Annonce
Kerteminde

Naturglad iværksætter og en tømrer fra Kerteminde: Langeskov-firma laver oldedøre til Arktis og Afrika

Henrik Brunsø er administrerende direktør i Lacuna A/S, der har specialiseret sig i foldedøre, som holder til al slags vejr fra det koldeste arktis til det varmeste Afrika.Foto: Helle Kryger
Henrik Brunsø behøvede aldrig mere arbejde, da han som 49-årig solgte sin første virksomhed. Men så skulle han bruge nogle foldedøre til sin liebhavervilla ved Silkeborg-søerne.

Langeskov: Han er 63 år gammel og kunne egentlig sætte sig til rette i lænestolen og nyde sine seks børnebørn vokse op omkring sig. Han kunne gå lange ture med gravhunden, rejse verden rundt med sin hustru eller med andre ord bare nyde tilværelsen og høste frugterne af et succesfuldt arbejdsliv.

Alligevel arbejder Henrik Brunsø i dag op til 60 timer om ugen, hustruen ser han mest i weekenden, og hunden? Den trisser da rundt sammen med ham på fabrikken i Langeskov, hvor han nu står i spidsen for foldedørs-producenten Lacuna A/S på Industrivej.

Det er 14 år siden, han besluttede sig for at udvikle "verdens bedste foldedøre" sammen med en god ven, Lars Holm-Jørgensen fra Kerteminde. Første del af sit arbejdsliv havde han brugt på sammen med sin bror at udvikle vandsengs-fabrikken Akva Waterbeds i Ry. Et forretningseventyr, der nu ledes af broren og hans to sønner.

- Da jeg solgte min andel i Akva Waterbeds, var der over 50 ansatte. Jeg var 49 år og behøvede ikke lave mere resten af livet, fortæller Henrik Brunsø.

- Forhistorien var, at jeg i år 2000 havde købt nogle store og dyre foldedøre til min farm i Gl. Rye. Men de var bare ikke gode nok, selvom de var mega dyre. Via mine erhvervsforbindelser spurgte jeg nogle folk fra VELUX. De fortalte, at der ikke var nogen, der ligesom VELUX havde specialiseret sig i at blive verdensmester i ét produkt, men at nogen vinduesfabrikanter i Danmark fremstillede foldedøre til facader som et biprodukt.

- Lars Holm Jørgensen, der oprindelig er uddannet tømrer og søn af grundlæggeren af Amanda Vinduer, og jeg lærte hinanden at kende i begyndelsen af 2000-tallet, og i 2005 var vi sikre på, at vi sammen kunne udvikle og producere en foldedør, der også var fuldstændig tæt ved vindstyrker på op imod 300 kilometer i timen, fortæller Henrik Brunsø.

De satte sig til computeren i 2006 og begyndte at konstruere og teste, og i 2007 etablerede de to virksomheden. I sommeren 2008 var Lacuna´s foldedør klar til at indtage verden. Én måned senere kom finanskrisen, og så var det ellers op ad bakke.

Annonce

Lacuna A/S

Regnskabet 2017 for Lacuna A/S, Langeskov:

Bruttofortjeneste: 6,4 mio. kr.

Egenkapital: 1,6 mio. kr.

Lønninger: 4,6 mio. kr.

Resultat før skat: 814.000 kr.

Drømte om at eje Grønlands største trawler

Med Lacuna forenes Henrik Brunsøs opvækst i Grønland, kærligheden til naturen og det iværksætterblod, der altid har brust gennem hans årer.

- Da jeg voksede op på Grønland, var min plan at købe landets største trawler og starte op for mig selv. Det var nok derfor, mine forældre sendte mig til Sorø Akademi - for at komme på andre tanker, fortæller han med et smil på læben.

Derefter ville han være havbiolog, læste biologi på Århus Universitet for at komme tilbage til Grønland som marine biolog, men han ville ikke med til København, som studiet krævede.

