Annonce
Erhverv

Det bliver i familien: Døtre får del i fynsk milliardkoncern

Torben Østergaard-Nielsen med døtrene Nina Østergaard Borris, yderst, og Mia Østergaard Nielsen, som nu har overtaget hver sin del af olie, shipping og rederigiganten i Middelfart. Foto: USTC.
Generationsskiftet er på plads i olie- og shippingkoncernen USTC fra Middelfart, der er blandt landets allerstørste firmaer. Døtrene Nina og Mia deler nu ejerskabet med Torben Østergaard-Nielsen og får bl.a. opgaven med at sikre olie-koncernen en rolle i en bæredygtig og mere grøn fremtid.

Generationsskifte: Efter et tre år langt tilløb er generationsskiftet på plads i en af Danmarks største virksomheder shippingkoncernen United Shipping og Trading Company (USTC) i Middelfart.

Den familieejede koncern, der ikke mindst tjener milliarder på handel med olie, har hidtil været ejet og ledet af Torben Østergaard-Nielsen. Han har nu delt ejerskabet med sine døtre Nina Østergaard Borris og Mia Østergaard Nielsen. Selskabet fra Middelfart er blandt landets største målt på omsætning, hvor man sidste år rundede 71 milliarder kroner og skabte et overskud efter skat på 236 millioner. Tal der rakte til en 7. plads på listen over de største danske selskaber i 2019, og kun overgås af navne som A.P. Møller Mærsk, Novo Nordisk og Vestas.

- Vi har for nogle år siden taget første skridt på at få næste generation på plads. Det sværeste ved at planlægge handler om roller, ansvar og hvordan familien skal interagere. Nu har vi fået et juridisk og økonomisk generationsskifte på plads, siger 36-årige Nina Østergaard Borris.

Middelfart-koncernen har i de seneste 10 måneder været meget omtalt på grund af sigtelser mod et datterselskab for at have overtrådt forbud mod at sælge brændstof til Syrien. En sag som Nina Østergaard Borris ikke ønsker at kommentere overfor Avisen Danmark, men hun understreger, at der ingen sammenhæng er til det gennemførte generationsskifte.

Gennem moderselskabet Selfinvest ejer hun sammen med sin søster og far nu hver en tredjedel af koncernen, der beskæftiger 2500 fordelt på 100 kontorer i 31 lande. Nina Østergaard Borris indtrådte tidligere i år som direktør for udvikling og optimering af alle koncernens forretningsben med en titel af COO i USTC, mens lillesøster Mia Østergaard Nielsen på 30 år har plads i bestyrelsen i olieselskabet Bunker Holding.

Generationsskifte i milliardkoncern

United Shipping & Trading Company (USTC) omfatter oliehandel i Bunker Holding, rederidrift i Uni-Tankers, shipping i SDK samt en række andre forretningsområder som it, biler og global riskmanagement.

Selskabet er ejet af det familiedrevne moderselskab Selfinvest.

USTC havde i 2018/19 en omsætning på plus 71 milliarder kroner og et overskud efter skat på 236 millioner kroner. Koncernen beskæftiger 2500 ansatte fordelt på 100 kontorer i 31 lande med hovedsæde i Middelfart.

Virksomheden har netop gennemført et generationsskifte, så ejerskabet er ligeligt delt mellem 65-årige Torben Østergaard-Nielsen og hans to døtre Nina Østergaard Borris og Mia Østergaard Nielsen.

Nina Østergaard, 36, bor i Middelfart med sin mand og tre børn. Hun tiltrådte i januar som chef for udvikling og optimering af koncernen i en rolle som COO i USTC. Hun sidder desuden på flere bestyrelsesposter.

Mia Østergaard, 30, bor med sin forlovede i København. Hun er partner hos headhunterfirmaet Spencer Stuart, men har også en aktiv del af USTC-koncernen, hvor hun sidder i bestyrelsen i olieselskabet Bunker Holding.

Veldreven koncern

Med generationsskiftet på plads kan de to døtre fokusere deres indsats på at sikre udviklingen af den koncern, som deres far har bygget op, og siden 1998 også været eneejer af. De nye medejere lægger ikke skjul på, at det har været en økonomisk tung opgave at få generationsskiftet på plads.

- Vi er så heldige, at vi har en meget veldreven koncern, hvilket har gjort det muligt. Jeg kan ikke gå ind i detaljer, men det er ikke et lille beløb, vi har skullet af med. Vi er heldige, at vi har den nødvendige likviditet, så vi kan gennemføre det, siger Nina Østergaard Borris, som udover rollen som COO også har bestyrelsesposter i USTC, Uni-Tankers og SDK.

