Annonce
Assens

Det er højsæson for påkørte dyr: Og nogle af dem ender som løvefoder

Ifølge Dyrenes Beskyttelse var der over 1300 påkørsler af hjorte på de danske veje i oktober. Det er næsten 500 mere end i samme måned for fire år siden. Tallene her viser antallet af påkørte dyr i Assens Kommune. Grafik: Mikkel Petersen
Antallet af påkørte dyr i trafikken stiger i oktober og november, hvor dyrenes myldretid falder sammen med vores. En rapport vurderer, at der bliver påkørt to hjorte i timen på landsplan i højsæsonen, og særligt på landevejene skal man passe på og holde øje med skiltene. Men hvordan undgår man et sammenstød, og hvad sker der egentlig med de dyr, der må lade livet i trafikken?
Annonce

Færdes du på landevejene i Assens Kommune, har du måske set et dødt dyr i vejkanten, eller måske har du endda været en af de uheldige, der har påkørt et dyr. Oktober og november er nemlig højsæson for påkørsler af dyr i trafikken.

- Der sker et boom i efteråret, fortæller Karsten Falk Hansen, planlægger ved Falck og ansvarlig for uddannelse og udvikling af Falcks jægere.

- Det kan der være flere årsager til. Måske er det, fordi nætterne er længere. Derudover er der flere dyr i efteråret på grund af alle de nye dyr, der er kommet til i løbet af sommeren, fortæller han.

Mange dyr er særligt aktive omkring skumringstid og i morgentimerne, og det falder sammen med myldretiden på vejene, og så er der større risiko for sammenstød.

Derudover kan man ofte læse, at skiftet til vintertid giver flere påkørsler, men det er Karsten Falk Hansen ikke så sikker på.

- Jeg tror ikke nødvendigvis, at der er en sammenhæng, men trafikken ændrer sig jo set i forhold til dyrenes vaner, siger han og tilføjer:

- Men jeg tror, at den primære årsag er, at der simpelthen bare er flere dyr i efteråret.

Det gælder om at holde ekstra øje med dyr langs vejen, når man passerer sådan et skilt. Foto: Søren Plovgaard
Annonce

To hjorte i timen

De seneste tal fra Dyrenes Beskyttelse viser, at der var over 1300 påkørsler af hjorte på de danske veje i oktober. Det er ca. 130 mere end sidste år, hvor der var ca. 200 flere end året før.

En COWI-rapport fra oktober 2019 viser, at der på landsplan bliver påkørt to hjorte i timen døgnet rundt i højsæsonen oktober-november.

Også i Assens Kommune stiger antallet af hjortepåkørsler år for år, og allerede med udgangen af oktober har der været flere påkørsler i 2019 end i hele 2018.

Alene i oktober var der 27 hjortepåkørsler på vejene i Assens Kommune.

Og så kommer alle de andre dyr oveni, men det er langt fra alle påkørte dyr, der bliver rapporteret til Dyrenes Beskyttelse.

- Jeg tror, at der er væsentligt flere dyr, der bliver påkørt i trafikken, end tallene viser, siger Karsten Falk Hansen.

Annonce

Hold øje

Det er særligt på strækninger i skove eller i tætbevoksede områder, hvor risikoen er størst.

- Men det er også langs hegn, at man skal være opmærksom, for dyrene kan godt lide at følge hegnene, og på et eller andet tidspunkt finder de ud af, at de skal over på den anden side af vejen, fortæller Karsten Falk Hansen.

Og så er det oftest på mindre veje og landeveje, at uheldene sker.

- Så det gælder om at holde øje og være opmærksom på skiltningen. Det går jo hurtigt, når en hjort kommer springende ud på vejen, siger Karsten Falk Hansen.

- Og så er det jo utroligt farligt for bagvedliggende trafikanter, hvis man bremser hårdt op, fortsætter han.

Han understreger dog, at man selvfølgelig skal bremse for dyrene og undgå sammenstød, men at man også skal tænke på andre trafikanters sikkerhed.

- Et dådyr er tungt, og man kommer galt afsted, hvis man får det ind i kabinen, siger han.

Hvis man er en af de uheldige, der påkører et dyr, skal man kontakte Dyrenes Beskyttelse på 1812, hvis dyret er såret. Er dyret derimod dødt kan man kontakte Falck, der så vil hente dyret indenfor 24 timer.

Annonce

Løvefoder

Når et såret dyr er blevet aflivet, transporteres det til nærmeste Falck-station, hvor det bliver lagt i en stor fryser. Når fryseren er fyldt op, bliver alle dyrene sendt til forbrænding.

Enkelte steder i landet kan trafikdræbte dyr også ende som for eksempel løvefoder.

- Aalborg Zoo, Blåvand Zoo og Ree Park har særlige aftaler, så de kan få de dyr, der bliver kørt ned i nærheden, fortæller Karsten Falk Hansen.

Skulle man få den idé, at en trafikdræbt hjort kan bruges til vildtspegepølse, skal man dog tro om.

- Man kan ikke sende det til slagteren på grund af hygiejne, og det vil skulle godkendes i forhold til sygdomme. Dyrene er jo ofte knust og med maveindhold over det hele, så de kan være ret ulækre. En knust lever lugter forfærdeligt, siger Karsten Falk Hansen og tilføjer:

- Tidligere brugte man også skindet til at lave gulvtæpper, især under anden verdenskrig, men det gør man ikke mere.

En del af de dyr, der bliver dræbt i trafikken, ender måske som en naturlig del af fødekæden, idet blandt andet glentefuglen eller ræven glædeligt snupper et ådsel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce