Annonce
Odense

- Det handler om at beskytte privatlivets fred

Claus Houden og Venstre mener, hensynet til grundejernes privatliv vejer så tungt, at de skal spørges, hvis der skal lægges en snublesten på fortovet foran deres hus. Arkivfoto: Ulrik Sass
Venstre vil tage ekstra hensyn til dem, som bor på de steder i dag, hvor ofre for nazisterne måske skal mindes. For det er ikke alle, der er interesserede i at få et mindesmærke lige foran deres hjem, forklarer Claus Houden (V).
Annonce

Hvorfor skal private grundejere spørges, hvis man som kommune ønsker at nedlægge en snublesten til minde om et offer for nazismen på et offentligt fortov?

- Fordi vi også har et hensyn at tage til dem, der bor de steder i dag. Det er ikke sikkert, det er alle, der ønsker at få et mindesmærke lige foran deres hus, med hvad det kan føre med sig af grupper af turister og så videre. For os handler det om at beskytte privatlivets fred og ikke pådutte nogen et mindesmærke. Selv om det her er noget, der skal lægges ned på offentlig vej, så kan det få en betydning for folks private ejendom. Derfor vil vi gerne spørge dem.

Men hvorfor ønsker I så også at udstrække forbeholdet, til, at nye grundejere kan nedlægge veto, selv om mindesmærket er lagt?

- Fordi vi mener, at deres privatliv også skal respekteres. Jeg har svært ved at tro, at det skulle blive aktuelt med det antal snublesten, vi taler om måske skal sættes i Odense. Men folk skal have mulighed for at sige fra. Der kan bo mennesker, som lever et andet liv og i en anden tid, og som ikke ønsker, at de skal have den opmærksomhed, som sådan et mindesmærke kan give.

Men kan du ikke forstå dem, der mener, at man ikke kan sætte et mindesmærke og så bare lade andre om at bestemme, om det skal væk igen.

- Jo, men som sagt tror jeg ikke, det bliver aktuelt. For os er det vigtigste at beskytte folk privatliv. Det er derfor, vi ønsker at tage det forbehold.

Nu siger Snublestengruppen i Danmark, at hverken de eller Gunter Demnig vil være med til at lægge flere sten ned i Odense, hvis ikke i fjerner jeres forbehold. Hvad siger du til det?

- Jeg synes da, det vil være ærgerligt, hvis det betyder, at vi ikke kan få lagt flere snublesten. For vi synes i Venstre, at det er en fin måde at markere ofrene for nazismen på. Det er også derfor, vi både sagde ja til, at man sætter en sten for Axel Metz og undersøger muligheden for at sætte 5-10 sten for andre ofre for nazimen. Men det har høj prioritet for os at beskytte folks privatliv, og så må det jo stå sin prøve.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce