Annonce
Odense

Desperate dage på Posten

Kulturchef Ellen Drost blev ansat i Odense Kommune i begyndelsen af 2007. Hun har fået ansvaret for at finde en løsning på Postens problemer til på tirsdag, hvor politikerne i By- og Kulturudvalget skal tage stilling til sagen. Og det haster, for aftalen med Kunstrådet udløber ved nytår. Arkivfoto

Det regionale spillested har taget vand ind i årevis. I efteråret sprang det for alvor læk. På tirsdag skal politikerne i Odense træffe en beslutning

ODENSE: Man skulle tro, at forsvundne bilag, private indkøb for offentlige kroner og belastende meldinger om bestyrelse og leder fra en tidligere bogholder ville få de ansvarlige politikere i et kulturudvalg til at bestille en solid rodbehandling af et skandaleramt spillested.

Men det blev ikke tilfældet for det regionale spillested Rytmeposten i foråret 2006.

Bestyrelsesformand Per Borchsenius kunne lempe den tidligere leder Jan Aaskov ud af døren med seks måneders løn og en aftale om at holde mund - et løfte Jan Aaskov holdt indtil denne måned og belastede sin gamle formand alvorligt - og så fik bestyrelsesformanden for den selvejende institution ellers lov at fortsætte med sine folk: Per Borchsenius og resten af bestyrelsen ansatte en ny leder til spillestedet, som var på vej til at blive renoveret for 12 millioner kroner fra Odense Kommune og Fyns Amt.

Dårlige tænder

Men økonomien var stadig elendig, og til forskel fra før var spillestedet nu tvunget til at afdrage på gælden til Odense Kommune.

Og det er med spillesteder som med dårlige tænder: Det bliver som regel kun mere kostbart og smertefuldt, hvis man trækker besøget hos tandlægen ud. Politikerne i By- og Kulturudvalget betaler på tirsdag regningen, når de skal vælge mellem kulturchef Ellen Drosts løsninger for det kriseramte spillested.

Denne gang er gælden vokset til tre millioner kroner og bestyrelsen opløst, efter at spillestedets leder gennem de seneste to år, Niels-Jørgen Simonsen, har lagt sig ud med mange samarbejdspartnere.

Fyens Stiftstidende har fået aktindsigt i Odense Kommunes dokumenter omkring Posten fra 2006 og frem, og stakken viser, at de centrale personer i By- og Kulturforvaltningen har fulgt problemerne hele vejen - både de økonomiske og dem, der knytter sig til Niels-Jørgen Simonsens evner til samarbejde.

Der var lang kø ud på Østre Stationsvej ved åbningskoncerten med Nephew i marts 2007. Køproblemerne blev efterhånden mindre, og i dette efterår har Posten haft svært ved at sælge billetter på et program med Steve Wynn og Walter Trout som topnavne. Arkivfoto
Annonce

Kø fra begyndelsen

Afløseren for det gamle Rytmeposten kommer til at hedde Posten, og 900 gæster hører i marts 2007 åbningskoncerten med tidens hotteste navn Nephew. Mange har dog brugt en stor del af aftenen i kø ude på gaden og foran garderoben, men Postens bestyrelsesformand er begejstret.

- Det er en pragtfuld aften. Næsten fire års forarbejde, på godt og ondt, giver resultater. Alle de frivillige, der har været med, de har skrevet historie. Nu bliver jeg igen... helt rørt, udtaler Per Borchsenius til Fyens Stiftstidende på åbningsaftenen.

Posten og Odense Kommune har været på kant med hinanden omkring udgifterne til byggeriet, og kommunen lukker for pengekassen og beder Posten om at betale ekstra udgifter over driften for 2007. Der er grænser for, hvor mange ændringer kommunen vil gå med til under byggeriet.

Kontorchef Peder Bach var i efteråret 2007 utilfreds med, at Niels-Jørgen Simonsen i et svar til en utilfreds gæst tørrede ansvaret for adgangsforholdene til Posten af på Odense Kommune. "Der er naturligvis ingen fra den kommunale side, der har tvunget umulige adgangsforhold ned i byggeriet", lyder hans melding til kulturchef Ellen Drost. Posten har selv indrettet huset sammen med arkitekterne. ARKIVFOTO
Annonce

Den smarte side

Allerede efter syv måneder ser Postens økonomi skidt ud. Spillestedets leder Niels-Jørgen Simonsen forudser et underskud på 700.000 kroner, for publikum svigter efter 14 måneder med ombygning, og byggeriet har været dyrere end ventet. Spillestedslederen forudser samtidig problemer for 2008: Han skriver direkte, at pengene ikke rækker til en ambitiøs, kunstnerisk drift af Posten. Og Posten kan ikke tjene penge nok til at betale sin gæld til Odense Kommune.

