Annonce
Rejser

Det hele handler om vandet

Geneve og søen set lidt oppefra. Nederst i billedet ser man tangen med søbadeanstalten og det lille fyrtårn. Geneves 140 meter høje fontæne er heller ikke til at overse. Bjergene i baggrunden ligger på den anden side af grænsen til Frankrig. Foto: Genève Tourisme/ Olivier Miche

Søen er en af Geneves største aktiver. Og som turist kan man lære af de lokale, der både spiser af, bader i og lever ved vandet, der er så klart, som det kun kan være, når det kommer direkte fra en gletsjer i Alperne.

Annonce

Det er klart og blågrønt. Og meget rent, fortæller Lucie Gerber, pr- og mediemanager i Geneves Turistråd.

- Det kommer direkte fra Alperne, og der er ingen industri, som har ødelagt vandet. Det sker først i Frankrig, siger hun.

For Genevesøen, som vi står og beundrer på kuldskær afstand, er teknisk set ikke en sø, men Rhônefloden, som udspringer i De Schweiziske Alper og fortsætter ind over grænsen til Frankrig, passerer Lyon og graver sig ned i Rhônedalen, som alle vin- og Tour de France-entusiaster kender, inden den løber ud i Middelhavet midt i et fransk nationalparkområde.

Der er noget dragende over vand, så klart og rent, at selv om vinteren kun lige er ovre, da jeg besøger byen, har man lyst til at tage et hovedspring i. Og det kunne man også sagtens, fortæller Lucie Gerber, der bruger sine frokostpauser, som i Schweiz er på en time - ikke mindre, ikke mere - på også at bade i søen, når det er sommer. En halv time til at gå ud at spise på en af byens 9023 restauranter, og en halv time til at skifte til badetøj og svømme. Det er schweizisk effektivitet blandet med fransk livsnyderi. En blanding, der er meget passende for Geneve, som ligger i et fjernt hjørne af Schweiz, nærmest inde i Frankrig. Kigger man op fra vandet og ud mod bjergene, der omkranser byen, ser man også grænsen til nabolandet.

Det er ikke kun forfriskende frokostpauser, schweizerne bruger deres enorme sø til. 75 kilometer lang forbinder den ikke kun Schweiz med Frankrig, men også Geneve med andre byer som Nyon og Lausanne. Den er stedet for kapsejlads og turistvenlig vandsport, og så er den en vigtig fødekilde for byens borgere og besøgende.

Geneve rundt om vandet

Geneve med lidt over 200.000 indbyggere i selve byen er Schweiz' næststørste by.Den er i høj grad kendt for to ting:

1. FN, Røde Kors og alle de andre humanitære organisationer.

2. Og for håndværket at lave ure.

Man kan besøge de store urmærkers butikker eller det eksklusive museum for Patek Philippe-ure.

Det er den centrale placering i Europa, landets neutrale historie og de lave skatter, der har tiltrukket i alt 35 humanitære organisationer og 931 multinationale virksomheder til byen.

Turismen bærer præg af, at Geneve er en møde- og konferenceby. Over 80 procent af byens besøgende kommer i forretningsøjemed, hvilket gør, at hotelværelserne er billigst i weekenden, hvor det arbejdende folk er taget hjem.

Der er 152 hoteller at vælge imellem, og 14 af dem har fem stjerner. Der er over 2000 restauranter, og 14 af dem har fået stjerner i Michelin-guiden.

Byen er forbundet med omverdenen med gode togforbindelser og en lufthavn, der ligger fem minutter fra centrum. SAS og Easyjet flyver direkte fra København til Geneve. Det tager to timer, og en returbillet koster fra 600-700 kroner alt efter afrejsedag.

Man kan også tage toget. Det tager tre timer fra Paris til Geneve med TGV-toget. En tur, der koster cirka 200 kroner. Fra Aarhus og København er der afgange hver dag, og med DSB Orange kan man komme til Geneve for 639 kroner.

Skal man rundt i Geneve, er offentlig tranport gratis for overnattende turister. På ens hotel, campingplads eller bed & breakfast får besøgende udleveret et kort til transport. Det gælder alle dage, man er i byen.

