Annonce
forside

Det forsker Peter Vesborg i

Man skulle holde tungen lige i munden, da prismodtager Peter Vesborg forelæste om sin forskning og omstillingen af verdens energiforbrug.

Rudkøbing: Det var de helt store linjer, der blev trukket op, da Peter Vesborg holdt en kort forelæsning om det, han beskæftiger sig med til dagligt på Danmarks Tekniske Universitet.

Det handler nemlig om, hvordan man omstiller hele klodens forbrug af energi, så vi bruger mere vedvarende energi og mindre olie, kul og gas. Og netop her kommer hans arbejde med katalyse og kunstig fotosyntese ind i billedet.

Han arbejder nemlig med at omdanne sol- og vindenergi til kemisk brændstof, der kan gemmes.

- Lige meget hvor mange vindmøller og solenergianlæg vi bygger, vil der stadig være tidspunkter om natten, hvor det ikke blæser, fortalte han tilhørerne i Ørstedspavillionen.

Det handler derfor om at kunne lagre den vedvarende energi, der produceres, i en kemisk form.

Han gjorde dog også klart, at omstillingen væk fra olie, gas og kul nok er en større opgave end de fleste forestiller sig, omend det ikke er umuligt. Sol og vind udgør i dag en forsvindende lille det af verdens samlede energiforbrug, og der skal gigantiske investeringer til, hvis energiforbruget skal være fossilfrit.

- Det skal bygges i 10.000vis af kvadratkilometer solceller, men det kan absolut lade sig gøre. Det vil koste mindre end den tyske genforening, lød det fra Peter Vesborg.

I forhold til Danmark mente prismodtageren, at der skal investeres omkring 15 milliarder kroner om året frem til 2050, hvis Danmark skal skal have CO2-neutral energiforsyning.

- Det lyder af enormt mange penge, men hvis man tænker på, at staten får 35 milliarder i kassen hvert år i energiafgifter, er det jo ikke urealistisk.

Ifølge Peter Vesborg er der ingen grund til at vente på, at teknologien bliver bedre og mere effektiv.

- Vi ved jo ikke om der kommer noget der er bedre, og det vi har er slet ikke så ringe, sluttede Vesborg sin forelæsning.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

KMD Cup kommer til Odense

Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Sydfyn

Det flyder med vildsvin: Nummer seks drevet i land på Ærø

Annonce