Annonce
Odense

Det er sjovt, at det er svært

Vincent Kirk Bonné og Marko Falkø arbejder målrettet på at få tingene til at fungere.Foto: Birgitte Carol Heiberg
  • Teknologiskolen kan give nogle børn noget, som der ikke rigtig er plads til i folkeksolen

Odense: Vincent Kirk Bonné på 10 år og et år ældre Marko Falkø kendte ikke hinanden i forvejen.

Vincent går på Ubberud Skole og Marko på Ferritslev Friskole, så de kommer fra forskellige steder på Fyn, men hver onsdag kl. 17-19 er de sammen om noget, de brænder for: Teknologi.

Vincent vil gerne være programmør. Marko tænkte en overgang på, at han vil være palæontolog, men nu er han måske mere til gensplejsning.

Og så er de sammen om at bygge en kørende robot, der skal kunne følge en sort streg og bevæge sig uden om forhindringer. Det er det, de laver i de to timer hver onsdag, hvor de går i Teknologiskolen i Mærsk-bygningen på SDU.

Annonce
Robotten drejer ikke rigtig som den skal. Men Marko Falkø og Vincent Kirk Bonné synes blot, at det gør deres arbejde på Teknologiskolen ekstra udfordrende.

Ekstra timer

I denne uge har de endda fået nogle ekstra timer. På en regnfuld dag, der skriger på indendørs aktiviteter, er der Teknologiskolelørdag, så Vincent og Markus kan arbejde videre med deres robot i fem sammenhængende timer.

Det går ikke helt, som det skal. Der er problemer med at få robotten til at dreje rigtigt. Når den skal dreje 90 grader fortsætter den og drejer 160 grader.

Det er ikke godt, men det er heller ikke skidt.

- Hvis det bare gik smooth, var der jo ingen udfordring i det, siger Marko Falkø.

Det er nemlig sjovt, at det er svært, er de to robot-kammerater enige om.

De er også enige om, at de er lidt nørdede, og at det ikke er nogen skam at være det.

Og de er glade for, at de i Teknologiskolen får mulighed for at nørde på en måde, som det ikke rigtigt er muligt at gøre til hverdag i skolen.

Hvilket nok er meget kendetegnende for de 95 børn, altovervejende drenge, fra fem år og opefter der går på et af de syv forskellige hold på Teknologiskolen.

Det er klart mest drenge, som går på Teknologiskolen. Især på de ældre hold. Men der også piger, som her holder frokostpausen på en lang lørdag.

Ulønnede frivillige

Det er udelukkende ulønnede frivillige, som hjælper og underviser børnene. Kontingentet for et skoleår er på 1000-1200 kr., og de penge går til materialer. Ligesom der er flere sponsorer tilknyttet, og SDU stiller lokaler til rådighed.

Det fortæller Jacob Nielsen, som er formand for og en af initiativtagerne til Teknologiskolen.

Som netop skal give de teknologiinteresserede børn muligheder for at arbejde mere sammenhængende med emnet, end de kan i skolerne.

- Der er mange skoler, som køber noget dyrt udstyr, som ender med at stå i kældrene. Måske fordi det er for avanceret, eller fordi softwaren ikke lige er blevet opdateret, siger Jacob Nielsen, som til daglig er underviser på SDU's tekniske fakultet.

For ham og de andre frivillige handler det om at stimulere og udvikle børns interesse for teknologi og innovation.

Jacob Nielsen fortæller også, at man håber på sigt at udvide Teknologiskolens aktiviteter, så man for eksempel kunne tilbyde ugelange undervisningsmoduler til folkeskoleklasser.

Men det er som så meget andet også et spørgsmål om økonomi.

For Vincent og Marko er det et spørgsmål om at lære noget om det, de selv synes er sjovt.

Der er en smule teoretisk undervisning på Teknologiskolen, men ellers er det mest learning by doing, lærdom gennem leg.

Og hverken Vincent eller Marko ligner nogen, der på nogen måde giver op, bare fordi robotten ikke lige vil dreje, som de gerne vil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Hold jer væk: Ældre dieselbiler får adgang forbudt i det centrale Odense

Annonce