Annonce
Rejser

Designhotel med mørket som nabo: Bo i Dark Sky Park på Møn

Lake Apartments står stort set færdig. Nu er det de indre rammer, som skal på plads, før hotellet åbner til påske. Illustration: PLH Arkitekter
Midt i Danmarks første Dark Sky Park på Møn er et designhotel ved at stå klar til at tage imod gæster. Hotellet åbner i påsken, og hotellet skal spille sammen med de andre initiativer på øen, som skal sørge for, at mørket, som åbenbarer Mælkevejen, forbliver en attraktion for øens turister.

Møn og den lille naboø Nyord er Nordens første certificerede Dark Sky Park. Det er en udmærkelse, som bliver uddelt af organisationen International Dark Sky Association. Certifikatet er bevis på, at Møn og Nyord har en stjernehimmel af exceptionel kvalitet og kræver, at der gøres en indsats for at begrænse lysforureningen i området.

I dette område ligger de nye Klintholm Gods Lake Apartments, som er et designhotel, der består af en række hotellejligheder. Stedet er klar til at tage imod gæster fra påsken i år.

Det er Carl Gustav og Inger Marie Scavenius, godsejerparret fra Klintholm Gods, som fik idéen til at opføre de nye ferielejligheder, der er opført med facader i lærketræ og med mos på taget, så det nye byggeri falder ind i omgivelserne.

- Det er naturen, som er hovedattraktionen, når man er hos os, så det var et oplagt valg at bygge i naturlige materialer. Den bygning, vi har fået tegnet nu, passer godt ind i landskabet og understøtter biodiversiteten. Især med taget, som bliver beklædt med mos, fortæller Inger Marie Scavenius.

Der, hvor Lake Apartments ligger, lå tidligere et gammelt vandrehjem. Oprindeligt var planen for godsejerparret at restaurere Hunosøgård, som vandrehjemmet hed, men det viste sig at være for besværligt og omkostningstungt til, at det gav mening.

- Vandrehjemmet var simpelthen i for dårlig stand, og da vi så projektplanerne fra arkitekterne, blev vi blæst helt bagover, siger Scavenius.

Annonce

Klintholm Gods Lake Apartments

Designhotellet åbner i påsken 2019. Der er åbent for bookinger på hjemmesiden www.lakeapartments.dk.

Hotellet er tegnet af PLH Arkitekter og opført med støtte fra Realdania.

Det består af en række to- og trepersoners lejligheder. Uden for højsæsonen koster en overnatning 2500 kroner for en topersonerslejlighed og 2900 kroner for de større lejligheder.

Klintholm Gods Lake Apartments ligger på adressen Langebjergvej 1, 4791 Borre.

Mere end Møns Klint

De nye ferielejligheder ligger lige ned til en stor sø, og om natten er der bælgmørkt i området. Der er et par lamper, så gæsterne kan færdes på stierne uden at træde forkert, men mørket er en vigtig del af stedets identitet, efter det blev en Dark Sky Park. Derfor peger lyset nedad, så det ikke forpurrer nattehimlen, og pærerne er LED med en farvetone, som ikke forstyrrer insekterne.

- Vi har brugt Dark Sky-principperne som pejlemærke for byggeriet, og gæsterne vil kunne nyde nattehimlen fra lejlighederne, som har store panoramavinduer ud mod søen. Der er langt til noget, som skæmmer udsigten og stjernerne, fortæller Inger Marie Scavenius.

På skyfri nætter kan man se 14.000 stjerner på nattehimlen over Møn, men også når skyerne dækker for stjernevrimlen, er der masser at tage til Møn for.

- Mange kender kun Møns Klint og kører dertil i bil, går en tur ved klinten og kører så hjem igen. Møns Klint er fantastisk, så jeg forstår det godt, men vi vil gerne være med til at brande landskabet bagved, som er så overset, siger godsejerfruen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce