Annonce
Odense

Det brede flertal er væk: Venstre siger nej til at sælge Fjernvarme Fyn

Fjernvarme Fyn er mere værd, end de 900 millioner kroner Energi Fyn har budt. Det mener Venstre, der derfor nu melder sig i flokken af partier, der siger nej til at sælge fjernvarmen. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Skal Fjernvarme Fyn sælges, bliver det ikke med noget bredt politisk flertal. Som det største borgerlige parti melder Venstre nu ud, at de er imod et salg. De foreslår i stedet at trække penge ud af Fjernvarme Fyns overskud for at sikre penge til stor renoveringsplan på velfærdsområdet.

Odense: Enhedslisten har for længst sagt nej, det samme har Det Konservative Folkeparti, og Dansk Folkeparti hælder tilsvarende vej.

Og nu afviser også byrådets største borgerlige parti Venstre at sælge Fjernvarme Fyn til Energi Fyn for 900 millioner kroner for at sikre penge til omfattende renovering af skoler og fritidsanlæg og byggeri af nye daginstitutioner og plejecentre til det stigende antal børn og ældre.

- Vi har overvejet det grundigt, for det er en stor beslutning. Men vi synes, prisen er for lav til, at det er en mulighed at sælge, siger Venstres Christoffer Lilleholt.

Annonce

- Vi er ikke i tvivl om, at markedsprisen er udregnet på en helt legitim måde af de to revisionsvirksomheder, men vi mener ikke, at prisen står mål med den værdi, Fjernvarme Fyn har for os med både Fynsværket og distributionsnettet. Fjernvarme Fyn har en stor pengepung på omkring 500 millioner kroner og gav sidste år et overskud på 150 millioner kroner. I den sammenhæng er 900 millioner kroner for lidt, fremhæver han.

Men der ligger jo også en gæld i Fjernvarme Fyn - det må trække i den anden retning?

- Gælden er bundet op på aktiver, så den ligger i værdier som nye anlæg og investeringer i grøn omstilling, påpeger Christoffer Lilleholt.


Vi har brugt en uge på at diskutere det her i byrådsgruppen, i partiet, på de sociale medier og med mennesker vi møder på gaden. Min oplevelse er, at mange mennesker råber nej til et salg, mens få hvisker ja.

Christoffer Lilleholt, Venstre


Det var ellers dig, der i forbindelse med budgetforhandlingerne sidste år foreslog at undersøge muligheden for at sælge fjernvarmen til Energi Fyn, fordi, som du sagde, "det vil give gode muligheder for at investere i velfærd, og det vil bidrage positivt til den grønne omstilling og holde priserne i ro for kunderne”. Det mener du så ikke alligevel?

- Nu har vi undersøgt muligheden for et salg og har fået en pris, og det er ikke anderledes, end når man får sit hus vurderet. At man får en markedspris for noget betyder ikke, at man vil sælge det.

Få hvisker ja

Da Energi Fyn i sidste uge præsenterede købstilbuddet på 900 millioner kroner, understregede Christoffer Lilleholt, at Venstre - modsat for eksempel Det Konservative Folkeparti - endnu ikke havde taget stilling til det eventuelle salg og "nu først og fremmest skal ud og have en dialog med borgerne".

Alligevel melder Venstre altså nu deres endelige nej ud til fjernvarmesalget, inden de planlagte borgermøder overhovedet er sat i gang.

Christoffer Lilleholt, hvorfor venter I ikke til efter borgermøderne?

- Fordi det med borgermøder for måske 60 mennesker og et e-boks-brev fra borgmesteren kun med de positive sider af salget ikke bliver den borgerinddragelse, vi havde håbet.

Kort fortalt om fjernvarmesalget

Det var i forbindelse med sidste års budgetforlig, at et byrådsflertal enedes om at undersøge muligheden for et eventuelt salg af fjernvarmen - men kun til Energi Fyn for på den vis at skabe ét stort, lokalt og forbrugerejet forsyningsselskab.

Allerede i budgetforliget blev der skrevet en forventning ind om, at et sådant salg vil give "et væsentligt trecifret millionbeløb", og at kronerne skal investeres i renovering og modernisering af blandt andet slidte folkeskoler og idrætsanlæg og nybyggeri af flere daginstitutioner og ældreboliger til det stigende antal børn og ældre.

Energi Fyn har budt 900 millioner kroner, og når der er afleveret de lovpligtige 40 procent til staten, og Nordfyns Kommune har fået deres ejerandel på tre procent, er der 524 millioner kroner til Odenses kommunekasse.

De 524 millioner kan ikke bruges på én gang, men skal fordeles med 52,4 millioner årligt over 10 år.

I har selv kritiseret processen for at være lukket, nu er den blevet åbnet, og så vil I alligevel ikke bruge det til noget?