Pont de la Machine krydser Rhônefloden, midt på ligger Cité les Temps, der er et museum for Swatch-ure. Entré er gratis, og bygningen indeholder også en restaurant, der serverer schweizisk mad. Foto: Genève Tourisme/ Olivier Miche
Annonce

Fisk fra søen

Lucie Gerber har taget os med ud til landsbyen Hermance, der bogstavelig talt ligger på grænsen til Frankrig. 10 kilometer fra bymidten er der pittoreske stenbygninger med grønne træskodder for vinduerne, altaner med farverige blomster og krogede veje. Her ligger Restaurant de Quais, som skulle være hele udflugten værd. Med borde ud til den blå, glimtende sø er udsigten det nærmest i sig selv. Men det Michelin-rekommanderede spisesteds serveringer med aborrefileter hevet direkte op fra søen og krydret med salt, peber, citron og grønne urter var det nu også. Man spiser godt i Geneve takket være den franske indflydelse. Men man spiser bedst, når man vælger enkelt, lokalt og friske råvarer, som på restauranten på kajen.

Ved en bådebro venter Balthazar Witzig, en stort smilende fyr midt i tyverne, i en hurtig motorbåd. Han ejer Geneva Boats. I Canadian Goose-jakke, Rayban-solbriller og et Patek Philippe-ur på armen er han ikke en typisk fisker, men han fortæller, at aborrerne, vi lige har spist, højst sandsynligt var nogle, han fangede tidligere på dagen. Balthazar Witzig har fisket, siden han var syv år, og han købte sin første båd som 13-årig. Til gengæld er han typisk indfødt, fortæller Lucie Gerber: idérig, entusiastisk, iværksætter og altid omgivet af dyre ting og nye både. Nogle af dem hans egne, andre rige menneskers, som han vedligeholder og passer.

Man kan komme temmelig tæt på Geneves fontæne, Jet d'eau, hvis man ikke er bange for at blive våd. Den er 140 meter høj, og der strømmer 500 liter vand igennem i sekundet. Fontænen er Geneves vartegn. Foto: Genèva Tourism / Paul Hegi
Der er et helt specielt blåt lys over byen, når mørket falder på. Det må være kombinationen af vandet og himlen, der får bjergene i horisonten til nærmeste at skinne blåt. Foto: Genève Tourisme/Kaptura

- Vil I beholde varmen eller komme for sent?, spørger han på hurtigt fransk.

Vi er allerede sent på den, lyder svaret, og med det samme hæver forenden af båden sig op og skyder gennem søens bølger. I bump, motorlarm og solskin har vi første parket til de umanerligt store villaer og palæer, der ligger langs søens østlige kyst. Nogle få gamle Geneve-familier har huse mellem de ny- og udefrakommende, ufatteligt rige mennesker. En datter af en præsident og en direktør for Patek Philippe og mange fleres huse får vi udpeget af Balthazar Witzig, mens han styrer båden med den anden hånd.

Det blågrønne vand i Rhône deler byen i to. Til venstre ses den sydlige del, hvor den gamle by og de dyre shoppinggader ligger. Til højre ses den etniske, forretningsmæssige bydel. Foto: Genève Tourisme/Jean Jacques Steiner
Sejlbåde, færger og små krydstogtsskibe skaber travlhed på søen. Foto: Genève Tourisme/Olivier Miche
Annonce

Delt i to

Fra vandsiden kan man se, hvordan byen er delt op i to af floden. Mod syd ligger de store palæer og den gamle bydel, hvor katedralens tårn hæver sig over middelalderarkitektur. Det er den rige del af Geneve, fortæller Lucie Gerber. Mod nord er den fattige del og efter et spørgende blik, modererer hun sig selv:

- Altså schweizisk fattig, siger hun, og det betyder ikke fattig overhovedet.

Det er den etniske del af byen, hvor man finder restauranter med mad fra asiatiske, mellemøstlige, afrikanske og sydamerikanske køkkener. Restauranter, som de mange besøgende diplomater fra disse lande benytter, fortæller hun. Ligesom fattig ikke betyder fattig, betyder etnisk heller ikke ghetto.

Balthazar Witzig tager farten af båden, som har sejlet os ind i centrum af byen. Ved en kort mole sætter han os af, og vi står på nordsiden af bredden, hvor et bredt promenadefortov følger vandkanten. På den anden side af vejen tårner de femstjernede hoteller sig op: Grand Hotel, D'Angleterre, Beau Rivage og længere nede ad bredden Four Seasons. De lever af rige turister og ikke mindst konferencedeltagere, diplomater og præsidenter, der besøger Genève på arbejde for verdens fred eller humanitær hjælp.

