Annonce
Assens

Der skal tænkes nyt: Mindre hovedgade i Glamsbjerg

Jens Jakobsen (V), Pia Offer Madsen (V) og Leif Rothe Rasmussen (S), Assens Byråd
Jens Jakobsen fra Venstre, Pia Offer Madsen fra Venstre og Leif Rothe Rasmussen fra Socialdemokratiet har hver deres bud på, hvor Assens Kommune skal bruge et løft på 65 mio. kroner i efterårets budgetlægning.
Annonce

Efter flere år med voldsomme besparelser tyder et forsigtigt skøn på, at Assens Kommune får et løft på 65 millioner kroner til næste år.

I løbet af den kommende tid spørger vi de enkelte medlemmer i Assens Byråd, hvilke områder de ønsker at prioritere i budgetforhandlingerne, der venter lige om hjørnet. I dag er det Jens Jakobsen (V), Pia Offer Madsen (V) og Leif Rothe Rasmussen (S).

Jens Jakobsen (V): Passe på dem, på ældre og skoleområdet, vejene.

Hvad vil du bruge flere penge på, når I for en gangs skyld har noget at dele ud af?

- Jeg vil passe på dem.

Hvorfor?

- Den spareøvelse, vi var ude i sidste gang, var ikke rar for nogen. Og det er ikke noget, jeg er stolt af.

Så du vil slet ikke bruge nogle penge?

- Jeg vil bruge penge på vores ældre og på vores skoleområde. Men så vil jeg også gå så langt at sige, at vi skal passe på vores penge. Vi skal bruge dem klogt. Det hjælper ikke noget, at vores veje er ved at forfalde, vi skal til at bruge nogle penge på vejene. Ellers bliver det endnu dyrere.

Hvis du alligevel bruger nogle penge, så vil du bruge dem på ældre, skoler og vejene?

- Det er de tre ting.

Og ud af de tre ting, hvilken vil du satse mest på?

- Jeg synes, at vores ældreområde kræver et løft. Jeg vil gerne kvittere for, at vi har mange institutioner, der har formået at holde budgettet, og har gjort det godt. Jeg synes det vigtigste er, vi har fået styr på vores økonomi. Nu har vi bremset op for vores udgifter. Alt, hvad vi kan forebyge: Hvis vi ikke forebygger de store 'revner', både i hjemmeplejen og i vores veje, så bliver omkostningen meget, meget højere i fremtiden.

Vejene: Der er et kæmpe efterslæg, pengene er vel bare noget, du så smider i et sort hul?

- Hvis vi bliver ved at at udskyde de her veje, så får vi så store udgifter, at vi ikke har kontrol over det længere.

Pia Offer Madsen (V): Levende bymidter, stisystemer og kloge klimaindsatser.

Hvad vil du bruge flere penge på, når I for en gangs skyld har noget at dele ud af?

- Mine Venstre-kollegaer har i avisen fremhævet folkeskolen, det 'gode seniorliv' og vores veje, som er mærkesager. Så derfor vil jeg hellere sætte nogle ord på de områder, som jeg også går til forhandlingerne med. Det er i overskrifter tre ting: Levende bymidter, sammenhængende stisystem og kloge klimaindsatser.

Hvad er 'levende bymidter'?

- Vi har nogle bymidter, som kæmper hårdt for at forblive levende, og det skal vi have gjort noget ved sammen med de handlende og borgerne. I Assens by bruger vi i de her år krudt på at samle aktiviteterne. Det er det samme, vi skal have gjort i de andre byer. For eksempel i Glamsbjerg tænker jeg, at man med fordel kunne koncentrere handlen og restaurationsmiljøet omkring et snævert område i stedet for at sprede det ud, som tilfældet er i mange af vores byer i dag.

Mener du, at handelsgaden i Glamsbjerg (Søndergade) så er for lang i dag?

