Annonce
Kerteminde

Det gik helt galt, da Kerteminde bad borgerne om hjælp: Direktøren var diktatorisk og manipulerende

Ulla Hansen har oplevet styregruppen som diktatorisk. Arkivfoto.
Kerteminde Kommune skal spare 9,4 millioner kroner på ældre-, handicap- og psykiatriområdet indenfor de næste tre år. Derfor nedsatte byrådet en styregruppe med almindelige borgere, der skulle komme med forslag til besparelser. Men ifølge medlemmer af styregruppen har ledelsesformen været diktatorisk og manipulerende.

Kerteminde: Det var et flot tiltag af Byrådet i Kerteminde at tillade borgerrepræsentation i en styregruppe, der skulle fremsætte besparelsesforslag på handicapområdet. Men det endte som en træls proces med diktatorisk ledelse og manipulation. Sådan siger Ulla Hansen og Bente Plauborg, som var borgerrepræsentanter i styregruppen.

- Det har ikke været en demokratisk proces, siger Ulla Hansen om styregruppen. Hun beskriver ledelsen som diktatorisk, hvor embedsværket ikke var samarbejdsvillige og på egen hånd bestemte tiltagene. Tiltag, der ikke på sigt vil give besparelser, ifølge hende.

- Tiltagene udmønter sig ikke i reelle besparelser. Vi har prøvet det her de seneste ti år.

Ulla Hansen, der er gift med byrådsmedlem Jens-Arne Hansen (S), mener sågar, der er tiltag, som strider mod loven.

- De overtræder loven ved at fjerne visitationstimer til borgerne, uddyber hun.

Annonce
Jeg har ikke haft tillid til, at han sagde sandheden. Jeg sidder med en følelse af, at jeg ikke ved, hvor jeg har manden. Det generer mig i den grad. Jeg synes, der var for meget manipulation i det, og der blev skjult nogle ting, som vi ikke fik noget at vide om.

Bente Plauborg, borgerrepræsentant i styregruppen for besparelser på handicapområdet

Bakkes op af medrepræsentant

Også den anden borgerrepræsentant, Bente Plauborg, oplevede styregruppen som diktatorisk, hvor der ifølge hende blev tilbageholdt informationer. Hun kunne for eksempel ikke få lov til at få adgang til tilstrækkeligt talmateriale, så der blandt andet kunne laves sammenligningstal med tidligere år.

- Økonomimanden sagde, at jo flere tal vi fik, jo flere spørgsmål ville vi stille. Vi manglede arbejdsmateriale. Vi blev hele tiden mødt med et svar om, at kontoplanen var lavet om, så det besværliggjorde i voldsomt omfang at få adgang til vigtigt talmateriale. Vi kunne ikke danne os et samlet overblik.

Bente Plauborg synes, at direktør ved Kerteminde Kommune, Anders Bjældager, der var formand for styregruppen, har været manipulerende.

- Jeg har ikke haft tillid til, at han sagde sandheden. Jeg sidder med en følelse af, at jeg ikke ved, hvor jeg har manden. Det generer mig i den grad. Jeg synes, der var for meget manipulation i det, og der blev skjult nogle ting, som vi ikke fik noget at vide om.

Ulla Hansen siger, at det er synd for Kerteminde Kommune, at embedsværket ikke vil samarbejde, og at kommunen ikke er stor nok til at kunne varetage den enkelte borgers behov.

- Det er uartigt. Det er vores velfærd, der står på spil.

Måtte gå på borgmesterens kontor

Da det ikke var muligt for Ulla Hansen og Bente Plauborg at få adgang til nogle konkrete tal, der kunne arbejdes med, måtte de gå på borgmesterens kontor.

- Når man direkte er nødt til at gå på borgmesterens kontor og sige, at vi har fået den her arbejdsopgave, og om vi kunne få nogle tal, så er det problematisk, siger Bente Plauborg.

Borgmesteren kontaktede økonomiafdelingen, som aftalte et møde med Ulla Hansen og Bente Plauborg, hvor de igen blandt andet blev mødt med svaret om, at tallene ikke kunne bruges, fordi kontoplanen var lavet om.

- Der er visse ting, man ikke sætter ord på

Ifølge Bente Plauborg har det været et tovtrækkeri, hvor de to borgerrepræsentanter har stået alene på den ene side af rebet. Det skyldes blandt andet, at der har været et klart hierarki i styregruppen, hvor Anders Bjældager har bestemt 90 procent.

- Man kan tydeligt mærke, at der er et hierarki, og der ikke bliver talt frit fra leveren. Der er visse ting, man ikke sætter ord på.

Det lykkedes ikke styregruppen at finde de forventede besparelser på 9,4 millioner kroner. Resultatet af gruppens arbejde var, at der blev fundet besparelser for 3,2 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Odense

FIF-hæder til Torben Simonsen

Annonce