Annonce
Kerteminde

Derfor vrimlede det med TV-folk: Danmarks første konge kan ligge på Fyn - Vi kan næsten ikke få armene ned

For Claus Frederik Sørensen og Ane Damgaard Jepsen på Vikingemuseet Ladby betyder det meget at høre fagfæller i DR2-serien sige, at det var en konge, der lå i vikingeskibsgraven ved Ladby. Foto: Mette Louise Fasdal
I DR2-serien "Gåden om Danmarks første konge" kommer historiker og vært på programmet, Cecilie Nielsen, i det tredje afsnit til Vikingemuseet Ladby ved Kerteminde, hvor nogle af sporene fører hen.

Ladby: - I kan jo ikke sige "konge," når I ikke ved, om han var en konge.

Sådan har Vikingemuseet Ladby i mange år hørt folk sige om det, der er museets hovedattraktion, vikingeskibsgraven, som også benævnes Ladbykongens grav, og som blev fundet i 1935. Arkæologiske undersøgelser har fastslået, at vikingeskibet omkring 925 efter Kristus blev trukket på land, og den døde mand blev gravlagt i skibet i en høj sammen med sine heste, hunde og andet kostbart gods. Og netop det kostbare gods, som der er fundet i graven, gør, at museumsfolkene på Ladby længe har været overbevidst om, at der er en konge, der er blevet begravet her.

På landsdækkende tv siger fagfæller nu også, at det er en konge, for de fund, der er gjort, hører til den øverste samfundsklasse i denne tidsalder.

Annonce

- Vi kan næsten ikke få armene ned, for det er jo det, vi har arbejdet målrettet på, fastslår Claus Frederik Sørensen, der er leder af Østfyns Museers arkæologisk afdeling og Vikingemuseet Ladby.

Ved Ladby kan man træde lige ind i mørket og opleve Ladbyskibet, som er Danmarks eneste vikingeskibsgrav. Foto: Østfyns Museer

Var den første konge i Ladby?

Ladbykongens grav har netop været med i et afsnit af DR2-serien "Gåden om Danmarks første konge."

Den danske kongerække starter med Gorm Den Gamle, men vi ved i virkeligheden ikke ret meget om ham, så hvorfor starter kongerækken egentlig dér? Og kan det passe, at der ikke findes danske konger før Gorm?

I DR2-serien tager vært, historiker Cecilie Nielsen, ud på en jagt for at finde frem til Danmarks første konge. Det er en jagt, der er fyldt med udfordringer og en modstander, der forsøger at sløre fortidens spor. Men det er også en jagt, der fører Cecilie rundt i landet til nogle af de store arkæologiske opdagelser, legendariske fortidslevn og ældste historiske kilder.

I skibsgraven er der skeletter af 11 heste, som Ladbykongen har fået med sig. Foto: Østfyns Museer

I det tredje afsnit, hvor Cecilie Nielsen besøger Ladby og taler med museumsinspektør, Ane Damgaard Jepsen, falder brikkerne i puslespillet om den danske kongerække langsomt på plads, men der venter også en overraskelse, som med ét gør jagten på Danmarks første konge meget vanskeligere. For nogen har sløret fortidens spor og manipuleret med fortællingen om kongemagt i Danmark. Graven i Ladby er nemlig blevet plyndret få år efter, at Ladbykongen blev gravlagt omkring 925, og der er heller ikke nogen afdød i graven.

Vi oplever, at der kommer folk fra hele verden for at se stedet her. I mellem jul og nytår kan du gå rundt her, og så er det pludselig italiensk, der bliver talt ved siden af det.

Claus Frederiksen Sørensen, leder af Vikingemuseet Ladby

Det er en mulighed, at en ny hersker – måske Harald Blåtand, der ”samlede sig al Danmark og Norge," som han skriver på den store runesten i Jelling - har ønsket at skænde den gamle magthavers grav og eftermæle.

Den teori luftes blandt andet i tv-serien.

Annonce

Internationalt format

For Vikingemuseet Ladby betyder det meget at medvirke i programmet, for skibsgraven er Danmarks eneste fra vikingetiden og en attraktion med internationalt format - nærmest som Leonardo da Vincis maleri "Mona Lisa" på Louvre i Paris og Tutankhamons grav i Egypten.

Det vil museet naturligvis gerne gøre opmærksom på, så flere lægger vejen forbi, og det gør mange da også.

- Vi oplever, at der kommer folk fra hele verden for at se stedet her. I mellem jul og nytår kan du gå rundt her, og så er det pludselig italiensk, der bliver talt ved siden af det, fortæller Claus Frederik Sørensen med et smil.

I årevis har museumsfolkene i Ladby arbejdet for at formidle historien om manden i skibsgraven og har anstrengt sig for at bygge en verden op omkring ham. For selv om, der ikke var nogen afdød i graven, er de ikke i tvivl om, at det var en mand, der blev stedt til hvile der i gravhøjen - med den yderst centrale placering i det, der betegnes som hans rige. For de skrøbelige efterladenskaber fra graven, som også er udstillet på museet, indikerer, at der er tale om en mand.

Denne del af en hundesnor er også med i DR2-serien. Foto: Østfyns Museer

På Vikingemuseet Ladby har man valgt at kalde manden "Ladbykongen."

- Det kan lyde lidt småt, for Ladby er jo ikke så stort, men vi mener, at han har været stor og har haft jordbesiddelser andre steder her på Østfyn. Han har i hvert fald været konge for et folk, siger museumsinspektør, Ane Damgaard Jepsen, som også tror på, at det kan have været flere konger på det tidspunkt.

Alt tyder på, at der før Gorm den Gamle og før Harald Blåtands kristning af danerne har været en centralisering af magt i Ladby.

Annonce
Odense For abonnenter

Tiltale mod 32-årig: Sendte bud efter Abdinurs drabsmand og to andre med skarpladte pistoler

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Jeanette Sandberg om SF-kollegas exit: - Det er urimeligt overfor vælgerne, at Mulle hiver sit mandat ud af partiet

Fyn For abonnenter

Forening svindlede med indsamling til kræftramte børn: Formand ville frifindes i landsretten - fik langt hårdere straf

Odense

Slut med soft opening: Nu åbner børneuniverset Ville Vau, og det nye H.C. Andersens Hus er i fulde omdrejninger

GOG For abonnenter

Svingende GOG henter alligevel - igen - et point i topopgør

For abonnenter

Fem spørgsmål til coronaeksperten: Skal vi være bange eller glade for Omikron-varianten?

Odense For abonnenter

Da rådhustårnet i Odense var i fare for at styrte sammen: En skandale ramte byrådet

GOG

GOG i topopgør i Europa: Navne med "hvor var hovedretten?" og "Mr. GOG" på besøg

Odense

Første uheld: Letbanen støder sammen med personbil under testkørsel

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Nyborg For abonnenter

Unge i Nyborg får deres helt eget byråd

Faaborg-Midtfyn

Yildirim åbner nyt pizzeria: Én ting på menuen er han særlig stolt af

Annonce