- Jeg kan ikke trække vejret i den by. Og så kom min bror, der er bankuddannet i Nuuk hjem til Danmark for at læse videre. Men det var en farlig cocktail, for tre måneder senere havde vi grundlagt Akva Waterbeds, i stedet for at læse. Men hvorfor tog jeg aldrig på handelshøjskolen og satte mig ind i en bank, spørger du nok? Som min svigersøn siger, det havde jeg sgu da ikke ro nok i røven til, fortæller Henrik Brunsø.

Svigersønnen hedder Christian Stadil. Den landskendte iværksætterguru og milliardær, som startede Hummel og i dag er ejer og CEO i konglomeratet Thornico A/S.

Prototypen på den foldedør, som tømreren og biologen skabte i fællesskab, sidder stadig i huset i Gl. Ry:

- Foldedøre havde et elendigt renommé, da vi startede, så vores mål var at lave verdens bedste foldedøre. Vi ville lave en foldedør, der kan holde til at stå i en facade på Grønland – ude ved kysten, som er bygget af FSC-certificeret, bæredygtigt træ og som holder lige så længe som det tropiske træ, man ellers henter hjem fra Burma. For hvorfor fælde regnskoven, når vi kan lave noget bæredygtigt, der holder lige så længe?

Fra minus 50 til plus 60 grader

Lacuna foldedøre er skabt til at holde varmen ude ved ekstremt høje varmegrader og til at opretholde et godt indeklima ved ekstrem kulde og vind.

Foldedørene er produceret i lamineret varmebehandlet bøgetræ fra Tyskland. Varmebehandlet bøg kan nemlig ikke suge vand og har samme holdbarhed som teaktræ.

- Det medfører en isolationsevne, der langt overstiger ikke varmebehandlede træsorter og giver samtidig træet en fantastisk dimensionsstabilitet. Det er ét af nøgleordene ved produktion af foldedøre. Problemerne med fyr, gran, lærk og andre lettere træsorter opstår, når der er tre eller flere rammer i én karm og det somme tider er meget fugtigt og somme tider ekstremt tørt, fortæller Henrik Brunsø.

Foldedørene står under meget forskellige klimatiske forhold. I Bergen i Norge eller på Færøerne hvor det kan regne 250 dage om året, eller i det sydlige Italien, hvor det stort set ikke regner. En Lacuna foldedør er designet til at holde i over 50 år og er fremstillet til at fungere i temperaturer fra -50 til plus 50 grader. Og så er de testet til at modstå vindhastigheder op til 280 kilometer i timen.

Tre cnc-robotter laver, hvad der tidligere skulle 85 maskinsnedkere til. De skærer, sliber, borer og saver elementerne til. Foto: Helle Kryger

Tre robotter laver det meste

På fabrikken i Langeskov er der i dag 25 ansatte. De fleste sidder på kontoret. Dørene produceres hovedsageligt af tre CNC-robotter, der udfører, hvad der tidligere skulle 85 maskinsnedkere til. Hvert år sendes 4-5000 foldedøre ud af porten til kunder i Danmark, Norge, Tyskland, Italien, Schweiz og oversøiske destinationer som Japan, Canada og Nigeria.

Selvom virksomheden fik en barsk start midt i finanskrisen, har overskuddet de sidste par år ligget på en lille million om året.

Det er ikke for pengenes skyld, Henrik Brunsø fortsætter med at arbejde:

- Da jeg tjente mange penge lærte jeg, at det har aldrig gjort mig mere lykkelig. Det, der gør mig lykkelig, er, at min familie trives, at min hustru gider at være sammen med mig, og at jeg har seks børnebørn og et mere på vej.

Pensionisttilværelsen har lange udsigter.

- Man ved, at middellevetiden efter en pensionering er 14 år, så jeg skal sgu ikke pensioneres lige foreløbig, siger Henrik Brunsø.

Dørene er produceret af varmebehandlet bøgetræ fra Tyskland, som har mange af de samme egenskaber som tropisk træ fra Burma. Foto: Helle Kryger
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Assens

Klager over Assens Kommune: - De tilgodeser ikke vores søns behov

Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

Annonce