Annonce
Indland

Det bliver lettere at få lov til at kystsikre med sten

Sandfodringen kan som her ved Vejlby vest for Lemvig foregå ved, at en sandsuger sejler tæt på kysten, hvor den enten kan forbinde sig til et rørsystem, der pumper sandet ind på stranden, eller den kan sende sandet i stråler ind mod stranden.

Kommunerne skal fremover tage stilling til kystbeskyttelse. Det skal gå hurtigere og mindre bureaukratisk.

Annonce

Det bliver nemmere at få lov til at sikre de danske kyststrækninger med sten og betonblokke.

Det vil ifølge Miljø- og Fødevareministeriet være en af konsekvenserne af den aftale om næste års økonomi, som regeringen og kommunerne er blevet enige om torsdag.

Ifølge Miljøministeriet sikrer aftalen, at det bliver nemmere, hurtigere og mindre bureaukratisk at beskytte landets kyster.

I fremtiden er det den lokale kommune, der skal tage stilling til kystbeskyttelsessagerne. Og en række krav om tilladelser og dispensationer for etablering af kystbeskyttelse for de store fælles projekter fjernes.

Borgerne vil i højere grad få mulighed for at vælge en anden form for kystsikring end sandfodring. Det kan være kystsikring med sten.

Sandfodring betyder, at man hælder ekstra sand eller småsten på kyster, der eroderes af bølger og strøm. Men mange grundejere, blandt andre ejere af sommerhuse ved den jyske vestkyst, mener ikke, at det er effektivt nok.

De vil altså få bedre chancer for at få lov at kystsikre på anden vis. Ulempen ved den hårde kystsikring er, at det kan føre til erosion andre steder langs kysten.

Og en regel, der har betydet, at borgere fik afslag på kystbeskyttelse, hvis ikke der vil være umiddelbart behov for kystsikring inden for 25 år, bliver fjernet.

- Det giver ingen mening, at borgere, der selv er parat til at betale for at beskytte deres egen ejendom, får et nej fra myndighederne, udtaler miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i en pressemeddelelse:

- Det ændrer vi nu, ligesom der bliver flere muligheder for at beskytte ubebyggede arealer som for eksempel haver og landbrugsarealer.

Ændringen vækker glæde hos landbrugets interesseorganisation.

- Oversvømmelser for lavtliggende områder er et væsentligt problem, fastslår erhvervspolitisk chef i Landbrug & Fødevarer Morten Holm Østergaard i en skriftlig kommentar.

FAKTA: Kommuner kan sænke skatten med 250 millioner kroner

Regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) har torsdag indgået en aftale om kommunernes økonomi for 2018. Få et overblik over aftalens hovedelementer her:

* Det kommunale moderniserings- og effektiviseringsprogram frigør en milliard kroner i 2018. Pengene målrettes blandt andet ældreområdet.

* De kommunale serviceudgifter løftes derudover med 0,3 milliarder kroner til borgernær velfærd. De kommunale serviceudgifter udgør i alt 246 milliarder kroner i 2018.

* Kommunerne kan samlet set sænke skatten med 250 millioner kroner i 2018. Med en pulje på 450 millioner kroner kan kommunerne få dækket op til 75 procent af de tabte skattekroner i 2018.

* Kommunernes anlægsniveau udgør 17 milliarder kroner i 2018.

* Et ekstraordinært finansieringstilskud på 3,5 milliarder kroner, hvoraf 2,0 milliarder kroner fordeles på baggrund af kommunernes grundlæggende økonomiske vilkår.

* Særtilskudspuljen til særligt vanskeligt stillede kommuner forhøjes til 350 millioner kroner. Derudover er der afsat en lånepulje på 500 millioner kroner til styrkelse af likviditeten i vanskeligt stillede kommuner.

* Loven om aktiv beskæftigelse er forenklet for at give mere frihed til lokale og effektive løsninger.

* Forenklinger og forbedringer af kommunernes og grundejernes muligheder for at sikre kystbeskyttelse og klimatilpasning.

* Der indføres en udfordringsret, hvor kommunale medarbejdere og private leverandører kan udfordre de statslige og lokale regler.

* Kulegravning af dokumentation og styring på ældre- og dagtilbudsområdet, så der sikres mere tid med borgerne.

Kilder: Finansministeriet.

Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, søvbryllup-segmentet og de ældre

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Ekskæresten dræbte hendes bror: Line forsøgte i flere uger at få hjælp til at slippe fri fra voldelig kæreste

Debat

Mit digitale åndedræt

Sydfyn For abonnenter

Pendlere på Svendborgbanen til politikere: Få styr på det her

Annonce