Annonce
Fyn

- Det er ham, der er amfetamin-kokken: Anklager vil have 14 års fængsel til litauer i stor narkosag

I efterforskningen har politiet blandt andet brugt dna-spor, telefonaflytninger, narkohunde og skygget og fotograferet de tiltaltes færden. Foto: Michael Bager
Står det til anklageren i en stor narkosag mod to udlændinge fra Nordfyn, skal de tiltalte straffes med 14 og syv års fængsel for produktion og salg af blandt andet amfetamin. Den ene mand erkender delvist, mens den anden nægter sig skyldig.

Mindst 14 års fængsel og udvisning fra Danmark med indrejseforbud for altid. Sådan lyder senioranklager Klaus Lauridsens opfordring til Retten i Odense i sagen mod en 42-årig litauer, som er tiltalt for at have forarbejdet 15,5 kilo amfetamin samt været i besiddelse af og videreoverdraget i alt 3,5 kilo yderligere amfetamin. Han er desuden tiltalt for ulovlig våbenbesiddelse i det offentlige rum.

Den litauiske mand, der indtil varetægtsfængslingen i maj sidste år boede i en lille landsby på Nordfyn, nægter sig skyldig, og påstanden fra hans forsvarer Nicolai Berg lyder derfor på frifindelse. Litaueren har gennem hele forløbet fra anholdelse til retssag forholdt sig totalt tavs og ikke sagt så meget som ét ord til politiet, efter han blev udpeget af John Christoffersen fra Handrup, som i Østre Landsret fik 11 års fængsel for at have huset en amfetamin-produktion i en tildækket hestebås på sin gård.

Landsretten nikkede i september ja til en retskemikers vurdering af, at der blev forarbejdet 12 kilo amfetamin på gården i Harndrup, hvor politiet mener, litaueren spillede en hovedrolle. En teori, der støttes af dna-spor fundet på en plastikkasse på stedet.

Annonce

Amfetamin-kogebog

- Han er kokken. Det er ham, der har opskriften på, hvordan man gør. Og han har remedierne, sagde anklageren i retten torsdag.

Den tiltalte litauer rystede demonstrativt på hovedet, da tolken ved hans side havde oversat ordene. Mens han har været tavs over for politiet, har han kommunikeret flittigt i retten med ansigtsmimik, rullende øjne og højlydt mumlen.

- Han snakker bare med sig selv, fortalte tolken, da dommeren ville vide, om den tiltalte havde ændret mening og ville udtale sig.

I en bil på litauerens bopæl fandt politiet 1,7 kilo amfetamin, ligesom en ung mand blev anholdt 24. maj sidste år, hvor han mødte op hos litaueren med 35.000 kroner, som skulle bruges til at købe et kilo amfetamin. Desuden fandt politiet i hans hjem en notesbog, en slags kogebog, med notater om forarbejdning af amfetamin-olie, ligesom en vakuumpakker hos ham er blevet matchet med svejsninger i to poser indeholdende amfetamin. Poserne blev fundet i et skovstykke nær den medtiltalte polaks bopæl i Bogense-området.

Desuden har en dømt mand fra Søndersø fortalt, at litaueren forarbejdede 3,5 kilo amfetamin i hans garage.

Polak tiltalt for salg

Den medtiltalte i sagen, en 38-årig polak, risikerer mindst syv års fængsel og udvisning. Modsat litaueren har polakken udtalt sig i sagen - men først efter anklageren havde gennemgået beviserne mod ham.

- Den taktik har man ret til at bruge, men det har indflydelse på troværdigheden. Det er min opfattelse, at man kan tro mest på hurtige, uforbeholdne forklaringer, som ikke ændres undervejs, sagde anklageren.

Det var forsvareren Mads Kramme uenig i:

- Det er der ikke noget mistænkeligt i. Han gjorde det ikke for at afvente anklagerens beviser, for dem kendte han i forvejen. Vi har gennemgået sagen, sagde han.

Mads Kramme mente, at hans klient skal straffes med mellem et og halvandet års fængsel, hvis domsmandsretten tror på polakkens forklaring. Hvis han dømmes for alt i anklageskriftet, kan der højst blive tale om fem års fængsel, sagde han.

Den 38-årig polak er tiltalt for at have solgt 630 gram amfetamin, 110 gram kokain og 1,7 kilo skunk. Og for at have besiddet knap 1,8 kilo amfetamin, 160 gram kokain, 230 gram skunk og for at have indrettet et skunkvæksthus på bopælen med et skønnet udbygget på 1,3 kilo tørret marihuana på det tidspunkt, politiet ransagede.

Polakken nægter besiddelsen af de 1,7 kilo amfetamin, men erkender at have solgt 100 gram. Derudover har han ikke solgt amfetamin eller kokain, men kun skunk og hash, forklarede han.

Der falder dom i sagen torsdag den 6. juni.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce