Annonce
Sydfyn

Derfor til Langeland: Altid nogen på Langeland med en ledig divan

Langeland har gennem en årrække oplevet et stort antal unge tilflyttere uden arbejde og uddannelse.

LANGELAND: Langeland Kommune har gennem en årrække oplevet et forholdsvist højt antal unge tilflyttere, som hverken har et arbejde eller en uddannelse. Resultatet er, at man står med en høj andel af unge uddannelseshjælpmodtagere, som man ikke vurderer som parate til at begynde på en uddannelse.

Man kunne få den mistanke, at nogle kommuner bedriver "social eksport", altså bevidst skubber sårbare borgere andetsteds hen. Men det er der ikke tale om her, vurderer jobcenterchef Torben Lønberg.

- Jeg mener, at det stammer et andet sted fra. De fleste, som flytter hertil, har en kontakt i forvejen på Langeland, hvor der står en divan, de må låne. Eller man kan finde boliger uden indskud. Har man ingen penge, er det selvfølgelig noget, der kan trække folk hertil, så vi oplever, at man flytter til Langeland uden en plan, uden penge og uden en uddannelse, siger Torben Lønberg.

Omvendt ser man en række langelandske unge, som flytter den anden vej, væk for at tage en uddannelse.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce