Annonce
Debat

Deres egen iver efter magten ødelagde det borgerligt-liberale projekt

På kant: Knap havde statsministeren luftet tanken om en regering bestående af Venstre og Socialdemokratiet, før Søren Pape Poulsen og Anders Samuelsen udtalte, at nu ødelægger han det borgerlige, liberale projekt. Ja, det var de ord, de brugte: Det borgerlige, liberale projekt.

Men selvom man jo godt kan forstå, at Lars Løkkes udmelding vakte opmærksomhed, så var der ikke tale om en pludselig aflivning af hverken borgerlighed eller liberale værdier. Tværtimod startede den proces for flere år siden, og her har hverken Samuelsen eller Pape Poulsen noget at lade andre høre. De er selv medskyldige.

For hvad er det for et borgerligt, liberalt projekt, de snakker om? Engang handlede det om borgernes frihed og rettigheder, en stærk retsstat, respekt for den enkelte og en ordentlig omgangstone mellem mennesker. Men det er længe siden.

Under Samuelsens og Pape Poulsens ledelse er projektet i stedet blevet omformet til en evig jagt på minoriteter og folk med udenlandsk baggrund. Stram, strammere, strammest. Liberal Alliance og De Konservative har gjort udlændingepolitikken til et kapløb, og omkostningen har været en begrænsning af netop borgerlige værdier og frihedsrettigheder.

Nu står de to partiledere så hændervridende og kan ikke forstå, hvad der sker med det borgerlige, liberale frihedsprojekt. Men den triste sandhed er, at de i deres iver efter at nå magten selv ødelagde det. Og hvis de vil have projektet tilbage, er der ingen anden vej end at genfinde de værdier, som det bygger på. Man har lov til at have et spinkelt håb om, at det netop er det, statsministeren begynder at erkende.

Annonce
Peter Lauritsen
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Dagen i dag: Bombetrussel førte til evakuering af IC3-tog

1994 En bombetrussel, der i går blev indtelefoneret til billetkontoret på banegården i Odense, betød, at et IC3-tog blev evakueret og togdriften afbrudt i 20 minutter. Meldingen lød på, at en bombe på et tog ville eksplodere kl. 7.45 – og det fik DSB til at rette søgelyset mod et tog, der netop skulle afgå fra Fredericia. Toget blev tømt for passagerer og kørt ud på et øde sidespor uden at noget skete. For en sikkerheds skyld valgte man at standse alle forbipasserende tog i 20 minutter omkring det tidspunkt, hvor eksplosionen skulle ske. Vicekriminalkommissær Jørgen Mikkelsens, Fredericia Politi, siger, at politiet tager altid den slags anmeldelser alvorligt – selv om der næsten altid er tale om tomme trusler. 1969 Takstforhøjelsen i de odenseanske bybusser skabte ingen vanskeligheder i morges. Bybuschaufførerne mærkede ingen reaktioner på den ekstra femøre, som folk tilsyneladende tog i stiv arm. Det hele var også nøje tilrettelagt med tydelige skilte og anden oplysning om de nye priser. Takstforhøjelsen ved vedtaget i byrådets møde i aftes med kun Alfred Andersen (SF) som modstander. De to bybusdirektører Høffding og Westergaard ilede ud fra byrådssalens tilhørerloge for at give deres personale besked om forhøjelsen, og hele natten blev der arbejdet med at montere skilte og skifte poletposer ud, så man var klar til de nye priser straks fra morgenstunden. 1944 Som følge af den mørke boligsituation i Odense har formanden for socialudvalget, overportør C.V. Jørgensen og formanden for de kommunale bygninger, kontorbestyrer Georg Jørgensen, for nylig været i København for at forsøge at skaffe nogle barakker til hurtig opstilling. Men i aftes vendte C. V. Jørgensen hjem med uforrettet sag, da det ikke var muligt at få bevilget træ til nye barakker. Årsagen til den akutte bolignød i Odense skyldes ikke tilflyttere men skal søges i de mange giftermål. Hver uge bliver 20-30 par gift i denne tid, og de skal jo have et sted af bo. Man kan jo ikke forhindre folk i at gifte sig, men når der kun opføres så nye boliger, skal det selvfølgelig give boligmangel.

Annonce