Annonce
Musik

Det' for børn: Brug klassisk musik som morgenritual og underlægning til dans og fri leg

Stine Brinch står bag Odense Symfoniorkesters børnekoncerter. Som mor til fire har hun også brugt den klassiske musik derhjemme. Foto: Odense Symfoniorkester
Som mor til fire har Stine Brinch erfaring med at bruge klassisk musik som morgenritual og som underlægning til leg.

Når tusindvis af fynske børn i Odense Koncerthus skråler med på sangene fra "Sigurds Danmarkshistorie", er det Stine Brinch, der står bag. Som producent i Odense Symfoniorkester er hendes vigtigste opgave at gøre børn fortrolige med klassisk musik. I denne corona-tid kan børnene ikke kan komme til musikken, så musikken må komme til dem, og her er Stine Brinchs anbefalinger til musik, som stimulerer ungernes fantasi. Forslagene er gennemprøvede, for hun og hendes mand brugte dem med held, da parrets fire døtre var små.

Annonce

1 Stilfærdig morgenmusik

Sæt rolig musik på "afspilleren", mens børnene står ud af deres varme senge og trisser ind i stuen. Det kan være "Morgenstemning" af Grieg, men variér gerne med "Svanen" fra "Dyrenes karneval" af Saint-Saëns, Carl Nielsens "Tågen letter", Chopins "Regndråbepræludium”, Ravels "Skønheden og udyret" eller "Anitras dans" fra Griegs "Peer Gynt". Gentagelser er dejlige, og ritualet kan være med til at sikre rolige morgener fremover.

2 Barbie og balletten

I en familie med fire piger og en del dukker (!) er der ingen tvivl om, at "Barbie"-filmene har været med til at præsentere ungerne for klassisk musik. Tjajkovskijs balletmusik til "Nøddeknækkeren" og "Svanesøen" er favoritter.

3 Nytårsskrud

I et hus med børn er det fedt og sjovt for alle at danse, og det har vi ladet os inspirere af. Gå på nettet, find en optagelse af Nytårskoncerten fra Wien, og se danserne i deres flotte tøj. Tag klæd ud-tøjet frem eller kravl i mors og fars klædeskab og find danseskoene frem, for nu skal der danses. Musik og billeder inspirerer til virtuos dans, men endnu vigtigere til at vi leger og griner sammen.

4 Lyt, leg og lær

"Alle børns klassiske favoritter" er en af mange udgivelser med små, lyttevenlige stykker klassisk musik. Brug musikken som lydside, når børnene - selv de yngste tumlinge - leger, hviler, maler eller tegner. Til de lidt større børn er "Sigurd og Symfoniorkestret", som findes både som cd og dvd, alletiders. Sigurd Barrett introducerer alle symfoniorkestrets instrumenter på en sjov og lærerig måde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Takker politiet: Gydas skizofrene søn truede hende med samuraisværd og barrikaderede sig i huset

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1970: Odense Kommune bliver større i morgen

1995 Danmarks første elektroniske markedsplads åbnede i går for kunderne. Efter en lang sej fødsel er Diatel-netværket nu klar med en række tilbud til pc-ejere. For eksempel kan man sidde foran sin skærm og bestille teaterbilletter, lave sine bankforretninger, købe ind, læse Den Blå Avis eller se det seneste døgns nyheder. 30 forskellige tjenester er der indtil videre at vælge imellem på Diatel, der officielt blev søsat af forskningsminister Frank Jensen (S) med et tryk på den rette knap på tastaturet. Det er TeleDanmark/ Jydsk Telefon, Kommunedata og Girobank, der ejer Diatel. Derudover har dagbladene Jyllands-Posten og Politiken poster i bestyrelsen med ret til senere at købe sig ind i selskabet. 1970 Fra i morgen er Odense Storkommune en kendsgerning. I eftermiddag kl. 14 holdt det nyvalgte byråd sit konstituerende møde, hvor borgmester Holger Larsen som rådets ældste medlem bød de 28 andre medlemmer velkommen og derefter ledede valget af borgmester. Det blev som ventet Holger Larsen, der blev genvalgt med 15 stemmer (14 socialdemokratiske og folkesocialisten Alfred Andersen). Ingen andre kandidater var opstillet. Der foretoges valg af magistrat, der består af borgmesteren og fire rådmænd. Magistraten har borgmesteren som formand og består af rådmand Poul Nielsen, Bellinge, rådmand Jens Helbak, Odense, rådmand C. Jeppesen, Næsby og Lennart Larson, Pårup. 1945 Efter de begivenheder, der er sket i den senere tid, skulle man tro, at en flyvervarsling nu blev mødt med større alvor end nogen sinde tidligere. At dette ikke er tilfældet, kunne man opleve i går eftermiddag, da sirenerne kl. 15 forkyndte, at der kunne ventes overflyvning. I de første minutter, hvor sirenerne lød, var der en del mennesker, der søgte hjem eller i tilflugtsrum. Men det varede ikke længe, efter at sirenerne var blevet tavse, før der igen var børn på gaden og folk, der kom ud for at se, ”om der skete noget”. På et vist tidspunkt under varslingen var der samlet op mod et par hundrede mennesker på fortovet og kørebanen uden for det offentlige tilflugtsrum i Bryggergårdens kælder.

Odense For abonnenter

Forarget rådmand om ulovlig udlejning af boliger: - Det hører ingen steder hjemme

Danmark

Liveblog: Ældre og sårbare får gratis vaccination mod lungebetændelse

Annonce