Annonce
Erhverv

Det er menneskeligt at handle - men tænk dig godt om

Vi handler - også selv om det ikke er op til jul - og vi bliver nødt til at se det at handle også med bæredygtighedsbriller, mener dagens klummeskribent. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Vi har handlet, så længe der har været mennesker på jorden. Handel har til alle tider været en motor til at drive samfundet fremad, men handel kan også være et pressionsmiddel mellem magtfulde stater. Uanset hvordan vi betragter handel i dag, er det nødvendigt at anlægge en ny, grøn og bæredygtig vinkel på al handel, påpeger dagens klummeskribent.

Fortællingen om handel og Danmark som handelsnation er helt central for alle mennesker og ikke kun de fagprofessionelle.

Derfor har vi i regi af interesseorganisationen Danske Erhvervsskoler og Gymnasier sammen med HK, DI og Dansk Erhverv, udviklet en merkantil grundfortælling.

Det fortælles, at når to mennesker mødes, vil man først forsøge at tale sammen, herefter prøve at handle og til sidst, hvis ikke det første og andet er lykkedes, vil man slås. Jeg foretrækker klart samtale og (sam) handel.

Vi har siden tidernes morgen udvekslet ting med hinanden. Fra de tidlige bytteøkonomier til den buldrende globale handelsøkonomi, vi alle lever i nu. Handel mellem mennesker, organisationer og stater har udviklet vores civilisation til det, den er i dag - på godt og ondt.

Vi skriver i grundfortællingen:

” I Danmark lever vi af at handle. Vi handler med hinanden, og vi handler med resten af verden. Og vi er gode til det. Handel, samhandel og kreativitet er en betingelse for vores velfærd og velstand og en forudsætning for gode relationer til omverdenen. Handel skaber et land til fremtiden, og vi skal fortsat aktivt styrke, og videreudvikle Danmark som en stærk handelsnation.”

Handel er på godt og ondt samfundsmotorer og pressionsmidler mellem stormagter, mellem rig og fattig. Se bare Trumps geopolitiske opgør med Kinas Xi Jinping med handel som omdrejningspunkt.

I Odense og på uddannelsesinstitutionen, jeg til daglig er leder for, mindes vi en af de største handelspersoner i Danmarkshistorien, C.F. Tietgen, ved at navngive veje, områder, priser og skole efter ham.

På Tietgen uddanner vi selv fremtidens handelsfolk i tæt samarbejde med virksomheder. Vi danner og uddanner frontløberne i det handlende globale fællesskab, der samtidig understøtter den struktur, kvalitet og service, vi møder i hverdagen, når vi køber ind, agerer online eller kontakter myndighederne.

Det er menneskeligt at handle, og vi udvikler os løbende som art, og handlen skal fremover tilføjes nye facetter, som måske bryder med den gode handels traditionelle lærdom – den er nødt til at være bæredygtig.

Vi skal alle agere bæredygtigt i fremtiden, også de handlende, da der helt naturligt ikke findes et alternativ til bæredygtighed. Vi skal alle være her på den lange bane, så de handlende, dem, der uddanner og aftager fremtidens handelsfolk, skal tænke grønt og på andre bundlinjer end ren økonomi.

Alle kan finde en bæredygtig vej – senest læste jeg med stor interesse, at Finans Danmark gav 20 konkrete anbefalinger til at gøre finanssektoren grønnere.

Tidligere direktør i DONG og nuværende formand for arbejdsgruppen Forum for Bæredygtig Finans, Anders Eldrup, udtalte til Finans, at ”hvis man køber en bæredygtig bil, kan man formentlig få et lån på bedre vilkår, fordi banken er bedre dækket ind. Eller hvis man låner penge til at energirenovere huset, er formodningen, at værdien af huset holder sig bedre, hvilket kan ses i lånevilkårene.”

I ugens løb meldte Tietgens samarbejdspartner COOP ud, at SuperBrugsen fra årsskiftet dropper de trykte tilbudsaviser. Et modigt valg, da tilbudsaviser i mange detailbutikker i årevis har drevet ugens tilbud frem og ud til forbrugerne. De har fulgt udviklingen nøje hos deres forbrugere, som er blevet mere digitale, og de følger nu trop med et tiltag, der medfører, at flere end 300.000 træer årligt undgår at blive fældet.

Alle kan gøre noget – senest er vi på Tietgen, udover at blive UNESCO-skole også blevet medlem af Dansk Initiativ for Etisk Handel – DIEH. Det er en landsdækkende almennyttig organisation, hvis formål er, gennem samarbejde mellem forskellige interessentgrupper, at fremme ansvarlig handel, der respekterer menneske- og arbejdstagerrettigheder, hensynet til miljø og klima og bidrager til en global bæredygtig udvikling ved at styrke medlemmernes indsats inden for Etisk Handel.

Jeg vil opfordre alle til at tænke over handel i en bæredygtig kontekst. Du, som forbruger, har en stemme, du kan gøre gældende. Du kan vælge at handle ”grønnere” og dermed understøtte den udvikling, vi ikke har noget alternativ til.

De professionelle handelsfolk derude og de kommende, som vi på de merkantile uddannelser er med til at uddanne, skal tage denne dagsorden til sig, hvis de skal overleve på fremtidens marked.

Mulighederne er uendelige, vi er godt i gang, og alle skal med på vognen. Og når selv de mest centrale handelsinstitutioner som bankerne har grønne ambitioner, er der ingen undskyldning for alle os andre.

Annonce

Annette Vilhelmsen

60 år og bor i Kerteminde.
Direktør for uddannelsesinstitutionen Tietgen i Odense siden august 2016.
Baggrund: Uddannet kontorassistent, lærer og cand.pæd.
Underviser, konsulent og leder af Videncenter for Frie skoler.
Medlem af Kerteminde Byråd i knap 11 år.
Medlem af Folketinget 2011-2015. Formand for SF, hvor hun i en periode først var erhvervs- og vækstminister og senere børne-, social- og integrationsminister.
Siden 2015 medlem af Hovedbestyrelsen for DGI.

Handel bruges også storpolitisk, handelskrigen mellem USA og Kina er stadig ikke afsluttet, selv om de to landets ledere, Donald Trump og Xi Jinping, her begge synes at være tilfredse. Foto: Kevin Lamarque/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Fyn

OUH i corona-beredskab: - Vi bruger flest ressourcer på frygt og bekymring

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce