Annonce
forside

Det gælder om at være tidligt ude: Har du styr på senior-budgettet?

Søren Skjøth. Foto: Michael Bager

Pensionsopsparing, friværdi og frie midler. Det er de tre hjørnesten i din økonomi, når du går på pension. Men hvordan hænger budgettet sammen i livets anden halvleg?

Bliver der råd til smutturen til Malaga, kolonihavehuset, en tur i biffen med børnebørnene eller en god flaske rødvin eller… hvad drømmen nu må være?

Det kan Søren Skjøth, uafhængig økonomisk rådgiver fra F10 Finans, give dig et overblik over.

I samarbejde med Fyens Stiftstidende tilbyder Søren Skjøth og F10 Finans et gratis økonomitjek (værdi 3000 kroner), som afdækker, om der er plads til - og behov for – forbedringer, og hvad du kan og bør gøre for at få luft i senior-økonomien.

Annonce

Kig på budgettet i tide

Og der er god grund til at kigge på budgettet i tide, siger Søren Skjøth.

- Senest når man rammer 50 år, og gerne før, skal man begynde at rette op, hvis der er noget, der skal rettes op. Begynder man først som 60-årig, er det begrænset, hvad der er af tid til at nå det. Vi laver en senioranalyse, hvor alt kommer med i regnestykket, og hvor man derefter kan se, hvad man kan forvente at have til rådighed, siger han.

For mange er boligen og friværdien i den en stor og vigtig del af opsparingen, men også her skal man tænke sig om i god tid, hvis man vil udnytte den.

- De senere år er der kommet restriktioner, som er meget synlige, og tommelfingerreglen er, at du som 60-årig ikke må skylde mere end 60 procent af din bolig, helst ikke mere end 40 procent, siger han og fortsætter:

- Din gældsfaktor må ikke være for høj, og du skal kunne dokumentere, at dit rådighedsbeløb er stort nok til, at du kan betale et fastforrentet lån med afdrag, lyder det fra rådgiveren, som påpeger, at selv meget store friværdier kan være vanskelige at få lov at låne i.

Nye restriktioner gør, at man skal passe på med at have for meget gæld i boligen,
når man nærmer sig pensionen, fortæller Søren Skjøth. Foto: Michael Bager.


- Hvis du er 65 eller 70 år og bor i en ejendom til tre millioner og næsten intet skylder, men gerne vil låne til at have det lidt godt for, så kan det blive et problem, fordi du ikke kan dokumentere, at du kan betale det tilbage. Meget afhænger af, hvor ejendommen ligger, men det er ikke bare sådan lige at udnytte sin friværdi, siger Søren Skjøth.

Vil du/I gerne vil have et gratis økonomitjek af Søren Skjøth og F10 Finans, så kontakt journalist Charlotte Pedersen – chap@jfmedier.dk – og hør nærmere.

Forudsætningen for at få økonomitjekket gratis er, at du/I siger ja til at medvirke i artikler om det.

Du kan læse mere om kampagnen "Det gode liv" og inspirere andre med din opskrift på det gode liv her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

2822 husstande uden strøm

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Odense Sporveje vil nedlægge stoppesteder

1995 4,7 millioner kroner. Så mange penge lagde 11.852 glemsomme fynske bilister i statskassen for ulovlig parkering i 1993. Hovedparten af afgifterne, der som bekendt er på 400 kroner pr. gang, blev lagt af 8816 i Fyns største politikreds, Odense. De 3036 øvrige afgifter er blevet opkrævet jævnt fordelt over resten af Fyn. Selv om afgiften for ulovlig parkering blev fordoblet fra 200 til 400 kroner 1. april 1991, kan de seks fynske p-kontrollører fortsat uddele lige så mange afgifter – ca. 12.000 – om året, konstaterer politikommissær Poul Dahl. 398 bilister klagede over afgiften, men kun 172 fik medhold og pengene eftergivet – oftest i forbindelse med læge- eller sygehusbesøg, der uventet trak ud. 1970 Statsbanerne udbyder i dag en ny Storebæltsfærge til 50 millioner kroner i licitation, og på forhånd ventes de fire værfter i Helsingør, Nakskov, Ålborg og Odense at være interesseret i ordren. Efter planen skal den nye tredækker leveres til sommeren 1972 eller muligvis først til foråret 1973. Samtidig viser en prognose, at færgekapaciteten skal fordobles inden udgangen af 1970-erne, hvis der ikke ret hurtigt tages beslutning om en bro mellem Fyn og Jylland. Færgen kommer i store træk til at ligne ”Arveprins Knud” og får en kapacitet på 450 personbiler og 1500 passagerer. En ny jernbanefærge, der kan overføre gennemgående eksprestog mellem Nyborg og Korsør, ventes bestilt til levering i 1973. 1945 Fra Odense Sporvejes begyndelse har der eksisteret en del faste stoppesteder på særligt trafikerede steder, men sporvejsselskabet overvejer at likvidere dem. Det gælder ved hjørnet af Klaregade og Mageløs samt ved hjørnet af Mageløs og Kongensgade, hvor der nu opsættes almindelige stoppestedsskilte i stedet. Ifølge driftsbestyrer Schaumann sker nedlæggelsen af de faste stoppesteder ud fra hensynet til at gennemføre en hurtigere drift under de nuværende, besværlige trafikforhold, hvor der er stort pres på sporvognene. De faste stoppesteder virker kun forsinkende, og hvis der ingen passagerer er at optage og afsætte, vil sporvognene altså fremtidig kunne køre videre uden standsning.

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Borgmester efter DF'ers kritik af omstridt chef: - Overvej dit ansvar som arbejdsgiver

Sport

Fynboer fejrede sporten: Se de 10 bedste billeder fra Årets Sportsnavn

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];