Odense Kommune får notatet, og kontorchef Peder Bach vurderer, at Posten ved årets udgang vil skylde Odense Kommune tre millioner kroner, hvis ikke kommunen betaler for tre barer og andre investeringer til knap en million kroner.

Det haster med at få løst problemet - konstaterer Peder Bach - for staten skal først i det nye år modtage oplægget til en ny fireårig aftale med Posten.

Niels-Jørgen Simonsen straffede i efteråret pladebutikken Moby Disc ved at afskære dem fra at sælge billetter til Postens arrangementer. Det skete efter at en medarbejder i butikken fortalte, at publikum svigtede Posten og i stedet gik til koncerter andre steder i byen. arkivfoto
Annonce

Simon på dagsordenen

Kontorchefen får nogle dage efter en klage i sin mailboks. En gæst - endnu en - har klaget over at stå i kø for at komme ind på spillestedet. Denne gang i en halv time for at komme ind til en Allan Olsen-koncert, og i et svar til gæsten forklarer Postens leder, at det er Odense Kommunes skyld.

- Posten er jo ejet af Odense Kommune, og det var også kommunen, der byggede Posten om, skriver Niels-Jørgen Simonsen.

Det er kontorchef Peder Bach fra Odense Kommune ikke enig i. Posten har haft frie hænder til at indrette huset.

- Vi bør nok drøfte Simons svarform til kunderne i vores kommende møde om Posten, konstaterer kontorchefen i en mail til kulturchef Ellen Drost.

Ifølge kontorchefen har Posten brugt "mange hundrede tusinde kroner på den smarte side af barerne" i stedet for på garderober og adgangsforhold. Ombygningen når i øvrigt op i 15 millioner kroner.

Annonce

Penge ud af vinduet

Den selvejende institution Posten har lånt lysudstyr fra det kommunale spillested Magasinet, som er ved at blive bygget om, men i foråret 2008 skal grejet retur. Postens leder beder kulturchef Ellen Drost om hjælp, men får afslag. Niels-Jørgen Simonsen må ud og leje udstyr for en kvart million kroner, selv om det efter hans mening er penge ud af vinduet. Posten har selv fundet ud af at sløjfe et køkken for at få mere garderobe til publikum. Ellen Drost kan imidlertid godt se, at det ikke løser problemet med at få publikum ind i huset.

Posten er gennem sit første år, og i Fyens Stiftstidende er Niels-Jørgen Simonsen tilfreds:

- Det er sgu svært ikke at være glad efter to næsten udsolgte koncerter med Suspekt og norske Kaizers Orchestra samt sidste uges fantastiske besked om, at Posten også de næste fire år er regionalt spillested. Det sikrer os fire års arbejdsro, forudser Posten-lederen.

Den ny aftale med statens kunstråd dækker tiden fra 2009 frem til 2012, og Niels-Jørgen Simonsen spænder publikums forventningerne med et løfte om "flere halvstore internationale navne" og konstaterer, at han nu atter er på talefod med alle bookingselskaber undtaget et enkelt. Posten har været lagt på is siden efteråret 2007 på grund af konflikter omkring kontrakter, og dermed spiller navne som Tina Dickow og The Raveonettes andre steder i byen.

Men Niels-Jørgen Simonsen er på kant med andre og har netop lagt sig ud med Odense Øvelokaleforening, der har lejet Posten over tre aftener til koncerter med Niels Hausgaard - Posten har stillet stole op til stedets frivillige uden at have grønt lys fra arrangøren. Niels-Jørgen Simonsen slutter samarbejdet med øvelokaleforeningen ved at kalde dem for en "smålig og middelmådig amatørarrangør".

Per Borchsenius er sygemeldt fra jobbet som bestyrelsesformand i Posten frem til januar. Han driver forretningen 7Soveren i Bolbro. Fyens Stiftstidende forsøgte i denne uge uden held at træffe ham for en kommentar. Per Borch- senius var ifølge to medarbejdere i gang med at flytte varer mellem to lagre, og han har ikke reageret på avisens opkald eller mail. Arkivfoto
Annonce

Simon skævtrækker

Også denne gang får Odense Kommune en kopi af mail-korrespondancen. Kulturkonsulent Allan Norman fører tilsyn med Posten og konstaterer i en mail til kulturchef Ellen Drost, at Niels-Jørgen Simonsen stadig skævtrækker lidt, når vi taler "samarbejde".

Det regionale spillested skal levere varen i forhold til kontrakten med Odense Kommune og Kunstrådet, men de skal ifølge Allan Norman også "bidrage i samspillet med den øvrige musik i vor by".

Også økonomisk kniber det med at leve op til forventningerne: Posten har et halvt år inde i 2008 et underskud på knap en halv million kroner, og det er både Odense Kommunes økonomifolk og kulturchef Ellen Drost orienteret om.

Posten holder lang sommerferie og spillepause frem til september. I august kommer Niels-Jørgen Simonsen i skænderi med Steen Johansen, som er formand for Odense Blues Circle.

Niels-Jørgen Simonsen vil ifølge Steen Johansen bestemme hvilke bluesnavne, der skal optræde ved foreningens arrangement på det regionale spillesteds lille jazzscene Dexter. Af samme grund havde foreningen tidligere flyttet arrangementet Internationale Bluesdage fra Posten til Magasinet.

Odense Kommunes kulturkonsulent Allan Norman konstaterer, at det haltende samarbejde er ærgerligt, men Odense Blues Circle må leje sig ind på Kulturmaskinen og andre steder.

Embedsmændene i Odense Kommune er godt klar over, at det trækker op til ballade. Peder Bach ønsker et møde med Ellen Drost om Postens økonomi og driftsaftalen med kommunen. Desuden skal Odense Kommune i dialog med Kunstrådet, som også giver to millioner i årligt tilskud til Posten. Inden da skal Odense Kommune have overblik over Postens gæld, og afdragene skal være aftalt.

Kulturkonsulent Allan Norman rykkede forgæves efter tal for billetsalget til Posten efter kritikken af spillestedets efterårsprogram. Selv ikke en slet skjult trussel om spørgsmål fra det politiske system fik Niels-Jørgen Simonsen til at fortælle om billetsalget på Posten. Arkivfoto
Annonce

Topnavne skuffer

Efterårsprogrammet fra Niels-Jørgen Simonsen får skuffelsen til at blusse op blandt musikelskere i Odense, og topnavne som Walter Trout og Steve Wynn på Posten får kritikerne til at henvende sig til Fyens Stiftstidende.

- Posten havde måske regnet med, at det i kraft af sit næsten legendariske ry ikke skulle kæmpe med de nye alternative bookingbureauer og spillesteder. Men vækstlaget er jo røget ud til Kansas City, og alle de fede koncerter er på Magasinet, konstaterer Mattias Hundebøll, forsanger i bandet Rock Hard Power Spray.

Også Odense Musikudvalg, som rådgiver kommunen, er bekymrede over udviklingen på Posten.

- Posten er en selvejende institution med en bestyrelse. Så den bærer selvfølgelig også en del af ansvaret, siger formand Ole Buhl.

Det er midt i oktober, og indtil nu har bestyrelsen for Posten troet på Niels-Jørgen Simonsens forsikringer om, at året nok skulle gå op med musikprogrammet for det sidste kvartal. En medarbejder i pladeforretningen Moby Disc i Odense udtaler dog til Fyens Stiftstidende, at billetsalget på Posten svigter, mens det går godt for andre i byen. Der er med andre ord ikke kø-problemer til Posten, som det var tilfældet under åbningen med Nephew.

Niels-Jørgen Simonsen er meget kontant, da Fyens Stiftstidende beder ham om tallene for billetsalget til efterårets koncerter.

- Det gider jeg ikke spilde min tid på at oplyse dig om. Jeg har travlt nok med alt muligt andet, siger Niels-Jørgen Simonsen.

I stedet får Fyens Stiftstidende af spillestedslederen besked om at søge aktindsigt på Odense Kommune. Her har kulturkonsulent Allan Norman ikke tallene, men i begyndelsen af november rykker han to gange Niels-Jørgen Simonsen pr. mail for at få dem.

- Ellen Drost (kulturchefen, red.) beder mig om, at du sender nogle tal meget hurtigt og gerne her til formiddag. Andre institutioner oplyser det samme, og det politiske system vil - hvis de bliver konfronteret - ikke kunne forstå årsagen til den manglende vilje, skriver kulturkonsulent Allan Norman og ønsker Niels-Jørgen Simonsen en god dag.

Tallene kommer aldrig, og herefter begynder tingene at gå stærkt omkring Posten: Bestyrelsesformand Per Borch- senius melder sig syg frem til januar, og advokat Per Demant fra bestyrelsen tager over. Økonomien er katastrofal dårlig, og håbet om at rette op i 2008 svinder.

- Vi er ved at løbe tør for måneder, skriver han til kulturchefen.

Grafik: Gert Ejton
Annonce

Mission impossible

Situationen for 2009 er så stram, at bestyrelsen overvejer at droppe det ellers succesfulde spillested Dexter. Det er "mission impossible" og uansvarligt for bestyrelsen at fortsætte som hidtil, skriver Per Demant. I slutningen af november ønsker advokaten ikke længere at være kontaktperson til hverken pressen eller Odense Kommune, og derfor tager Postens produktionschef Morten Østlund over.

Han og to andre medarbejdere forsøger at gøre det, som ikke lykkedes for bestyrelsen - at skrue et budget sammen for 2009 - men kulturchef Ellen Drost må afslå. Det er nødvendig at samarbejde med en bestyrelse, der har mandat til at tegne den selvejende institution.

Fyens Stiftstidende har igennem længere tid søgt at få en kommentar til sagen fra kulturrådmand Anker Boye (S) uden held, mens andre politikere fra By- og kulturudvalget har udtalt sig i spalterne.

Først 3. december udtaler kulturrådmanden sig, og tavsheden skyldtes ifølge Anker Boye hans respekten for den siddende bestyrelse på det regionale spillested.

- Min anbefaling er, at vi som kommune i en kortere eller længere periode går ind og samler op, vurderer Anker Boye.

Kulturrådmanden har bedt sin forvaltning om at finde muligheder for driften af spillestedet, og politikerne skal på tirsdag vælge en løsning for Posten. En rodbehandling til mindst tre millioner kroner, og det haster, for den nuværende aftale med Kunstrådet rinder ud om to uger, og politikerne kan ikke leve med, at et nyrenoveret spillested til 15 millioner kroner - et af landets bedste - går ned.

Den gamle belastede bestyrelsesformand er væk, Niels-Jørgen Simonsen er sagt op som de øvrige medarbejdere, og tilbage står spørgsmålet om konstruktionen som selvejende institution er den bedste i kølvandet på de problemer, forvaltningen og Posten har haft.

Annonce

Hold jer til frikadeller

Et andet spørgsmål er, hvorfor Niels-Jørgen Simonsen forvandlede sig fra at være succesfuld leder af Fermaten i Herning til en udskældt leder af Posten i Odense.

Niels-Jørgen Simonsen gav måske selv forklaringen i et interview med Herning Folkeblad i marts 2008. Her forklarede han, at byggeprojekter som Fermaten i Herning og Posten i Odense ikke er noget, man ønsker for sin værste fjende. Og fortsatte han:

- Jeg skal pensioneres hernede fra. Ikke flere nye netværk og ikke flere nye spillesteder. Sådan ser planen ud. Jeg trives godt her. Odense er en fed by.

Niels-Jørgen Simonsen har ikke ønsket at medvirke i denne artikel, men han får det sidste ord med en mail, som han 8. december sendte til Fyens Stiftstidendes musikredaktør Simon Staun.

Kære Simon

Tak for dine mails, som jeg opfatter som ynkeligt cover for din dårlige samvittighed og jeres elendig mikrofonholder-journalistik.

Jeres faglige format begrænser sig, efter min mening, til anmeldelser af frikadeller og Rocazino, jeg har absolut ingen tillid til, respekt eller sympati for hverken dig, Morten eller jeres avis og ønsker under ingen omstændigheder at medvirke i noget som helst, hverken nu eller i fremtiden.

Med venlig hilsen Simon (Niels-Jørgen Simonsen)

Spillestedsleder/Promoter

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

En handlekraftig kvinde fylder 80

Annonce