Annonce
Assens

Derfor skal syltetøjs- og Nutellaglas vaskes: Levende og døde rotter på sorteringsbåndet

Selv om emballageaffaldet, der aflevers hos Dansk Affald skal være rent, kan man tydeligt se her, at det ikke altid er tilfældet. Det går ud over arbejdsmiljøet, og hos Dansk Affald kan man ikke få danskere til at arbejde ved sorteringsbåndet. Arkivfoto: Kim Rune
Man kan ikke byde mennesker at skulle sortere emballageaffald med madrester, der blev smidt ud for tre uger siden. Det siger Bjørn Stender, direktør for Dansk Affald, der håndterer emballageaffaldet for Assens Kommune.

Det er alene af hensyn til arbejdsmiljøet, de mennesker, der skal stå med hænderne, ganske vist med handsker, i det emballageaffald, vi har smidt ud, at konservesdåser, syltetøjsglas og ketchupflasker skal skylles, før de forlader den private matrikel.

Det siger Bjørn Stender, direktør for Dansk Affald, som håndterer det genanvendelige affald fra blandt andre Assens Kommune.

Vi skrev tilbage i juli om Otto Hansen fra Skallebølle, der nægter at vaske sine tømte syltetøjs- og nutellaglas, før han smider dem i den grønne spand, der er til genbrug. Det er ressourcespild at bruge rent vand til det, mener han.

Men der er god grund til at tænke lidt i rengøring, mener Bjørn Stender, der her fortæller om oplevelser med både levende og døde rotter på sorteringsbåndet.

Bjørn Stender var på ferie, da vi besøgte Otto Hansen. Derfor kan vi først bringe hans svar nu.

- Hvorfor stiller I krav om, at emballageaffald som konservesdåser og syltetøjsglas skal skylles rent for madrester, før det afleveres hos jer?

- Fordi vi får det ind på et bånd, hvor det sorteres af mennesker. Hvis alle sorterede deres affald rigtigt, så skulle ingen forsortere. Problemet er, at det gør alle ikke. Nogle gang er der madaffald, måger og døde dyr. Det skal de her folk stå og sortere fra. Det er ikke unormalt, når vi modtager affald fra Assens, Aarhus eller et andet sted, at det har ligget i to-tre uger, før det kommer her, så er det jo levende, hvis der er gammelt madaffald i. Det kan vi ikke byde vores medarbejdere. Arbejdsmiljø i 2019, der kan du ikke forlange, at folk skal arbejde med sandsynlighed for, at de bliver syge.

- I følge Miljøstyrelsen er det ikke nødvendigt at skylle glas, og Københavns Kommune melder i en video ud til borgerne, at det er nok at skrabe såvel glas som konservesdåser. Hvorfor skal man så aflevere tingene mere rene hos jer?

- Om man skyller eller skraber rent. Vi siger, det skal være tømt og lader det være op til kunderne, hvad de vil gøre for at håndhæve det bedst muligt. For kunden kan det være svært, hvis man siger, der må godt være lidt i, så tolker nogen det som en halv bøtte.

- Siger du hermed, at det ikke er forkert, at det er nok at skrabe?

- Vi har haft en dialog med Assens Forsyning om det her. Vi er nødt til at sige, det skal være synligt rent, når det kommer til os. Hvis du siger, der må godt være lidt i, så er den halvt fyldt næste gang. Hver eneste dag smider vi bøtter ud, som er halvt fyldt med ketchup, selv om folk ved, der ikke må være noget i. Forleden fik vi en død hund ind... når den har ligget i 14 dage... de måtte ud at kaste op.....

- I kaster bolden imellem jer. Søren Rasmussen, driftschef for affald og genbrug hos Assens Forsyning, siger: 'Vi skal rette os efter regler fra Dansk Affald', og omvendt siger du, det er et spørgsmål om, hvad Assens Forsyning siger til sine kunder...

- Vi er meget strenge over for Assens Forsyning. Den eneste måde, vi kan sanktionere på, er kroner og øre. Assens Forsyning er heller ikke interesseret i at skulle ud at hæve priserne på grund af for mange reklamationer. Vi har haft mange snakke. Derfor siger vi, det skal være synligt rent, så er det op til den enkelte at definere det.

- Er det ikke en skam, hvis det krav går ud over genbrugsprocenten, at folk ikke gider vaske affald?

- Vi har 800.000 borgere herunder Aarhus Kommune, det er langt fra hver dag, vi får henvendelser om sådan noget. Det handler om arbejdsmiljø. Vi har nogle krav, vi skal leve op til. Vi er en privat virksomhed, det står kunderne frit, om de vil bruge os.

- For os er det ikke affald. Det er som jord og sten, som man sælger og laver grus af. Vi er mellemhandler. Vi ser det som et produkt, vi oparbejder og laver om til et andet produkt.

- Københavns Kommune siger, at det glasværk, der modtager deres glas, siger, at det kan være en fordel med madrester, fordi de er med til at opløse rester af etiketter. Har i ikke hørt det?

- Nej, jeg tror faktisk, vi afsætter til samme sted - til Holmegaard - men der er forskellige indsamlingsmåder. Nogle steder har man tre-fire spande i indkørslen, fordi man deler alting op. Der har vi sagt det skal være nemt for borgeren, så man ikke har for mange spande, det er også billigere for kommunerne. Hvis man har glas for sig, skal det måske slet ikke håndteres af mennesker.

- Der går jo også vandressourcer til, hvis tingene skal skylles eller vaskes for at være rene nok. Er det ikke også værd at tage i betragtning?

- Jeg tror ikke umiddelbart, man sætter mere til. Vi er nødt til at sige, at det er vores system. Det er ikke for glassets skyld, men for medarbejdernes, for jeg er helt med på, at når det kommer til Holmegaard bliver det brændt ved meget høje varmegrader. Nogle gange, når vi har fået et læs, har der været rotter i, både døde og levende, der har rendt rundt på bordet. Det får du altså ikke mange mennesker til at arbejde med.

Annonce

Otto og glassene

Vi bragte 23. juli en historie om Otto Hansen i Skallebølle, der nægter at vaske syltetøjsglas og lignende, før han smider dem i spanden med genanvendeligt emballageaffald.

Dengang kunne vi ikke få et svar fra Dansk Affald, som håndterer det genanvendelige affald i den såkaldte Duoflex-ordning for Assens Kommune. Efter overstået sommerferie er det nu lykkedes at træffe direktør Bjørn Stender.

Vi har også været i kontakt med Marius Pedersen A/S, som også blev nævnt i artiklen.

Her fortæller administrerende direktør Simon Clausen, at virksomheden ikke selv behandler glas, men kører det til et andet behandlingsanlæg, han kan ikke oplyse hvilket, men siger, at der godt kan være forskel i kravene til glas hos modtageanlæggene.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce