Annonce
Odense

Det er dejligt at lyve - prøv selv

En af de helt store løgnere i historien er Pinocchio. Han løs vist også om, at han var en dukke af træ. Når han løj, voksede næsen langt, langt frem. Faktisk kan man på vores næser se noget om løgnen. En rigtig slem løgn kan få rødmen frem, og den rammer først næsen.

Det er ikke engang løgn, at lyveriet i skolerne slutter med lyvefestival på Posten

Hvide løgne, lystløgne eller bare gedigne overdrivelseshistorier er blevet dyrket i en række lyveskoler landet over, og de har sat turbo på glæden ved at fortælle. De allerbedste løgnere og fortællere kommer til Odense i slutningen af denne måned for at lufte deres helt specielle talenter.

I efteråret 2016 har elever med en livlig fantasi fra en række skoler landet over gået i Lyveskolen, hvor lyveskolelærer Hans Laurens har taget dem under kærlig behandling og undervist i, hvordan man fortæller den gode skrøne eller løgnehistorie, så tilhørerne spidser ører. Hvert lyveskoleforløb på bibliotekerne er forløbet over et antal formiddage i løbet af en uge og afsluttet med at elevernes løgnehistorier blev fortalt foran et publikum.

Det giver en lang Pinocchio-næse at lyve, og man får samtidig en lang sort streg i panden. Derfor er det overhovedet ikke svært at af sløre forhærdede løgnhalse, og dem vil der garanteret være mange af på posten om ti år, når Lyvefestivalen holdes. Undskyld, det var løgn, det er allerede 22. november i år, der skal gang i løgnene på Posten.

For at vise, hvordan man lyver, er der indkaldt eksperter fra medierne, fra reklamebranchen og det politiske liv. Hov nej, det passer heller ikke. Det er faktisk skoleelever fra Odense, Aalborg, Gentofte, Dragør, Svendborg og Hedensted, der skal duellere i at lyve stærkere end en Ferrari kan køre og en rumstation cirkle omkring Jorden.

Der har været holdt lyveskoler landet over og skoleåret mht. løgnslutter med festivalen 22. november, kl 11.00?15.00, hvor de stærkeste løgnehistorier fra de uddannede lystløgnere kåres, og hvor der også vil være optræden af professionelle fortællere, musikere og illustratorer. Konferencier på dagen er lyveskolelærer Hans Laurens, som for resten også er vinder af Spoken Word Prisen i 2013 og Børnesagsprisen i 2013. Alle billetter er udsolgt.

Lyveskolerne handler ikke om at lære børnene at være uopdragne løgnhalse. De handler mere om at bringe gode fortællinger i spil. At løsne for de indre ressourcer, som alle har i sig.

Elever fra Højby skole har været i lyveskole. For at udvikle deres fantasi og evner til at slippe afsted med ting overfor deres forældre, håber de. Foto: Victoria Mørck Madsen
Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

April 1960: Gadegennembrud i Nørregade

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Fyn

Sådan har corona ramt Fyn: Få overblikket over de nyeste tal fra myndighederne

Danmark

Live: Coronavirus ændrer studentereksamen - alle afgangselever skal op i færre fag 

Nordfyn

Den sidste vinder i avisens kampagne er fundet: Lone har købt havegrej og dagligvarer i Otterup

Mindeord For abonnenter

Mindeord: Pia Tørving var sprællevende, spændende og engageret - sådan vil vi huske hende

Annonce