Annonce
Odense

Det går endnu stærkere: Investeringerne i Odense stiger igen

De grinte rigtig meget, den daværende borgmester Jan Boye (k) og by og kulturrådmand Anker Boye (K), da de i 2011 præsenterede planerne om at lukke Thomas B. Thriges Gade og omdanne vejen til en helt ny bydel. TBT-projektet blev startskuddet til en hel stribe investeringer der fra 2012 og 2022 vil beløbe sig til 40 milliarder kroner. Kronen på TBT-værket kom i øvrigt, da tre pensionskasser sloges om de sidste byggeretter lige bag rådhuset og da man via fonde fik finansieringen af et helt nyt Eventyrhus til over 300 millioner kroner i Lotzes Have på plads. Arkivfoto: John Fredy

En ny opgørelse viser, at der frem til 2022 vil blive investeret 40 milliarder i Odense. Og at antallet af private investorer er på vej op. Det glæder Anker Boye.

Odense: Hvis du er stødt på et vejarbejde, en byggekran eller en lastbil med betonelementer på din vej gennem Odense, så er der en naturlig forklaring.

Faktisk milliarder af naturlige forklaringer. For ifølge en helt ny opgørelse fra Bystrategisk Stab under Borgmesterforvaltningen i Odense Kommune investeres der i byen som aldrig før. Syv milliarder mere, end da man sidst gjorde tallene op i starten af året. Nu viser den nye opgørelse, at der i perioden fra 2012 og frem til 2022 er eller vil blive investeret 40 milliarder kroner i både infrastruktur, nye bydele, nye vand- og afløbssystemer og så videre.

Og det glæder Anker Boye, der blot har en lille uges tid tilbage på borgmesterkontoret.

- Det der glæder mig allermest er, at vi set i det lange perspektiv nu kan sige, vi har fået hul til investorerne. Tidligere var det mest Aarhus eller København, de kiggede efter, når de skulle investere. Men nu kigger de også mod os, og det er jeg utrolig glad for, siger Anker Boye (S).

Det virker

Han kalder de mange investeringer for de største i Odense i nyere tid, og mener blandt andet, at byrådets strategi med langsomt men sikkert at gøre det lettere at være investor, har båret frugt. Blandt andet ved at reducere dækningsafgiften og gøre kommunen mere serviceminded overfor kommende investorer.

At dømme efter opgørelsen, ser det da også ud til at virke.

De private finansieringer af de mange projekter er også stigende, fra 33 til 42 procent siden sidste måling ved årets start, og selv om mange investeringer i blandt andet infrastruktur over og under jorden stadig er for offentlige penge, så er der god økonomi i dem.

- Husk på, at når forsyningsvirkomhederne arbejder med at flytte rør og kabler, så hyrer de private firmaer ind og på den måde giver de investeringer arbejde til rigtigt mange lokale, siger Anker Boye.

Skrålæser man opgørelsen, kan man både se, at projekter som Sukkerrækkerne på Vesterbro, Nordisk Tekstils gamle fabrik på Rugårdsvej, Danske Banks nye finanscenter på Albani Torv, Opus-boligbyggerierne på slagterigrunden og en ny demenslandsby i Højstrup er med. Til gengæld er flere store planlagte projekter, som eksempelvis hele Gasa-området i Bolbro ikke med på listen, fordi projektet først starter i 2017 og ventes at strække sig over 8-10 år. Kommunens egne investeringer på 330 millioner i Lindø eller 20 millioner i lufthaven er heller ikke med på listen.

Annonce

Letbane er afgørende

Skulle man få den tanke, at gassen på et tidspunkt går af ballonen, når først det nye OUH, letbanens første etape fra Tarup til Nyt OUH, hele TBT-omdannelsen og andre projekter er færdige, så kan man godt tro om. For så er der nye i horisonten.

- Jeg er sikker på, at bølgen kommer til at fortsætte. Kigger man længere ud i fremtiden, forbi 2022, jamen så har vi jo et stort område på det gamle OUH, der skal omdannes til boliger og så videre. Vi har en Dalum Papirfabrik, der også vil komme i spil, som han siger.

Det er også i den sammenhæng, at man skal se den beslutning som et flertal i byrådet vedtog på det sidste møde lige før jul. At man har nikket ja til at gøre letbanens første etape klar, så der kan hæftes en etape to på, der skal gå fra Seden i nordøst til Odense Zoo og Dalum i syd.

- Nogle diskuterer stadig, om det er rigtigt med den letbane. Men det er ikke et enten eller. Det er et både og. Vi har brug for letbanen for at kunne fortsætte den transformation, som Odense er inde i. Letbanens anden etape bliver uhyre vigtig for at kunne udvikle området ved sygehuset og Søndre Boulevard, og man kan jo bare se nu, hvordan investorerne har fået øjnene op for projekter langs med den første etape, siger Anker Boye.

Annonce

Tietgenbyen 2

Og så er der lige årets største investeringsnyhed fra Tietgenbyen, hvor avisen som de første i efteråret kunne fortælle, at amerikanske Facebook har planer om at opføre en stort datacenter. De planer vil Anker Boye stadig ikke kommentere. Kun at Tietgenbyen på et tidspunkt ude i en måske ikke så fjern fremtid snart er ved at blive fyldt op med mange forskellige virksomheder.

- Så skal vi til at se på et Tietgenbyen 2. Vi har allerede området, og da vi lavede Tietgenbyen, var der ingen der troede, at der nogensinde ville komme noget derud. Men det gjorde der, som han siger med glæde i stemmen.

For han glæder sig - allermest på byens vegne.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Bygger ny fabrik til 25 millioner kroner efter rekordoverskud: - Vi vil være dobbelt så store om fire år

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Det er muligt at ramme de kriminelle bander: Nu får Odense gode råd af de bedste

Fyn For abonnenter

Køreelever i tomgang: 17-årige Agnes har ventet en måned på at komme til køreprøve - frygter at glemme det, hun har lært

Nyborg

Mysteriet, der ingen ende vil tage: Hvem ejer vippefyret - og er det i virkeligheden en knaldstation?

Assens For abonnenter

42-årig på anklagebænken for grov vold mod kæreste: Puttede stoffer i drink, snittede hende med køkkenkniv og klippede hendes lange hår af

Odense

1.000 IT-svindlere banker på porten hver dag: - De forsøger at lokke brugernavn og password fra os

Navne For abonnenter

Odenses Elvis brænder for badminton: - Min frivillighed er tilbagebetaling for det, sporten har givet mig

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Debat

På kant: Tre forudsætninger for debatten om muslimer

Kerteminde

Har du undret dig? Derfor har Kerteminde Kommune ingen hjemløse

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Faaborg-Midtfyn

Formand glad for ny aftale med greven: Egeskov Marked fik overskud trods færre kræmmere

Odense For abonnenter

Vild kokain-variant skaber alvorlige problemer i Odenses gader: - Folk bliver sindssyge i hovedet af det

Bagsiden For abonnenter

Quiz: Gæt fynske nyheder og vind ugens bog

Annonce