Bilerne har en bro, og cyklisterne og fodgængerne en anden. Pont du Mont Blanc er den brede bro til motortrafikken, den lille hedder Pont du Bergues og leder både over floden, men også ud til île Rousseau, hvor der ligger en lille sandwich-kiosk, og hvor søens svaner holder til. Foto: Geneve Tourisme/Olivier Miche
Annonce

Et symbol på styrke

Den hurtige og lidt overvældende sejltur over vandet ryster jeg af benene med en gåtur langs vandkanten, der fører mig ud til Bains des Paquis, en søbadeanstalt, der ligger på en tange ud i søen. Her er der omklædningsrum, vinterbadning, svømmeundervisning om sommeren og de lidt mere luksusprægede aktiviteter som tyrkiske bade og hammam foruden afslappende massage og japansk shiatsu samt tai chi-undervisning hver søndag. På en helt almindelig fredag eftermiddag, hvor solen varmer, har schweizerne indtaget området omkring badene. Der er bare tæer og høje grin, sovende solbadere og gående grupper af mennesker, der vender ved fyrtårnet for enden af vejen. Ved Phare de Paquis kan man se skibene sejle ind i byen, både færgerne, som er en del af den kollektive transport, de større cruise-både og lystsejlerne.

Og på en vindstille dag som denne kan man også se Geneves vartegn: Jet d'eau, en 140 meter høj fontæne, sender sine tonsvis af vand op mod himlen. Den står der, hvor man siger, at søen bliver til floden, der flyder gennem byen. Jet d'eau blev oprindelig brugt til at skaffe vandenergi til byens håndværkere, men siden 1891 har den kun haft det formål at imponere med sine 500 liter vand i sekundet. Fontænen er blevet et symbol på byens styrke, ambition og vitalitet.

Og selvfølgelig står Geneves vartegn midt i vandet, som det hele handler om.

Magasinet Rejser var inviteret af Geneves Turistråd.

Genevesøen strækker sig 75 kilometer ind i landet fra byen. Den forbinder Geneve med både Lausanne og Nyon og Montreaux i den anden ende. Udspringet til søen og floden sker ved en gletsjer i De Schweiziske Alper. Foto: Genève Tourisme/Kaptura
Den lille smukke by Hermance ligger på grænsen til Frankrig og på Genevesøens kyst. Foto: Wikimedia Commons/Keith
Der er sydlandsk stemning i den lille landsby Hermance, som ligger i Geneve-distriktet, men på grænsen til Frankrig. Foto: Wikimedia Commons/Bernard Buschi
På badeanstalten Bains de Paquis er der omklædningsrum og indelukker at svømme i. Der er også mulighed for selvforkælelse med massage eller tyrkiske bade. Foto: Wikimedia Commons/Patrick Nouhailler's
Bains de Paquis er en søbadeanstalt midt i byen. Her er både strand, omklædningsrum, promenade og tyrkiske bade. Foto: Wikimedia Commons
Spring i søen fra Bain de Paquis - en søbadeanstalt i midten af Geneve. Foto: Genève Tourisme/Julien Dejeu
Man kan fange aborrer og heltinger i Genevesøen. Geneva Boats, som er ejet af Baltazar Witzig, udlejer både til fisketure på søen. Foto: Genève Tourisme/Olivier Miche
Byens vartegn er fontænen Jet d'eau. Den er 140 meter høj, og der strømmer 500 liter vand igennem i sekundet. Foto: Genève Tourisme/Paul Hegi
Et par sejler rundt i deres cykelbåd på Genevesøen. Der er mange muligheder for at opleve Geneve fra vandsiden, også hvis man er for kuldskær til at hoppe i vandet. Foto: Genève Tourisme/Julien Dejeu
Stand up paddling er bare en af mange turistvenlige vandsportsgrene, man kan kaste sig ud i i Geneve. Foto: Genève Tourisme
Genevesøen er 75 kilometer lang, så der er plads til både sejlbåde, færger og motorbåde. Foto: Anja Limkilde
Se Geneve fra vandsiden ved at scanne qr-koden med din smartphone eller tablet. Du kan også følge linket youtu.be/tCQamj5jp6E.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn

Mårhundefund bekymrer fynske jægere

Annonce