Annonce
Danmark

Boghandler opmuntret af hjælpepakke: - Vi må betegnes som særligt hårdt ramt

Han må sælge bøger fra den ene butik, men ikke fra den anden. Mike Jensen ejer flere butikker i Bog og Idé-kæden, såvel klassiske gadebutikker som butikker i storcentre, der skal holdes lukkede. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Mike Jensen fra Holstebro er selvstændig boghandler i Bog og Idé-kæden. Han har flere butikker, nogle i storcentre, andre på almindelige handelsstrøg. Med mulighederne for hjælp fra staten tror han på overlevelse.

Hjælpepakke: Boghandler Mike Jensen fra Holstebro lyttede interesseret, da regereringen onsdag spillede ud med endnu en hjælpepakke til det coronaplagede erhvervsliv og dets ansatte. Budskabet gjorde ham både forvirret og ja, opmuntret, hvis man kan være det for tiden.

- Det er lidt svært at se, hvilken kategori, vi kommer i; der er jo en del hjælpepakker lige nu. Eller om vi kommer i nogen af dem. Jo, det går jeg ud fra, at vi gør, sagde Mike Jensen efter regeringens seneste udspil.

Han ejer sammen med sin kone, Ulla Trap, butikker i Skjern, i Ringkøbing, i Holstebro og i Herning - de to første steder helt almindelige strøgbutikker, de to andre er det i storcentre.

Desuden har ægteparret halvparter i 11 andre butikker fordelt i Aarhus, Horsens, Kolding, Odense, København, Frederiksberg og Lyngby - otte af dem i storcentre. Fra onsdag formiddag måtte han ikke sælge bøger i de butikker, der ligger i storcentrene.

Vi trøster os med vores websalg. Det stiger markant i disse dage, hvor folk er hjemme og gerne vil bruge tiden på at læse bøger og kan få dem bragt til døren

Mike Jensen, boghandler

Annonce

Særligt hårdt ramt

- Vi betegnes som særligt hårdt ramt, når vi skal lukke helt ned i de butikker, der ligger i storcentrene og sende folk hjem, siger han.

- Vi lider tab, har allerede gjort det i en uges tid, og vores udgifter for eksempel til husleje har vi fortsat. Så vi går nok ind i et eller andet hjælpeprogram, så vi kan få kompensation for de faste udgifter og for dem, vi har sendt hjem.

- Hovedparten af jeres butikker skal holde lukket. Betyder det, at I er i risiko for at måtte dreje nøglen i butikkerne eller i nogle af dem.

- Hvis dette trækker ud i det uendelige, kan man jo intet sige. Men med den tidshorisont, vi har, altså frem til 30. marts, og med den hjælp, som ser ud til at være på vej, så nej, vi risikerer ikke lukninger, det gør vi ikke ... det går nok så, siger Mike Jensen.

Han fortæller, at der er hjemsendt fem-syv medarbejdere i hver af de i alt 10 centerbutikker.

Annonce

Kun den ene vej eller ...

- Sådan nogle som dig, selvstændige i et frit erhverv, frabeder sig normalt statslige indblandinger og direktiver, der griber ind i den fri næring, men ....

- Det er rigtigt.

- ... nu vil I gerne have hjælp, og har bedt om den, fra statens pengekasse. Hvad synes du om det?

- I den ekstraordinære situation, vi er stillet i, synes jeg kun, det er rimeligt med en udstrakt hånd fra Danmark. Ellers ville vi virkelig kunne se mange tomme lejemål og erhverv, der ikke klarer den, og ansatte der mister deres job. Den situation skulle vi nødig ud i.

- Tror du så, man vil se en tilsvarende velvilje og gavmildhed den anden vej, altså at samfundet får en luns af erhvervslivets profitter, når de igen har vokset sig til normal størrelse på den anden side coronaen?

- Vi betaler jo vores skat, både som ejere og gennem vores selskabsskat. Det er der ingen, der hyler ov ... øhhh, ja, det kan man selvføl ... vi bidrager i hvert fald godt i det daglige. Vi betaler det, vi skal.

Ægteparret Ulla Trap og Mike Jensen foran deres bogbutik i Nørreport-centret i Holstebro. Den er lukket nu. Arkivfoto: Morten Stricker
Annonce

Åbent her, lukket der

Som ejer af såvel gadebutikker, der må holde åbent, som af centerbutikker, der skal holde lukket for at undgå yderligere spredning af coronavirus, fremstår Mike Jensen som lidt af en spaltet person, både aktiv og passiv.

- På sin vis virker det mærkeligt, men i et indendørs center er luften en anden, og mange flere kunder er samlet. Smittefaren er nok større end udendørs eller i en normal gadebutik, så den beslutning har jeg stor forståelse for, selv om jeg er ærgerlig og træt af det, siger Mike Jensen.

Samtidig med, at han ikke længere må sælge bøger i sine butikker i centrene, kan han se, at naboerne de samme steder, supermarkederne, fortsat godt må sælge bøger sammen med fødevarer og hvad de ellers har på hylderne.

- Det er problematisk, at folk kan gå forbi min butik og gå ind i Bilka og købe en bog, det synes jeg da. Men sådan må det være, når det er valgt, at supermarkederne skal holde åbent. Vi trøster os med vores websalg. Det stiger markant i disse dage, hvor folk er hjemme og gerne vil bruge tiden på at læse bøger og kan få dem bragt til døren, siger Mike Jensen.

- Det er lidt svært at se, hvilken kategori, vi kommer i; der er jo en del hjælpepakker lige nu, siger Mike Jensen. Arkivfoto: Christian Baadsgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Kamerahold ville ikke hilse på OL-chefen fra Tommerup: Mere end et år senere gennemføres OL 'stensikkert'

Annonce