I april var dette års budget på tværs af tre forvaltninger allerede skredet med 100 millioner kroner. Tallet nærmer sig nu 125 millioner kroner, og af dem tegner Børn- og Ungeforvaltningen sig for de 78.

Foreløbig har politikerne fundet et engangsbeløb på 100 millioner kroner til at dække den største del af dette års budgethul, og så skal der ved efterårets budgetforhandlinger findes en mere varig løsning.

Ifølge den nye analyse estimerer BDO, at der i år i Børn- og Ungeforvaltningen er brug for i alt 462 millioner kroner til anbringelser og forebyggende foranstaltninger. I budgettet er der sat 388 millioner kroner af.

De to eksterne rapporter fra Rambøll og BDO har kostet Odense Kommune henholdsvis 900.000 og 525.000 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Dyster corona-prognose for Danmark: Kraftigt stigende smitte og tocifrede dødstal til jul

Danmark

Se klippene - udvalgte spørgsmål til statsministeren: Kan jeg bryde loven og via min uvidenhed slippe for straf?

Fyn

Kendt fynsk kok i spil som Årets Fynbo

Kerteminde

Lokal entrepenør klagede over giftigt pcb: Nu har Arbejdstilsynet været i Kerteminde

Annonce