Annonce
forside

Det gælder om at være tidligt ude: Har du styr på senior-budgettet?

Søren Skjøth. Foto: Michael Bager

Pensionsopsparing, friværdi og frie midler. Det er de tre hjørnesten i din økonomi, når du går på pension. Men hvordan hænger budgettet sammen i livets anden halvleg?

Bliver der råd til smutturen til Malaga, kolonihavehuset, en tur i biffen med børnebørnene eller en god flaske rødvin eller… hvad drømmen nu må være?

Det kan Søren Skjøth, uafhængig økonomisk rådgiver fra F10 Finans, give dig et overblik over.

I samarbejde med Fyens Stiftstidende tilbyder Søren Skjøth og F10 Finans et gratis økonomitjek (værdi 3000 kroner), som afdækker, om der er plads til - og behov for – forbedringer, og hvad du kan og bør gøre for at få luft i senior-økonomien.

Annonce

Kig på budgettet i tide

Og der er god grund til at kigge på budgettet i tide, siger Søren Skjøth.

- Senest når man rammer 50 år, og gerne før, skal man begynde at rette op, hvis der er noget, der skal rettes op. Begynder man først som 60-årig, er det begrænset, hvad der er af tid til at nå det. Vi laver en senioranalyse, hvor alt kommer med i regnestykket, og hvor man derefter kan se, hvad man kan forvente at have til rådighed, siger han.

For mange er boligen og friværdien i den en stor og vigtig del af opsparingen, men også her skal man tænke sig om i god tid, hvis man vil udnytte den.

- De senere år er der kommet restriktioner, som er meget synlige, og tommelfingerreglen er, at du som 60-årig ikke må skylde mere end 60 procent af din bolig, helst ikke mere end 40 procent, siger han og fortsætter:

- Din gældsfaktor må ikke være for høj, og du skal kunne dokumentere, at dit rådighedsbeløb er stort nok til, at du kan betale et fastforrentet lån med afdrag, lyder det fra rådgiveren, som påpeger, at selv meget store friværdier kan være vanskelige at få lov at låne i.

Nye restriktioner gør, at man skal passe på med at have for meget gæld i boligen,
når man nærmer sig pensionen, fortæller Søren Skjøth. Foto: Michael Bager.


- Hvis du er 65 eller 70 år og bor i en ejendom til tre millioner og næsten intet skylder, men gerne vil låne til at have det lidt godt for, så kan det blive et problem, fordi du ikke kan dokumentere, at du kan betale det tilbage. Meget afhænger af, hvor ejendommen ligger, men det er ikke bare sådan lige at udnytte sin friværdi, siger Søren Skjøth.

Vil du/I gerne vil have et gratis økonomitjek af Søren Skjøth og F10 Finans, så kontakt journalist Charlotte Pedersen – chap@jfmedier.dk – og hør nærmere.

Forudsætningen for at få økonomitjekket gratis er, at du/I siger ja til at medvirke i artikler om det.

Du kan læse mere om kampagnen "Det gode liv" og inspirere andre med din opskrift på det gode liv her.

Annonce
Forsiden netop nu
Sport

KMD Cup kommer til Odense

Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Sydfyn

Det flyder med vildsvin: Nummer seks drevet i land på Ærø

Annonce