Annonce
Fyn

Det er så dyrt at få børn, eller er det? - Julie og Oskar køber genbrug til Frida

Ifølge DBA Genbrugsindeks handler størstedelen af danskerne brugt for at spare penge, men miljøet spiller en større og større rolle. I 2020 svarede 35 procent, at de køber genbrug for at gøre noget godt for miljøet. Det var kun 21 procent i 2019. Foto: Michael Bager
Alt, datteren Frida skal bruge i sit første leveår, har Julie og Oskar Reimer Christiansen fra Odense enten købt som genbrug, fået gratis eller modtaget i gave.
Annonce

Odense: Har I nu tænkt over, hvor dyrt det er at få børn?

Det spørgsmål modtog 25-årige Julie Christiansen og 26-årige Oskar Christiansen flere gange, da de blev gravid med deres datter Frida. Til hverdag studerer Julie folkesundhedsvidenskab på Syddansk Universitet i Odense, og Oskar arbejder med kundedata og e-mail-marketing hos Tikko. Med Julie på SU var familiens samlede indkomst derfor ikke den største, men det havde ægteparret allerede tænkt igennem.

Allerede inden Julie Christiansen blev gravid, var de begyndt at samle nødvendige babyting og -tøj ind. Det var enten, når nogen gav det væk gratis i Facebook-grupper, eller når de fandt det brugt.

- Jeg var ude og hente babytøj i al hemmelighed for venner og familie, fortæller Julie Christiansen og husker tilbage til, da de skulle hente Fridas tremmeseng.

Ægteparret havde lånt Julies mors bil med dækhistorien om, at de skulle hente tremmesengen til Oskars bror. I virkeligheden endte den dog i ægteparrets kælder, hvor den var klar til Fridas ankomst.

Annonce

Gået sport i den

I kælderen står nu poser med børnetøj sorteret i størrelser fra nyfødt til et-årsalderen. Det er klar til brug, som Frida vokser. Med undtagelsen af én bodystocking, som Julie Christiansen har købt fra ny for 80 kroner, er alt tøjet enten genbrug eller modtaget i gave. I alt regner ægteparret med at have brugt omkring 200 kroner på Fridas tøj til det første år.

Julie Christiansen indrømmer, at der er gået en smule sport i den nu.

- Nu har jeg kun købt en body fra ny af. Så synes jeg også, at det er lidt sjovt, hvis jeg kan holde det hele vejen igennem, siger hun og tilføjer:

- Det kommer også af, at folk altid siger, at det er så dyrt at få børn.

Foruden stofbleerne har familien Christiansen brugt omkring 12.000 kroner på alt, Frida skal bruge det første år. Det er blandt andet tøj, barnevogn, autostol og tremmeseng.

- Det er enormt få penge, når man tænker på, at man kan købe en barnevogn til 12.000, siger Julie Christiansen.

Annonce

Flere køber genbrug

Julie Christiansen er ikke den eneste, der har fået øjnene op for at købe genbrug.

Det er blevet mere populært blandt unge at handle brugt viser DBA's genbrugsindeks. I 2020 har 88 procent af unge i alderen 18-33 købt brugt inden for de sidste 12 måneder, hvilket er en stigning på 37 procent i forhold til 2019.

- Jeg kan ikke se, hvorfor vi skal smide ting ud, der stadig virker, siger Julie Christiansen.

For familien Christiansen handler genbrugskøbene både om at spare miljøet og økonomien.

- Meget af det tøj vi har fået i især de helt små størrelser har aldrig været brugt. Så kan jeg lige så godt hente det i stedet for at købe det et sted, hvor det har haft stor belastning for klimaet og pengepungen, siger Julie Christiansen.

Når Frida vokser ud af tøjet, giver familien Christiansen det enten videre til familie og venner eller gemmer det til næste barn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Sundhedshus på giftig grund

Middelfart

76.457 biler om dagen: Efter 50 år kan Lillebæltsbroen få brug for en makker til at klare trafikpresset

Erhverv For abonnenter

Lukkede fabrik i Ringe: Nu tjener fynsk kæmpe koncern penge igen

Kerteminde

Smitten stiger i Fyns corona-hotspot - nu kommer det mobile testcenter: Se de tre steder, hvor du kan blive testet

Annonce