Annonce
Odense

Derfor vil skolefolk have flere elever i folkeskolen: Den er samfundets sammenhængskraft

Dorte Andreas, næstfomand for Skolelederforeningen. Foto: Skolelederforeningen

Hvorfor er folkeskolen så vigtig? Og hvad skal der gøres for at få flere forældre til at vælge netop den skolevej til deres børn? Tre af deltagerne på denne uges Ejerslykkeskole-møde mellem alle folkeskolens nationale aktører giver her deres svar.

Dorte Andreas, næstformand for Skolelederforeningen

- Folkeskolen er den vigtigste samfundsinstitution. Det er sammenhængskraften i vores samfund. Derfor skal vi sikre, at vi har en god folkeskole, og at vi får fortalt de gode historier.

- Forældrene skal lære den lokale folkeskole at kende, allerede mens børnene går i daginstitution - det er jo i mødregrupperne, at snakken om skoler begynder. De lokale skoler skal vise, hvad de kan og tidligt invitere forældrene indenfor. De har gjort noget lignende blandt andet på Nørrebro, og de har haft god succes med det. Derfor holder vi også nu i Skolelederforeningen et kommunikationskursus om, hvordan lederne kan arbejde med markedsføring og med branding.

Annonce

Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening

Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

- Folkeskolen er selvfølgelig meget vigtig for eleverne, for det er her, de bliver dygtige og dannede. Men folkeskolen spiller også en afgørende rolle i samfundet, for demokratiet og for evnen til at mødes på kryds og tværs og indgå kompromiser. Folkeskolen er en afgørende sammenhængskraft i samfundet, og det ved alle. Men for få har forstået værdien.

- Politikerne bliver nødt til økonomisk at prioritere folkeskolen. De seneste år er elevtallet faldet med fem procent, men antallet af lærere er faldet med 15. Heldigvis oplever vi nu en større lydhørighed på Christiansborg, end vi har gjort i mange år, så jeg håber, vi kommer ind i en bedre samtale om, hvad der er den gode skole.

Sarah Gruszow Bærentzen, formand for Danske Skoleelever

Sarah Gruszow Bærentzen, formand for Danske Skoleelever. Foto: Privat

- Når mange fravælger folkeskolen, er jeg bange for, at vi ender med et a- og et b-hold. Folkeskolen er sindssyg vigtig i forhold til mangfoldighed og dannelse, og så er det fyrtårnet for et lokalsamfund.

- Vi skal blive bedre til at tale folkeskolen op. Det, vi har, er godt. Og så bliver vi også nødt til at se på fordelingen af tosprogede elever, for det er en af de ting, forældre tit nævner, når de vælger folkeskolen fra. Det er en kompleks ting, og jeg har ikke løsningen, men vi er nødt til at tage fat på det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce