Annonce
Faaborg-Midtfyn

Det bliver ikke meget bedre: Sydfynsk mountainbike-mekka er en realitet

Det nyanlagte flowtrack bliver som at svæve nedad i én lang rutchebanetur, fortæller Kewin Friis Kamelarczyk. Foto: Bent Warncke
Det nye anlæg indvies officielt den 16. oktober, men allerede nu kan mountainbikere afprøve det spor, som projektets leder kalder mountainbike version 3.0.

Gåsebjergsand: Det er mountainbike-sportens svar på den nyeste iphone, der er ved at stå færdigbygget ved Gaasebjergsand og i Svanninge Bakker. Projektet har kostet 1,5 millioner kroner at realisere, men så har den højeste internationale ekspertise, når det handler om at bygge mountainbikespor i skoven, også været tilkoblet, mens en stor gruppe lokale frivillige har lagt utallige gratis arbejdstimer i at få det hele til at ske.

Resultatet er en spritny bikerpark, hvor børn og unge kan lege med cyklen, og så et over otte kilometer langt mountainbikespor, der snor sig igennem den spektakulære natur i Svanninge Bakker.

- Nogle steder tror man nærmest ikke, man befinder sig i Danmark - det er så flot en natur, og det kunne lige så godt ligge i Vancouver (Canada, red.), siger Kewin Friis Kamelarczyk.

Annonce
Som projektleder i Geopark Det Sydfynske Øhav har Kewin Friis Kamelarczyk arbejdet med projektet i flere år, og nu glæder han sig til indvielsen den 16. oktober. Foto: Bent Warncke

Han er leder af projektet - ansat i Geopark Det Sydfynske Øhav - og har været med fra den spæde start for tre-fire år siden til nu, hvor det hele står klar, og alt går op i en højere enhed.

Spor version 3.0

Kewin Friis Kamelarczyk beskriver det nye spor i Svanninge Bakker som et mountainbike-spor version 3.0.

Mountainbike-sporet går igennem noget af Fyns mest spektakulære natur. Foto: Bent Warncke

- Med det spor sætter vi et nyt niveau for mountainbike. Måden, det er bygget på, afspejler, at der næsten er en halv million danskere i alle aldre, der holder af at cykle i naturen. De gider ikke, hvis der er rødder og mudder - det skal være et hårdt underlag og velanlagte stier og spor, som er designet til at tage dem igennem og give dem en dejlig naturoplevelse, siger han.

Nogle steder tror man nærmest ikke, man befinder sig i Danmark - det er så flot en natur, og det kunne lige så godt ligge i Vancouver.

Kewin Friis Kamelarczyk

Sporet er bygget efter principper, der har international standard. Det er professionelle sporbyggere, der har uddannet en gruppe lokale i foreningen Sydfynske Alper Sti- og sporbyggere, og det er dem, der har gjort alt det hårde arbejde ude i skoven.

- Der er ryddet træer, så man ikke kommer til skade - vi har tænkt sikkerhed ind, så vi ikke konflikter med andre brugere af skoven. Vi kalder det bæredygtigt mountainbike i Svanninge Bakker. Det skal være sikkert og tage hensyn til naturen og andre brugere af skoven, fortæller Kewin Friis Kamelarczyk.

Nogle steder er der også lagt nogle sidespor ind, som er lidt mere udfordrende end hovedsporet. Men som udgangspunkt er det ikke et konkurrencespor, forklarer han.

Nogle steder deler hovedsporet sig i flere spor med forskellige sværhedsgrader. Foto: Bent Warncke

- Der, hvor udviklingen sker i dag, er ikke på konkurrenceniveau. I dag er mountainbiking en social aktivitet, så sådan et spor skal kunne noget andet, end det skulle for bare fem år siden, siger Kewin Friis Kamelarczyk.

Annonce

Suser ned ad bakken

Det mest synlige udefra bliver dog den nye bikerpark, der er anlagt sydøst for naturlegepladsen Gåsebjergsand. Her er bygget et såkaldt "pumptrack", hvor børn og unge kan køre rundt og lege på cyklen og øve sig i tricks og i at manøvrere. For de lidt større børn er der lavet et såkaldt flowtrail - et langt stykke spor i skoven, hvor man kan suse ned ad Fyns længste mountainbike-bakke.

- Og gerne skal komme ned med et stort smil på læben, siger Kewin Friis Kamelarczyk.

Den nybyggede bikerpark er opført af professionelle sporbyggere - anlægget ligger lige ved siden af naturlegepladsen Gåsebjergsand. Foto: Bent Warncke

Midt i det hele befinder sig et madpakkehus, hvor man kan få vejret på vej op af bakken - eller blot sidde og nyde udsigten over øhavet.

- Vi vil gerne have flere børn og unge ud i naturen, så der skal være noget, der trækker. Hele projektet er jo en del af strategien om at tiltrække turister og nye tilflyttere til Sydfyn, siger Kewin Friis Kamelarczyk.

Der mangler dog stadig lidt for at komme op i mountainbikens superliga på landsplan.

Mange har bidraget til projektet

Det er den frivillige forening Sydfynske Alper Sti- og Sporbyggere, der sammen med Naturstyrelsen, Faaborg-Midtfyn Kommune, Geopark Det Sydfynske Øhav og Destination Fyn står bag mountainbikeparken.

Lokale og Anlægsfonden, DGI/DIF Foreningspuljen, Energi Fyn, LAG-SØM, Friluftsrådet og Ontrail/Nordea-fonden har bidraget økonomisk. Øhavsmuseet, Outdoor Sydfyn og DGI Fyn har også været vigtige samarbejdspartnere i projektet.

Indvielsen af sporet og Bikerparken foregår den 16. oktober (første weekend i efterårsferien).

- Vi er godt på vej, men vi kan ikke sammenligne os med Silkeborg-området, der virkelig har satset stort på det her. Hvis vi skal op på det niveau, skal vi til at samarbejde med lokale lodsejere, så der kan bygges 8-10 kilometer spor mere. Men vi aspirerer til superligaen - Sydfyn som helhed er et sted, hvor folk nu tager hen for at køre mountainbiketure, siger han.

Nu mangler der egentlig kun en lokal aktør, der påtager sig opgaven at leje mountainbikecykler ud til turister, der har mod på at prøve.

- Det håber vi også falder på plads. Vi har én i tankerne, men nu må vi se, siger Kewin Friis Kamelarczyk.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Regeringen vil placere nærhospital i Nyborg

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Sport

Stærkt Superligamandskab gæster bundproppen Middelfart onsdag - mulig debut for nyborgenser i målet

GOG For abonnenter

Finner piv-ringe: Uværdig Europa-kamp i Gudme

Odense

Konservative vil sætte tommelskruerne på arbejdsløse med lange uddannelser: De skal sendes i nyttejob efter tre måneder

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ny ansættelse skaber et nyt hul: Sjette folkeskole skal have ny leder

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Debat

Debat: Hjemmepleje handler om nærhed, ikke registrering

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Nyborg

248 dage til Tour de France: Trofæet er hjemme

Odense Håndbold For abonnenter

Formstærk Reinhardt i spidsen - Odense Håndbold i kamp mod Mulle og kompagni

Assens

Analyse: Derfor ligner Søren Steen Andersen en sikker vinder af valget i Assens Kommune

Annonce