Annonce
Odense

- Det er en god historie, at byen er god til at tilpasse sig

I kulturavschef Jens Toftgaards optik er det en god historie, at bymidten i Odense har været i stand til at tilpasse sig de skiftende tiders behov. Foto: Michael Bager
Den måde, detailhandelen har præget bymidten på, har været til at sikre, at der ikke bare er blevet revet ned, vurderer Jens Toftgaard, kulturarvschef på Odense Bys Museer.
Annonce

Hvorfor er det vigtigt at fortælle historien om, hvordan detailhandelen forandrede centrum i byerne?

- Det har jo enorm betydning for den måde, vi bruger og tænker byen på. Byerne er eksploderet i størrelse, men de har bevaret et centrum som noget, vi alle bruger. Vi forholder os til, hvordan man bruger og indretter centrum.

Din historiske gennemgang af bymidternes forandring slutter i 1940. Jeg tænker, at noget af det mest markante, der er sket derefter, er, at man har anlagt gågader. Hvordan har de forandret byerne?

- De har givet en logik i, hvordan man opdeler en bymidte i zoner; her kan man bo, her må man køre, her kan man handle. Det har været med til at bevare den gamle bydel og dens middelalder præg. Den er blevet heterogen - forskelligartet - og med snørklede hjørner. Hvis ikke bymidten havde haft den funktion, havde det været meget nemmere at bulldoze det hele ned og bygge noget nyt, moderne og funktionelt.

Detailhandelen, de fysiske butikker, er presset af nethandelen. Tror du det vil forandre den måde, bymidten kommer til at se ud på?

- Man kan jo læse om, hvordan de er ved at segne på pakkeudleveringsstederne, så der sker helt sikkert noget. Bymidten forandrer sig til et nyt liv, hvor man går ud om aftenen og bruger byen mere. I Odense er der jo næsten ikke en uge, uden der er en festival eller et marked, og det betyder, at vi har noget af fejre og noget at være sociale om over en kop kaffe eller et måltid mad. Jeg synes, det er en god forandring for Odense, mens det er en større udfordring for de mindre byer som f.eks. Søndersø, Otterup og Glamsbjerg. Udviklingen, hvor bymidten bliver brugt i flere af døgnets timer, passer godt til den måde, vore arbejdsliv er indrettet på med længere arbejdsdage og senere pensionsalder. Det gode ved den udvikling, der er sket med Odenses bymidte er, at den har en fantastisk fleksibilitet. Bystrukturen og bygningerne kan bruges som de er, uden at man skal rive det hele ned, og det er en god historie, at byen er så god til at tilpasse sig den måde, vi bruger den på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce