Annonce
Debat

Det handler om fejlernæring

Annonce

Synspunkt: Denne sommer er der opstået en debat mellem læger og Sundhedsstyrelsen om, hvor vidt lægerne bør gribe ind og fortælle overvægtige patienter, at de bør tabe sig og spise og drikke sundere.

Først var alle enige om, at det skulle de selvfølgelig. Men på det seneste har en gruppe læger vendt sig imod Sundhedsstyrelsens planlagte anbefalinger. De påpeger, at ingen slankekure holder i længden, og at ingen livsstilsændringer varer ved. De mener, at det stigmatiserer overvægtige at få at vide, at de bør tabe sig. For de tager jo bare det hele på igen efter kuren, og så bliver resultatet i stedet en nederlagsfølelse og dermed et ødelagt selvværd, lyder argumentet.

Jeg kan godt følge, hvad de siger. Jeg har selv tabt mig og taget på igen 50 gange i mit liv. Det er ikke sjovt. Men: Efter jeg tabte mig ved at lægge mine kostvaner om i 2019 - altså en livsstilsændring - har jeg fået øjnene op for, at problemet i virkeligheden er kulturelt. Det handler om vores madkultur.

Det er simpelthen så enkelt, at op imod halvdelen af den danske befolkning er fejlernæret. Og grunden til det ligger i vores madkultur.

Dansk normalkost består i alt for høj grad af stivelse/kulhydrater, animalsk fedt og sukker. Oversat til madsprog: Kartofler med fed sovs, pommes frites, chips, hvidt brød med smør, kager og slik.

Det er simpelthen hamrende dårlig mad.

Hvis vi i stedet får vendt skuden og lærer, at vi skal spise grønt og proteinrigt, vil meget færre blive for fede. Det er et langt, sejt træk, men jeg er 100 procent sikker på, at det vil gavne folkesundheden helt enormt.

Mange, der følger mig på min madblog, kirstensmadblog.dk, har spurgt, om de da skal blive ved med at spise som på kuren, efter de har tabt sig. Svaret er ja, omtrent. For hvis man går på kur og taber sig, og så derefter siger, pyh, nu kan jeg igen spise ligesom før. Så tager man selvfølgelig det hele på igen! Det var jo det, man blev tyk af ...

Jeg synes faktisk, det vil være uansvarligt af læger og Sundhedsstyrelse at acceptere fedme som et almindeligt livsvilkår. Det handler jo mest af alt om uvidenhed. Ingen ønsker vel at skade sig selv? Og det er bestemt ikke hverken sundt eller sjovt at være overvægtig.


Jeg synes faktisk, det vil være uansvarligt af læger og Sundhedsstyrelse at acceptere fedme som et almindeligt livsvilkår. Det handler jo mest af alt om uvidenhed. Ingen ønsker vel at skade sig selv?


Selv har jeg nu holdt min ønskede vægt i 15 måneder efter mit vægttab i foråret 2019. Det har ikke været svært, det har været super lækkert. Det har krævet en ændring i min indstilling til, hvad jeg putter i munden. Da først jeg for alvor indså, at rigtig meget af det jeg spiste før, overhovedet ikke gavnede mig og min krop, var det ikke så svært.

Derfor håber jeg, at lægerne og Sundhedsstyrelsen vil blive ved med at anbefale folk at foretage sunde livsstilsændringer. Det behøver ikke være kedeligt eller føre til nederlag. Det handler dybest set om at få folk til at indse, at de skal være gode ved sig selv ved at spise og drikke det, der gavner dem - og lade resten være.

Annonce
Annonce
GOG

GOG: Storsejr med panderynker

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

På kanten af kaninhullet

Fyn

Flere arbejdspladser i sigte: Cannabis-succes åbner døren for flere job - byggeri bliver genoptaget

Odense

V-politiker raser: Udvalg ville ikke tale om Tarup Gl. Præstegaard

Annonce