Annonce
Debat

Derfor strejker jeg: Mine kollegaer forlader faget

Synspunkt: Jeg har arbejdet på sygehus siden jeg startede som sygeplejeelev i 1981, det vil sige i 40 år.

Min mor var sygeplejerske. Mine to søstre er sygeplejersker.

Min mor blev uddannet sygeplejerske i 1956. Da mine forældre som nygifte flyttede ind i deres nye hjem på en gård i Midtjylland i 1959, kom sognerådsformanden fra kommunen forbi. Han spurgte, om min mor ikke, for lidt supplerende lommepenge til min fars indtægt, ville afløse i hjemmeplejen. De tilbød hende ca. 20 kr. pr. vagt.

Annonce

Hun bad om lønforhandling med Dansk Sygepleje Råd. Det betød, at hun i stedet fik den overenskomstfastsatte løn, nemlig ca. 40 kr. pr. vagt.

I de efterfølgende mange år, var hendes arbejdstid ikke samlet. Det betød, at hun kørte ud til patienter både om formiddagen og igen om aftenen, bl.a. for at give insulin og varetage andre sygeplejeopgaver, som skulle udføres mere end en gang dagligt.

Vi børn fulgte nogle gange med om eftermiddagen og sad og ventede i bilen, hvis vi savnede hende for meget. Min mor blev også kaldt ud om natten ved dødsfald, så hun kunne hjælpe familien med at istandgøre den afdøde. Det var en del af arbejdet. Derudover oplevede jeg, at vores hjem var en fremskudt skadeklinik, hvis de omkringboende landmænd fik en finger i klemme, en prop i øret eller havde behov for sårskift.

Først i 1970'erne fik Dansk Sygepleje Råd held med at få forhandlet samlet arbejdstid for min mor og hendes hjemmesygeplejerske-kolleger i kommunen. Efterfølgende skulle hun kun arbejdede enten i dagvagt eller i aftenvagt.

Jeg har, som alle andre sygeplejersker i årenes løb, dygtiggjort mig, forbedret mine kompetencer og derigennem fået større ansvar for udredning, behandling og pleje af patienter i mit speciale, som er lungesygdomme. På grund af min viden og erfaring med luftveje og vejrtrækningsproblemer blev jeg også en af de mange sygeplejersker, som stod for at oprette og arbejde i et af de nyoprettede corona-afsnit både i 2020 og 2021.


Samtidig er strejkens effekt også svækket af, at regioner og kommuner sparer penge, når vi strejker.


Jeg har i mine lange karriere deltaget i tre store strejker for at kæmpe for bedre løn- og arbejdsforhold for sygeplejersker. Indtil nu uden held, da sygeplejerskers strejke altid indbefatter et nødberedskab som gør, at strejken aldrig truer akut og livstruende sygeplejeopgaver og derfor kan vare i meget lang tid, uden at det rigtig presser sundhedsvæsenet. Jeg og mine kollegaer er meget kede af, at sygeplejerskernes strejke rammer uskyldige patienter, og samtidig er strejkens effekt også svækket af, at regioner og kommuner sparer penge, når vi strejker.

Jeg er bekymret for mit fag i fremtiden, fordi:

Vi kan ikke rekruttere nok nye sygeplejersker på grund af dårlige løn og arbejdsvilkår.

Vi kan ikke fastholde hverken de erfarne sygeplejersker eller de nye sygeplejersker, når hverdagen bliver så travl, at vi ikke kan udøve en værdig, anstændig og menneskelig sygepleje.

Vi går på kompromis med den sygepleje, som vi ved, er nødvendig for, at patienter og pårørende kommer godt i gennem et sygdomsforløb.

Sygeplejen er et utroligt givende og spændende fag, som de unge skal kunne se sig selv i, også når jeg om få år stopper som sygeplejerske.

Christiansborg er derfor nødt til at give regioner og kommuner mulighed for at give sygeplejersker mere i løn for det store ansvar og de mange kompetencer vi præsterer hver dag i det samlede sundhedsvæsen.

Annonce
Odense For abonnenter

Manuellas forskning om trafikstøj gav genlyd i hele verden: Forskeren fra en brasiliansk millionby fik et chok over roen i Skibhuskvarteret

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

1500 nysgerrige fik spændende kig ind i Nyt OUH: 500 meter lange gange og nyt storkøkken

Odense For abonnenter

Strid om udbrændt øjebæ: Tidligere kontorchef i hård kritik af By- og Kulturforvaltningen

Fyn

E20: Havareret hestetrailer skaber timelang kø på motorvejen

Kultur For abonnenter

Magisk punktum med Wainwright: Canadisk kraftværk sang Posten sønder og sammen

Sport

Mathias Gidsel atter tilbage på træningsbanen

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Kultur

Helt tæt på Kasper Eistrup til åbenhjertig talk: - Al kunst bunder i en bøn

Odense

Butiksejer åbner op om mareridtsepisode: - Det er ikke hver dag, en bil smadrer ind i forretningen

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Kerteminde For abonnenter

Bent var miljøbevidst, før det blev moderne: Hans nye maskine sprøjter med kokos, kartofler og majs

Sport For abonnenter

Fynsk cykel-chef om Chris Ankers død: Et kæmpechok - jeg er dybt berørt

Kerteminde

Endnu ukendte folk ridser ting ind i særlig bygning: Men hvorfor gør de det?

Annonce