Annonce
Odense

Derfor skal vi lave overskudsmad: Vi smider en tredjedel af al mad ud

Klavs Styrbæk holder en klase tomater frem, som skal smides ud. I indkøbsvognen bag ved står andet mad såsom kød, der også skal kasseres, ligesom de to kasser grøntsager og frugt på gulvet. Men hvis kartoflerne eller løgene f.eks. har fået spirer, kan supermarkedet ikke sælge dem. Foto: Ulrik Sass
Annonce

Når kokken Klavs Styrbæk og hans kone Pia har fokus på at lave mad af det, der er til overs fra maden dagen før, er det et forsøg på at mindske den mængde mad, vi smider ud. Den viden skal bredes ud til skolelever i hele landet via projektet "Smag for Livet".

Fakta er, at en tredjedel af alle verdens fødevarer i dag smides ud.

Da Klavs Styrbæk fortalte 7. klasse fra Roser Skolen om problemet, ridsede han situationen op sådan her:

- I dag er der 800.000 mennesker, der sulter rundt om i verden. Vi smider så meget mad ud hvert år, at vi kunne brødføde dem 10 gange. Man kan også sige, at hvis hele verden skulle spise lige så meget kød, som vi gør i gennemsnit i Danmark, skulle der tre jordkloder til for at dække behovet. Og det kan ikke lade sig gøre. Derfor skal vi gøre noget.

En af måderne er at ændre adfærd. Hvis man f.eks. har mad, hvor der står "bedst før" og dernæst en dato, så kan maden som regel godt spises efter den dato

- Mange smider mad ud fra køleskabet, hvor "bedst før"-datoen er overskredet - uden at smage på det. Men så kommer man til at smide meget mad ud, sagde Klavs Styrbæk.

Annonce

40.000 elefanter i skraldespanden

Madspild skyldes flere ting, blandt andet måden vi køber ind på:

- Når vi handler i et supermarked, skal den kæde på forhånd prøve at gætte, hvad vi har lyst til at købe. De ved også, at hvis det ikke bliver solgt inden en bestemt dato, ryger de i skraldespanden. Det mister de penge på - ligesom vi gør, når vi må smide ting ud fra vores eget køleskab. Der er mange forhold, vi ikke kan ændre på, men vi kan lære at bruge de madvarer, vi selv har i køleskabet bedre. Ikke mindst vores overskudsmad, siger Klavs Styrbæk.

De danske hjem smed sidste år 247.000 ton gode, dejlige fødevarer ud. Som Pia Styrbæk, der er tovholder på projektet, sagde til eleverne:

- Det svarer cirka til 40.000 fuldvoksne elefanter. Og ser man på, hvor meget mad, der blev smidt ud i hele Danmark, svarer det til mere end 110.000 elefanter. Det er så meget mad, at det er svært at forstå.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Så konservativ, at det gør noget: Populær minister er ikke kandidat til CDU-formandspost, men fremtidens mand i tysk politik

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Sport

Værsgo til VIP-menu hjemme foran husaltret - Odense Håndbold-sponsorerne kan hente take-away gallamenu før søndagens storkamp

Annonce