Annonce
Fyn

Derfor ruller pengene: Lundbeckfonden ser store muligheder i OUH-forskning

Forskningsdirektør i Lundbeckfonden Jan Egebjerg. Foto: Lundbeckfonden
Lundbeckfonden deler 30 millioner ud til corona-relateret forskning, som skal give hurtige svar.
Annonce

Normalt kan det tage flere år, fra et forskningsprojekt starter, til det er gennemført, og resultaterne ligger klar.

Men det er der ikke tid til at vente på, når det gælder forskning i coronavirus, og derfor sender Lundbeckfonden nu 30 millioner kroner afsted til studier, som hurtigt kan gennemføres og give svar.

Forskningsdirektør i Lundbeckfonden Jan Egebjerg fortæller, at flere end 200 ansøgninger er landet hos fonden, og at 20 af millionerne allerede er delt ud.

- Vi ser rigtig mange spændende studier, men som har et meget længere sigte. Vi har sagt, at de penge, vi deler ud nu, er til noget, som – hvis det lykkes – kan gøre en forskel på meget kort sigt. Som jeg plejer at sige: Som patient skal man, hvis det lykkes, kunne se en forskel inden jul.

-Så det betyder ikke, at nogle af dem, vi afviser, ikke er gode, men vi kan bare se, at det vil tage to, inden de ved noget, siger han.

Annonce

Vigtigt studie

Et af de studier, som har fået del i forskningspengene, er forankret på Ældremedicinsk Afdeling på Odense Universitetshospital, hvor man vil undersøge, om stoffet hydroxyklorokin og kosttilskud kan mindske risikoen for corona-smitte og alvorligheden af sygdommen blandt beboere på plejehjem.

- Det har vi givet penge til, fordi det var et af de få studier, som fokuserer på en gruppe meget sensitive mennesker, nemlig patienter på plejehjemmene.

- Det er vigtigt, hvis man kan afdække, om der er muligheder for at kunne gøre dem enten lidt mere robuste, så de ikke bliver smittede, eller hvis de bliver smittede, at udviklingen af sygdommen vil blive lidt langsommere og ikke så alvorlig, siger Jan Egebjerg.

Annonce

Resultater skal gøre gavn

Når studierne er afsluttede, skal resultaterne fra dem gøres tilgængelige for alle.

- Vores forventning til dem alle sammen er, at det øjeblik de får resultater, offentliggør de dem så hurtigt som muligt, så det kan komme andre – i det her tilfælde andre plejehjem – til gavn, hvis de ser en forskel, siger Jan Egebjerg.

Lundbeckfonden deler årligt mere end en halv milliard kroner ud til forskning – primært hjerneforskning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Efter kuldsejlet festival: Caroline er overrasket over Kertemindes krav om tilbagebetaling af halv million

OB

Obbekjær klar for italienske S.P.A.L.

Fyn

Ugens fynske Covid-19 status: Vaccinationer vinder langsomt frem, smitten falder næsten overalt, og så lurer britisk mutation i det fynske

Fyn

Ekstra smitsom: Den engelske coronavariant er fundet i prøver fra OUH hos både patienter og ansatte

Annonce