Annonce
Danmark

Derfor håber fiskerne på britisk accept

Hvis det britiske parlament forkaster den udtrædelsesaftale, som premierminister Theresa May har indgået med EU, er de britiske fiskerifarvande så at sige national britisk ejendom, det vil sige uden adgang for danske fiskere. Hvis aftalen bliver accepteret tegner et noget andet billede for de danske fiskeres muligheder:

Annonce

1

I en overgangsperiode frem til 31. december 2020 fastholdes fiskemulighederne for EU-fiskere i britisk farvand.

2

Ved den jævnlige fastsættelse af kvoter sidder briterne - som tredjeland efter 29. marts 2019 - ikke på samme måde med ved bordet. Men i aftalen hedder det, at man konsulterer briterne omkring både det videnskabelige grundlag og EU-Kommissionens kvoteudspil.

3

I praksis forventer man, at kvoterne vil bygge på historiske data og fordelingsnøgler, og dermed forventes ingen voldsom strid om kvoterne.

4

Parterne skal gøre alt, hvad de kan for at forhandle en fiskeriaftale på plads for perioden efter 1. januar 2021. Den forhandling skal man bestræbe sig på at afslutte senest 1. juli 2020, hedder det i aftalen.

Kilder: Ritzau, Udtrædelsesaftalen og EU-Kommissionen

Annonce
Forsiden netop nu
Assens

Tyverier fra to varebiler

Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce