Annonce
forside

Det forsker Peter Vesborg i

Man skulle holde tungen lige i munden, da prismodtager Peter Vesborg forelæste om sin forskning og omstillingen af verdens energiforbrug.

Rudkøbing: Det var de helt store linjer, der blev trukket op, da Peter Vesborg holdt en kort forelæsning om det, han beskæftiger sig med til dagligt på Danmarks Tekniske Universitet.

Det handler nemlig om, hvordan man omstiller hele klodens forbrug af energi, så vi bruger mere vedvarende energi og mindre olie, kul og gas. Og netop her kommer hans arbejde med katalyse og kunstig fotosyntese ind i billedet.

Han arbejder nemlig med at omdanne sol- og vindenergi til kemisk brændstof, der kan gemmes.

- Lige meget hvor mange vindmøller og solenergianlæg vi bygger, vil der stadig være tidspunkter om natten, hvor det ikke blæser, fortalte han tilhørerne i Ørstedspavillionen.

Det handler derfor om at kunne lagre den vedvarende energi, der produceres, i en kemisk form.

Han gjorde dog også klart, at omstillingen væk fra olie, gas og kul nok er en større opgave end de fleste forestiller sig, omend det ikke er umuligt. Sol og vind udgør i dag en forsvindende lille det af verdens samlede energiforbrug, og der skal gigantiske investeringer til, hvis energiforbruget skal være fossilfrit.

- Det skal bygges i 10.000vis af kvadratkilometer solceller, men det kan absolut lade sig gøre. Det vil koste mindre end den tyske genforening, lød det fra Peter Vesborg.

I forhold til Danmark mente prismodtageren, at der skal investeres omkring 15 milliarder kroner om året frem til 2050, hvis Danmark skal skal have CO2-neutral energiforsyning.

- Det lyder af enormt mange penge, men hvis man tænker på, at staten får 35 milliarder i kassen hvert år i energiafgifter, er det jo ikke urealistisk.

Ifølge Peter Vesborg er der ingen grund til at vente på, at teknologien bliver bedre og mere effektiv.

- Vi ved jo ikke om der kommer noget der er bedre, og det vi har er slet ikke så ringe, sluttede Vesborg sin forelæsning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce