Annonce
Livsstil

Design: PH's gyldne lys

Ravlampen med Poul Henningsens treskærmssystem giver det gyldne og bløde lys, som lysmageren stræbte efter. Foto: Louis Poulsen

Louis Poulsen har relanceret en PH-pendel fra 1926 i ravfarvet glas. Lampen med de gyldne skærme sælges kun indtil nytår.

Det er mundblæst italiensk glas og klassiske farver kombineret med ikonisk design, som Louis Poulsen har sendt på gaden dette efterår. PH-lampen i en 3½-3-version med ravfarvet glas blander et klenodie i dansk designshistorie sammen med trenden af gyldne farver og metaller, der skinner. Det må være opskriften på en lampe, der sælger. Det var også opskriften på en sællert, som lysmageren og arkitekten Poul Henningsen lavede i 1920'erne. Han udviklede en lampe, der sendte lyset fra pæren blødt ud i lokalet og dermed ikke blændede. I 1926 kom lamperne på gaden. Også dengang var de produceret af Louis Poulsen. Og det skulle vise sig at blive så god en forretning, at lamperne udgjorde det økonomiske sikkerhedsnet under lysmageren, arkitekten og samfundsrevserens efterfølgende karriere.

De smarte lysgivere, som PH havde skabt bestod af skærme i flere lag. Og allerede i slutningen af 20'erne og 30'erne blev lamperne skabt i varianter med ravfarvet glas. Det er den variant, som Louis Poulsen har vækket til live, sådan som det sker med mange designikoner for tiden. Og så har 30'er-lampen fået tilføjet et moderne tvist af messing i stellet.

- Selv om pendlen har det helt særlige retrolook, insisterer de organiske former og den intelligente konstruktion nærmest på at være moderne. Det er essensen af ikonisk design og årsagen til, at Poul Henningsens arbejde bliver ved med at være aktuelt, siger Rasmus Markholt, idé- og designdirektør hos Louis Poulsen i en pressemeddelelse.

PH-pendlerne er produceret i forskellige størrelser, farver og materialer siden den første fra 1926. Og det er oftest glasudgaverne - og gerne de farvede - der har haft mest værdi. Også i den relancerede udgave er glasset mundblæst og bærer præg af det gamle håndværk.

- Da glasset i hver pendel er fremstillet individuelt, varierer hver lampe en lille smule fra de andre. Hver lampe er unik og lige så meget et kunstværk, som en funktionel tilføjelse til hjemmet, siger Rasmus Markholt.

Ravlamperne fra Louis Poulsen bliver solgt i en begrænset periode: Fra 14. oktober til 31. december i år, kan man finde de gyldne lamper i butikkerne. Det er ikke første gang, at Louis Poulsen kommer med eksklusive Poul Henningsen-nyheder op til jul. I 2016 var det en gulvlampe i kobber med PHs signatur graveret i metallet, som blev solgt i afgrænset antal. Dengang var det 90-året for PH's treskærmssystem, der var anledningen. I år er der ingen anden anledning end, at PH's lys stadig er blødt og moderne efter 91 år.

Annonce
Poul Henningsen skabte de ikoniske lamper, men var udover lysmager også arkitekt, skribent og kulturkritiker. Arkivfoto
Ravlampen med Poul Henningsens treskærmssystem giver det gyldne og bløde lys, som lysmageren stræbte efter. Foto: Louis Poulsen
Relanceringen af PH3½-3 er skabt med ravfarvet glas og messingstel, som passer ind i tidens trend med skinnende, gyldne metaller. Foto: Louis Poulsen
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce