Annonce
Nyborg

Derfor stinker der af kemi

Travlhed på tjærefabrik i Nyborg. Fabrikken lå på Nyborg Lynfrosts nuværende grund med indkørsel fra Ingolfsgade.

HISTORISK: Gammel kemisk fabrik spøger stadig i undergrunden under Lynfrosten

NYBORG: En lille grøft bag Statoils benzintank ved Storebæltsvej er gennem de senere uger dukket op i pressen flere gange.

Det er den rende, som Nyborg Kommune vil lægge i rør og dække til med let forurenet jord fra Aunslev.

Årsagen er, at renden især på varme dage stinker fælt af kemi, og i bunden flyder en grønlig uhumsk væske.

Men hvorfor er det nu, at man åbenbart nærmest sopper i forurening i dele af Svanedammen? har læsere spurgt Stiftstidende.

Ældre nyborgensere ville aldrig stille den slags spørgsmål.

For de kan huske, at grunden, der i dag huser Nyborg Lynfrost på adressen Storebæltsvej 10, frem til midten af 60'erne var en af byens større virksomheder, nemlig Tjærekompagniet A/S, der fremstillede en række produkter med udgangspunkt i tjære. Blandt andet ukrudts-giften Kresone, kresol og fenol, der blandt andet blev brugt i fremstillingen af bakelit - materialet, der før plasticens tid blev brugt til blandt andet elektriske kontakter.

I 40'erne var der virkelig gang i kresolen og fenolen på tjærefabrikken. Så meget, at Tjærekompagniet byggede en ny fenol-fabrik i 1941, som blev for lille og udvidet allerede i 1943.

Plantegiften Kresone gik man for alvor i gang med i 1948. Det gik sådan set meget godt, men produktionen gav en meget stor mængde af biprodukter, som fabrikken ikke kunne slippe af med, og produktionen stoppede i 1960.

Fabrik brændte

I løbet af 60'erne blev det svært at sælge fenolen og Tjærekompagniets nye direktør, nu afdøde Peder Stausholm Pedersen, stod i spidsen for byggeriet af en ny fabrik i en nedlagt cykel-fabrik på Fladet i Nyborg (altså Tarcos nuværende virksomhed i Industrikvarter Øst). I 1967 solgte man den gamle Kresonefabrik til Nyborg Lynfrost og sammen år stoppede produktionen af fenol. I 1969 brændte den gamle fabrik ved Storebæltsvej.

Men dermed slutter historien ikke.

I 40'erne, 50'erne og 60'erne var ordet "miljø" dårligt opfundet, og stoffer og produkter, man ikke kunne komme af med, blev smidt ude bag ved eller eventuelt gravet ned. Nyborg Lynfrost opførte så at sige sit nye frysehus oven på en kemikalie-losseplads, og derfor ligger skidtet og spøger i Nyborgs undergrund den dag i dag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce