Annonce
Erhverv

Det amerikanske valg har betydning for dine investeringer

Donald Trump sætter retningen for, hvordan det går ved valget i november. Alt andet lige vil en sejr til Trump være godt for aktiemarkedet, vurderer dagens klummeskribent, Tonny Vest. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP
God kapitalforvaltning og god rådgivning går hånd i hånd. Og da god kapitalforvaltning tager højde for udviklingen i den store verden, har det i sidste ende betydning, hvem der sidder for bordenden i Det Hvide Hus i Washington D.C., påpeger dagens klummeskribent.

Er der en sammenhæng mellem, hvem der bliver valgt som USA’s præsident den 3. november, og hvordan det går med dine investeringer? Det korte svar er ja. Det lidt længere - og hvorfor, det er sådan - kommer her.

Det amerikanske valg er altid vigtigt, og den amerikanske præsident har magt og indflydelse til at påvirke de finansielle markeder. Kig bare på Donald Trumps mange tweets – især om handelskrigen – i hans første embedsperiode.

Med en ny verdensorden under udvikling, global frihandel, der i højere grad bliver regional og dermed påvirker forsyningskæderne, er det noget, vi som kapitalforvalter følger tæt.

Det er samtidig noget, som vi bruger helt ned i vores konkrete rådgivning af kunderne, fordi det også er et emne, som kunderne spørger ind til. Så skal vi jo have svar parat og kunne yde den optimale rådgivning ud fra kundernes behov og ønskede risikoprofil.

Handelskonflikten mellem USA og Kina har i 2019 bevæget sig ind i en mere konstruktiv fase, men det vanskelige udestår endnu, og det handler om, hvordan området for patenter, immaterielle rettigheder og varemærker respekteres og håndhæves juridisk.

USA og andre vestlige lande bebrejder Kina for at have et afslappet forhold til området. De forhandlinger foregår fortløbende, og det har stor indflydelse på de finansielle markeder og dermed dine investeringer. Ikke mindst, hvis forhandlingerne pludselig kuldsejler. Derfor skal både vi som rådgivere og du som kunde være opmærksomme på udviklingen.

Vores analytikere, økonomer og investeringskomite følger derfor den amerikanske valgproces tæt og naturligvis også udfaldet af den verserende rigsretssag, der forventes at begynde i den kommende uge. Man skal dog ikke regne med, at rigsretssagen får politiske konsekvenser for Trump.

Demokraterne har godt nok et stemmemæssigt flertal i Repræsentanternes hus, hvor man med et simpelt flertal kan vedtage at føre en rigsretssag, men for at afsætte en præsident skal der 2/3 flertal til i Senatet, hvor republikanerne har 53 ud af 100 sæder.

Stemmer alle 45 demokrater og 2 uafhængige for at afsætte Trump, skal der altså stadigvæk overbevises 20 republikanere. De skulle så efterfølgende ud i deres valgområder og retfærdiggøre, at de har væltet en republikansk præsident? Det er næppe sandsynligt.

Så medmindre noget virkeligt skelsættende dukker op, vil Donald Trump være republikansk kandidat, når amerikanerne går til valg tirsdag den 3. november i år. Om han bliver genvalgt, afhænger i høj grad af, hvilken kandidat han skal op imod.

Bliver det en meget venstreorienteret demokrat, øges Trumps chancer, men går Demokraterne den mere midtsøgende vej, kan det måske få republikanske tvivlere til at vælge en demokrat.

På de finansielle markeder vil et genvalg af Trump blive taget godt imod, og det samme gælder for så vidt, hvis det bliver en midtsøgende demokrat, mens et valg af venstreorienterede demokrater som Bernie Sanders eller Elizabeth Warren nok vil give et par skvulp i aktiekurserne. Frem til valget har vi kikkertsigtet derfor helt tæt på de enkelte kandidater med henblik på at positionere os rigtigt.

Man kan aldrig gardere sig helt imod uventede begivenheder og kursfald i de finansielle markeder, men det faktum, at vi har valgår i USA, kombineret med en lempelig pengepolitik og lave renter, lover godt for investeringsåret 2020.

Donald Trump må forventes at sætte alle sejl til for at blive genvalgt som amerikansk præsident. Det rimer på ekspansiv finanspolitik, som vi allerede har set tidligere fra hans side med den store skattereform for et par år siden. Det kan smitte positivt af på afkastet af dine investeringer i 2020.

Det kræver naturligvis også, at væksten viser sig nådig og holder afmatningen fra døren, og at virksomhedernes omsætning og indtjening går i vejret. Det er der heldigvis noget, der tyder på, som det ser ud nu.

Men konklusionen er entydig: Udviklingen i den store globale verden og udfaldet af det amerikanske præsidentvalg har stor betydning for dine investeringer og din pensionsordning.

Annonce

Tonny Vest

52 år, bor i hus i Næsby, gift med Mette og har to voksne børn.
Baggrund: Bankuddannet, exam. erhvervsassurandør, HD i finansiering og master IT.
2005-2009, porteføljemanager i Fionia Bank.
2009-2014, selvstændig lean konsulent og tilknyttet et par konsulenthuse.
2014-2019, kapitalforvalter og forretningsudvikler i Lån & Spar Bank.
2019-, senior formuerådgiver i Formuepleje A/S med fokus på Fyn.
Har stillet op til byrådsvalg i Odense to gange for Liberal Alliance uden at blive valgt.
Ikke politisk aktiv mere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Trods corona tæt på danskerne: Der er ingen grund til at gå i panik

Endnu er ingen danskere diagnosticeret med coronavirus, men lægernes vurdering er, at det kun er et spørgsmål om tid. Det er derfor sandsynligt, at OUH som et af de seks danske modtagehospitaler snart tager imod en eller flere patienter, der er smittet med coronavirus. Det vil være en nyhed, som både fynske og landsdækkende medier vil bringe, og nyheden vil uden tvivl øge nervøsiteten og bekymringen hos mange danskere. Men er der reel grund til at være bekymret, hvis forudsigelserne om smittede danskere holder stik? Ikke ifølge læger med speciale i infektionssydomme - hvis man vel at mærke følger lægernes råd om hygiejne og omgang med andre mennesker. Og disse lægelige anvisninger kan man finde snart sagt alle steder, både på nettet og i de trykte medier. Et ekstra middel til at dæmpe nervøsiteten kan være at få nogle proportioner om sygdommen på plads. Fra Hubei-provinsen i Kina har coronavirus bredt sig til Iran og en række europæiske lande. Værst ramt i Europa er det nordlige Italien med over 300 smittede og 11 dødsfald. Det er slemt og trist, og sundhedsmyndighederne skal ønskes held og lykke med at inddæmme sygdommen. Men over for det og overført til hjemlige forhold står imidlertid, at der i vinteren 2017-2018 døde 1644 danskere af influenza. Med andre ord har især ældre, svækkede mennesker mangefold større grund til at frygte en vinterinfluenza end coronaen. De kinesiske tal for smittede og døde af sygdommen kan forekomme voldsomme, men dels er Kina som bekendt et stort land med et enormt indbyggertal, dels er det et faktum, at den generelle hygiejne i Kina ikke er på europæisk niveau. Desuden kan man have tillid til, at det danske sundhedsvæsen er gearet til at håndtere situationen, ligesom man kan stole på informationerne. Coronavirus skal bekæmpes på tværs af landegrænser, og de begrænsninger, som er en del af bekæmpelsen, må folk tage i stiv arm. Der er grund til fornuftig adfærd efter fagkundskabens vejledninger. Men der er ingen grund til panik.

Fyn

Trods corona: 650 efterskoleelever fra Oure på vej ud i verden

Annonce