Annonce
Odense

- Det har været utroligt hårdt, men nu bliver det godt igen. Optimisme ved indvielsesfesten for Benedikts Plads

Det var noget af en folkefest, da Benedikts Plads blev indviet fredag eftermiddag. Foto: Jesper Mads Eriksen
Fredag eftermiddag blev den nye, grønne udgave af Benedikts Plads indviet. Det var noget af et tilløbsstykke

Odense: Et ensemble ved navn Messingmonopolet spillede "Fanfare for Odense Letbane", mens hvepse på randen af nattefrost og død sværmede om brunsviger, forårsruller, hjemmelavet juice, sushi, mikrobryg, og hvad der nu ellers blev budt på i en række interimistiske boder.

Benedikts Plads, hvor Benediktsgade møder Albanigade, er blevet grøn og var fredag eftermiddag tillige sort af mennesker. For det var blevet tid til en af de indvielsesfester, som byen har været så rig på i år. Letbanen har bekostet det meste af omdannelsen af pladsen og var vært for festen. I den anledning var en lang række erhvervsdrivende både fra Benedikts- og Albanigade inviteret med. Og det var dem, der bemandede de mange boder med smagsprøver, som tiltrak både hvepse og fredags-lækkersultne borgere fra kvarteret.

Plagsomme år

Suong Do rendte i ekspresfart den korte vej fra Benedikt Grillen til den lille festbod med blandt andet de hjemmelavede forårsruller, der er berømmet også et stykke væk fra Benedikts Plads. For hende var festen en udfrielse fra syv plagsomme år, der havde deres nærmest bizarre højdepunkt, da grillbaren blev løftet af en kran og flyttet. Den lå nemlig oprindeligt der, hvor letbanens spor er nu.

Det har varet syv år, men det er heldigvis overstået nu, og vi er blevet synlige igen.

Suong Do, Benedikt Grillen

- Pladsen er flot, og nu, hvor den er blevet færdig, tror jeg, vi får flere kunder, siger Suong Do, inden hun iler tilbage efter flere forårsruller. Hun har oplevet en tid, hvor det meget gravearbejde i forbindelse med etableringen af letbanen har gjort grillbaren, som hun har haft i 17 år, nærmest usynlig og svær at finde og nå frem til.

Suong Do inde i Benedikt Grillen, hvor hun ser frem til at få flere kunder, nu hvor fremkommeligheden er meget bedre. Privatfoto

- Det har varet syv år, men det er heldigvis overstået nu, og vi er blevet synlige igen, siger Suong Do, da hun er tilbage med en ny portion forårsruller. Hun kan glæde sig over, at der er blevet grønt lige ved siden af grillbaren, og at der er kommet betydelig mere plads til udeservering, end der var før den store kranflytning. Så man kan vel tale om, at Benedikt Grillen efter at have gået så grueligt meget igennem har fået et løft i mere end én forstand.

Annonce

Renseriet

Et stykke derfra står Nahed Awad med sin lille bod. Hun er blevet sat på noget af en prøvelse, for hvordan i alverden skal et renseri komme med smagsprøver? Det løses med hjælp af en stor bøtte med karameller samt en bunke foldere med prisliste.

Hun er gennem fire og et halvt år indehaver af Fogsgaards Renseri på Benediktsgades sydside og er fuldstændig enig i, at pladsen er blevet flot. Mindst lige så meget glæder hun sig over øget fremkommelighed og afslutning på en periode med skiftende ensretninger.

- Det har været en svær tid, og så kom corona oveni, hvor folk ikke havde så meget brug for renserier, siger Nahed Awad, der har oplevet omsætningsfald på op mod 80 procent.

Nahed Awad kunne så indehaver af Fogsgaards Renseri ikke så godt tage smagsprøver med til indvielsesfesten, så hun måtte vælge andre muligheder. Foto: Jesper Mads Eriksen

Men nu går det fremad, og Nahed Awad har netop ansat en ny medarbejder som et håndgribeligt bevis på bedre tider.

Selvfølgelig blev der blandt de mange borgere fra kvarteret, der var mødt frem, ymtet enkelte negative betragtninger måske ikke så meget om pladsen, men om idéen om en letbane som sådan. Men ellers var der god stemning, og Mette Bæhrenz, der havde øl med fra Anarkist, måtte gå en ekstra gang for at hente nye forsyninger.

Annonce

Bøfsandwich

Både letbanechef Mogens Hagelskær, politikchef Peter Rahbæk Juel og chef for eget forlag samt By- og kulturudvalgsmedlem Anders W. Berthelsen holdt taler. Sidstnævnte fordi udvalget har medfinansieret pladsens omdannelse med 3,5 mio. kr.

Der blev talt en del om, at pladsen bliver et nyt midtpunkt for kvarteret, og borgmesteren øste endda af erindringens bæger, idet hans allerførste bolig i Odense - for 25 år siden - var et ydmygt kælderværelse på hjørnet af Kragsbjerg- og Reventlowsvej ganske tæt på pladsen og Benedikt Grillen, hvor han var bøfsandwich-stamkunde.

Til gengæld blev der ikke mælet et ord om, hvornår letbanen sådan rigtig begynder at køre. Det er ellers noget, både Suong Do og Nahed Awad glæder sig til, for de tror begge på, at letbanen vil give flere kunder.

Annonce
Odense For abonnenter

Rekordresultat i gourmetrestaurant: - Vi har været dygtige, vi har haft rigtig mange gæster

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Mug på væggene, fugtplamager og skimmelvækst: Staten sælger nedslidte ejendomme, efter 100.000 træer er plantet i området

Sydfyn For abonnenter

Sydfynsk vingård solgt efter tre dage på markedet: - Det er ikke helt normalt, at en ejendom bliver solgt så hurtigt i den prisklasse

Middelfart

Ejby manglede en tradition - nu står frivillige sammen om at skabe den

Sport For abonnenter

Odense Håndbold kan score DM-guldet på festdag - men holdet og Mie Højlund må forvente modtræk

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Nyborg

Har lige åbnet med take away: Nu ryger skiltet i Facaderådet

Odense For abonnenter

21-årig sprang om på bagsædet under kørsel: Kørte ind i politibil

For abonnenter

Underskuddet er på 27,8 millioner kroner, men optimismen er intakt: Der er meget, der går vores vej

Odense For abonnenter

Madanmeldelse: Et brag af en aften HOS Hemme og Spolum

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Kerteminde

Ny runde hærværk mod biler i midtbyen: Nogen har set sig gal på sidespejle

Odense For abonnenter

Søren Lundgaard købte hus i 2013, og letbanen blev brugt som salgsargument: - Jeg tænkte bare, 'det bliver pissegodt for vores huspris'

Assens

Hans på en vild mission: Han kører Fyn rundt på et døgn - og den gamle knallert fra 1974 ville ikke starte

Annonce