- Vi har brugt en uge på at diskutere det her i byrådsgruppen, i partiet, på de sociale medier og med mennesker vi møder på gaden. Min oplevelse er, at mange mennesker råber nej til et salg, mens få hvisker ja.

Skal det forstås sådan, at jeres nej er et populistisk nej baseret på en offentlig debat, der især på de sociale medier ikke altid er baseret på fakta?

- Som partier har vi et ansvar for, at vi har en oplyst debat. Min klare oplevelse er, at dem, der bakker Venstre op, ikke ønsker, at vores fælles fjernvarme skal sælges. Og jeg synes ikke, det er populistisk at lytte til folk, siger Christoffer Lilleholt.

Annonce

Klar med kompromis

Venstre anerkender imidlertid, at behovet for blandt andet at renovere skolerne er stort, og at den politiske aftale om over de næste 10 år at renovere og bygge nyt for i alt 1,8 milliarder kroner skal finansieres.

Derfor foreslår partiet hvert år at trække penge ud af Fjernvarme Fyns overskud og bruge dem på renovering og nybyggeri. Fjernvarmesalget baserer sig på et hvile-i-sig-selv-princip og må ikke give et overskud, men det må for eksempel elproduktionen, og ifølge Christoffer Lilleholt, der de seneste år har været politisk udpeget næstformand i Fjernvarme Fyn, vil det være muligt hvert år at hive 30 til 40 millioner kroner ud - før skatten på 40 procent.

- Nu prøver vi at komme med et kompromis mellem to skarpe fronter, der agerer meget konfrontatorisk. Og så glæder vi os til at lytte til, hvad folk mener om vores nye forslag, siger Lilleholt.

Med salget får I med sikkerhed 52,4 millioner kroner i hånden hvert år i 10 år. Så med jeres forslag får I færre penge, og der er jo en risiko for, at der ikke bliver overskud hvert år de kommende år?

- Det her løser ikke vores velfærdsudfordringer, men det er et skridt på vejen. Og der er ingen forventning om, at der ikke vil være et overskud også de kommende år.

Fjernvarme Fyn har selv præsenteret en plan for den grønne omstilling på knap to milliarder kroner. Det skal der jo også findes penge til?

- Med den indsigt, jeg har, er det en robust og stabil virksomhed, og derfor kan det godt lade sig gøre. Og samtidig vil vi som ejere fortsat have kontrol over varmepriser og grøn omstilling, fremhæver Christoffer Lilleholt.

Annonce

Går ud af bestyrelsen

Diskussionen om fjernvarmesalget betyder, at Christoffer Lilleholt, som er Venstres nye spidskandidat og rådmand efter Jane Jegind, har besluttet at forlade sin post som næstformand i Fjernvarme Fyn.

- Jeg har siddet i bestyrelsen et par år, jeg er meget glad for det, og juridisk er der ingen problemer i at blive siddende, understreger han.

- Men jeg har oplevet, at der er blevet sat spørgsmålstegn ved min habilitet i den her sag, så for at vise, at der er rene linjer, træder jeg ud.

Det bliver Venstres Claus Houden der overtager næstformandsposten, og udskiftningen skal formelt godkendes på byrådsmødet 2. september.


Fyens.dk arbejder på at få en kommentar fra borgmester Peter Rahbæk Juel (S).

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Sif og Andreas er landmænd på en ny måde: 2000 medlemmer ejer gården og de vil give mere til jorden, end de tager

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Efter 16 måneders ventetid: Klage afvist – grønt lys til luksusboliger på havnen

Erhverv For abonnenter

Nye tilladelser på plads i næste uge: Facebook kan udvide, når de vil

Odense

Helt centralt i Odense: 91 nye ungdomsboliger er klar til udlejning med indflytning 1. juni

Odense For abonnenter

Nomineret til Danmarks bedste bager: Fødevarekontrollen fandt ekskrementer og gnavemærker i marengs

Nyborg

Ny butikskæde i gamle lokaler: Else og Bent Erik stod klar i silende regn

Navne For abonnenter

Sagkundskaben erklærede ved fødslen: - Ham dér, han kommer ikke! Først over 99 år senere døde Svend Ejner Frederiksen

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Sport

Middelfart mod topholdet: Nej til bade-bold

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mathias forsyner Odenses finere restauranter med unikke urter og grønt: Nu vil han også sælge grøntsagskasser

Fyn

Anders troede, han skulle stemme på Venstre, men kandidattest pegede på et andet parti: - Det er stof til eftertanke

Fyn

Vicedirektør om kørekort-kaos: Det er kommet bag på os

Odense For abonnenter

Mystiske bilag for mere end en halv million: Bestyrelsesmedlemmer fra kolonihaveforening anmeldt for svindel

Odense

Flere afgange aflyses resten af dagen: Store forsinkelser i togtrafikken på Fyn og i Jylland

Annonce