Annonce
Bagsiden

Der var ikke så stor forskel på mænd og kvinder i vikingetiden

I øjeblikket er der vikingetræf på Moesgaard Museum i Aarhus. Den seneste forskning viser, at der ikke var så stor forskel på vikingetidens mænd og kvinder, som vi gik rundt og troede. Foto: Jens Thaysen

Der var ikke så stor forskel på mænd og kvinder i vikingetiden, som vi går og tror, ifølge Marianne Moen fra Universitetet i Oslo. Hun har netop skrevet sin ph.d.-afhandling i arkæologi om køn i vikingetiden.

Det skriver Forskning.no i en artikel bragt på Videnskab.dk.

- Jeg mener, at vi skal bevæge os væk fra en klar deling mellem mænd og kvinder i vikingetiden. Der var ikke så stor forskel, som vi går rundt og tror.

Hun fandt, at både overklassens kvinder og mænd almindeligvis ligger begravet med de samme objekter.

Marianne Moen gennemgik indholdet af 218 grave i Vestfold og sorterede genstandene i gravene efter type. De veludstyrede grave er fyldt med alt fra kopper og kar til heste og andre husdyr. Arkæologerne antager ofte, at vikingekvinderne holdt sig til hus og hjem, mens mændene var krigere og handelsmænd.

Men i gravene i Vestfold er redskaber og genstande associeret med hjemmet ganske jævnt fordelt mellem kønnene.

- Nøglen er et rigtig godt eksempel. Nøglen er fremholdt som et symbol på husmoderen, fortæller Marianne Moen til forskning.no, videnskab.dk's norske søstersite.

Frans-Arne Stylegar mener, at Marianne Moens ph.d.-afhandling er grundig og godt gennemført.

Han synes, at hun argumenterer overbevisende for, at der ikke var så stor forskel mellem, hvordan vikingetidens overklassemænd og kvinder blev gravlagt.

Han har selv gransket flere vikingegrave i Vestfold og er ikke videre overrasket over konklusionen.

- Jeg har haft et indtryk af, at det forholdt sig sådan, men hun påviser det meget tydeligt.

I sit arbejde med gravene i Vestfold mente han at kunne se, at storbønderne var mere optagede af at markere den gravlagtes køn end overklassen. Han understreger dog, at det ikke er noget, han har forsket i.

Der er dog ganske tydelige forskelle blandt eliten; det er oftest mændene, som har våben med, og kvinderne har flere smykker og tekstilredskaber, viser Marianne Moens optælling.

Og mænd og kvinder har mere tilfælles end ting, som adskiller dem, mener Marianne Moen.

Mere end 40 procent af mandegravene indeholder for eksempel personlige pyntegenstande som brocher eller perler.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Tulipanen ved rådhuset ramt af selvtægt: Fredag fejrer de frivillige skulptur-rensere, at de nu er færdige på rådhuspladsen

Leder For abonnenter

Lange dyretransporter til udlandet: Det er en svinsk behandling

Grise, køer, får og andre slagtedyr skal behandles ordentligt, mens de er i live - også selv om de på vej til slagteriet. Derfor er det på sin plads, at to fynske vognmandsfirmaer er blevet hevet i retten sammen med en række andre speditører og svinehandlere, fordi de ifølge anklageskriftet ikke har behandlet dyrene efter reglerne. Vognmændene har, som man kunne læse i avisen i sidste uge, overtrådt loven utallige gange. I alt rummer anklageskriftet mere end 1000 punkter, herunder mange hundrede overtrædelser af reglerne om, hvor lang tid dyr må transporteres på ladet af en lastvogn. I andre tilfælde er dyrene blevet stuvet alt for tæt sammen på lastvognene og har dermed ikke fået den mængde plads, som de skal ifølge loven. I atter andre tilfælde har vognmændene ikke afleveret de lovpligtige logbøger over transporterne, hvilket gør, at myndighederne ikke kan få indblik i, om de pågældende chauffører overhovedet har overholdt loven. Det er skamfuldt for vognmandsbranchen, at der er så mange brådne kar blandt medlemmerne. Og det er dobbelt skamfuldt, at disse medlemmer står bag så umådeligt mange overtrædelser af lovgivningen, som tilfældet er. Det er helt afgørende, at kontrollen med vognmændene bliver strammet. Det er et faktum, at antallet af dyretransporter har været kraftigt voksende i de seneste år; alene sidste år blev tæt på 15 millioner svin stuvet sammen på lastvogne og kørt ud af landet - så langt væk som til Italien og Bulgarien. Derfor er det nødvendigt at få langt bedre styr på transporterne, så myndighederne kan sikre sig, at dyrene ikke lider unødigt, mens de står på ladet af en lastvogn på vej gennem Europa. Det er, undskyld udtrykket, svinsk at udsætte dyr for den behandling, som en snes fynske og danske vognmænd har udsat dem for. Derfor er det godt, at vognmændene kommer for retten, så der kan blive statueret et eksempel. For dyrenes skyld. Og for vores egen morals skyld.

Danmark For abonnenter

Myndighederne vil stoppe ham: - Jeg er den bedste omskæringslæge i Skandinavien

Annonce