Hendes far kom tilbage i 1979 ind som adm. direktør for selskabet Julius Mortensen Shipping’s aktiviteter i Middelfart, hvorefter han udviklede olie- og bunkerdelen til det, man i dag kender som Bunker Holding gruppen, og som er en del af USTC.

Torben Østergaard-Nielsen understreger dog selv, at han ikke har nogen planer om at lægge sin del af ansvaret fra sig, selv om ejerskabet i koncernen nu er delt med hans to døtre.

- Jeg har fortsat ingen planer om hverken at trappe ned eller gå på pension. Men det giver ro at få dette vigtige skridt på plads, ikke kun for familien, men også for vores ansatte og øvrige stakeholdere verden over, siger 65-årige Torben Østergaard-Nielsen, der stadig har den bestemmende indflydelse i USTC.

Annonce

Oliekoncern på en grøn rejse

Selv om begge døtre hidtil har haft bestyrelsesansvar og i Nina Østergaard Borris' tilfælde også en direktørpost siden januar, så erkender de også, at der følger en del mere ansvar med generationsskiftet.

- Uanset om man selv har skabt det eller overtager det, så er der noget galt, hvis man ikke er en lille smule ydmyg. Men vi kan selvfølgelig magte det, det er jeg ikke i tvivl om, og vi har en stærk organisation under os, så vi står ikke alene om at skabe en succes. Vi står ikke alene med det, men slutteligt er det vores ansvar, siger Nina Østergaard Borris.

Hun går til opgaven med en kæmpe respekt for det arbejde og den milliardkoncern, hendes far har skabt indenfor olie, rederi, shipping, transport, logistik, it, biler og investering.

- Hverken mig eller min søster skal ind og revolutionere det livsværk, som min far har skabt. Vi har respekt for det, han har skabt. Det er vores ansvar og rolle at sikre, at koncernen bliver ført videre på fornuftig vis. Vi skal sikre, at USTC udvikler sig, vokser og fortsat har en relevans i fremtiden, siger hun til Avisen Danmark.

Det absolut største ben i forretningen er handel med olie. Hvilke udfordringer ser du på det område?

- Det er klart, at vi har fokus på bæredygtighed og klimaet. Vi skal påtage os en frontrunner-rolle, så vi kan sikre, at vi er med på den rejse, så vi ikke lige vågner op en dag og handlen med olie har udspillet sin rolle. Det arbejde har vi allerede sat gang i, og det er bl.a. den position i fremtiden, mig og min søster skal være med til at sikre for koncernen, siger hun.

Nina Østergaard Borris, 36, blev allerede i januar ny direktør for udvikling og optimering af koncernens mange virksomheder, da hun indtrådte som COO i USTC. Nu har hun sammen med sin søster også fået del i ejerskabet af den fynske milliardkoncern. Foto: USTC.
Mia Østergaard Nielsen, 30 år, sidder i bestyrelsen i Bunker Holding, som er olieforretningen i USTC, som hun nu også er medejer af efter et gennemført generationsskifte. Foto: USTC.
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Flextaxachauffør fór vild til Bentes bisættelse: Nu siger Fynbus undskyld og sender blomster

Fyn

Ild i tag på bolig: Brandvæsnet rykker ud i Faaborg

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Hør brølet i videoen: 'Løvens Hule-' investor tog sine venner og 45 superbiler med til Odense

Erhverv For abonnenter

Formuen er på vej mod to milliarder: Odenses største butiksejer Karsten Bill Rasmussen har haft et fantastisk år

Sport

Der er kun 15 medlemmer i Henriks klub: Nu sejler medlemmerne mest for andres skyld

Erhverv

57 bæredygtige huse står klar næste sommer: - Det er et godt område at bygge i

Assens

Det starter og slutter i den lille by med 330 indbyggere: Årets Landsby er kåret for sidste gang

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Navne For abonnenter

Dødsfald: Intet arbejde var for stort for Grete Pedersen

Hvem skal passe farmor

342 sosu'er er guld værd: Se alle indstillingerne til "Fyns bedste sosu" her

Nyborg

Sommerhuse-ejere begraver stridsøksen efter afgørelse i klagesag: - Vi orker ikke mere ballade

Nyborg

Lange udsigter til bypark ved destilleriet: Enten skal vi i gang nu, ellers bliver det først efter touren

Odense For abonnenter

Nye lejligheder buldrer frem: Er parcelhusets dage talte som odenseanernes favorit?

Odense

Voldsomt uheld uden for Odense: Tre biler i harmonikasammenstød

Annonce