- Ja. Ligesom vi har fået påpeget, at den faktisk også er i Assens by. Og det er den nok mange steder i virkeligheden. I Glamsbjerg kunne man jo give mulighed for at omdanne resten af hovedgaden - det er bare et eksempel, fra jernbanen og ud - til nogle spændende boligprojekter. Det handler om at se tingene på en ny måde, fordi vi også mangler byggegrunde. Vi ved, at der er mange der vil bo bynært. På den her måde kan vi forskønne byerne samtidig med, vi skaber nogle moderne boliger. Vores byer skal simpelthen tage sig noget bedre ud.

Hvad mener du med 'tage sig bedre ud'?

- For alligevel at tage lidt hul på asfalt, som de andre (politikere, red.) har gjort, så har vi altså hovedgader som den i Glamsbjerg, som er så ødelagt, at man ikke kan være det bekendt.

De sammenhængende stisystemer?

- Der vil Venstre gerne støtte et projekt, som alle vores lokalråd arbejder sammen omkring, multifunktionelle stier, som skal binde kommunen bedre sammen. Mange steder kan simple trampestier gøre det ud for sikker trafik for vores skolebørn, men også for motionister og turister. Det bidrager til at fremme vores  aktivitetsniveau og dermed sundhed - og naturturisme og bosætning.


... så har vi altså hovedgader som den i Glamsbjerg, som er så ødelagt, at man ikke kan være det bekendt.

Pia Offer Madsen (V), byrådsmedlem i Assens Kommune


Og kloge klimaindsatser?

- At vi skal være bedre til at tænke klimahensyn ind i vores aktiviteter. Jeg tænker samarbejde med andre kommuner, men også samarbejder med det lokale erhvervsliv. Når vi bygger nyt, særligt når vi bygger havnenært, som der bliver gjort i Assens i mange af de nye projekter, at klimasikring bliver et must fremover.

Luft efter hårde spareår

Assens Kommune har de seneste år gennemført besparelser på både 67,9 (i 2019-budgettet) og 34,5 millioner kroner (i 2020-budgettet).

Økonomien for 2021 ser på stående fod mere positiv ud.

Det skyldes blandt andet hjælp fra udligningsreformen samt en kommunal økonomi, der over den brede kam i øjeblikket viser gode takter, hvor man forventer et samlet overskud på 15 millioner kroner på trods af, at primært social- og sundhedsområdet er udfordret.

Overskuddet på 15 millioner kroner er blandt andet hentet i regnskabet for 2019, færre børn end forventet der skal passes, ubesatte stillinger, ubrugte puljer og positive corona-effekter i form af rejse- og administrationsudgifter, der er sparet under nedlukningen.

Leif Rothe Rasmussen (S): Børn, unge og ældre samt cykelstier.

Hvad vil du bruge flere penge på, når I for en gangs skyld har noget at dele ud af?

- Det kommer nok ikke som en overraskelse, at jeg vil være med til at kigge på driften i forhold til de ældre, børn og unge. Vi var igennem besparelser sidste år, og jeg vil gerne se på, om vi nu fik skåret for hårdt. Det ville være det første.

Er der specifikt nogle steder, der skal have penge?

- Jeg tænker på hoveder i frontpersonalet. Har vi skåret for meget på bemandingen der? Og så har vi i forhold til coronaen med hjælp fra staten optimeret hele rengøringsområdet. Det er jo typisk et område, man sparer på, og jeg vil gerne kigge på, hvad det har betydet, at rengøringsstandarden er blevet højnet. Hvad har det betydet for fraværet? Både blandt borgere og personale. Det kan godt være, det har kostet mere i rengøring, men har det tjent sig ind på en anden måde i forhold til sygefravær?

Hvor mange af pengene skal gå til velfærdsdriften?

- Jeg vil ikke sætte mig fast på noget. Jeg synes, vi skal analysere områderne. Der skal gå lidt mere til drift i forhold til anlæg. Men jeg ønsker ikke, at vi laver det, som nogle kalder elevatorpolitik, hvor man hæver driften for så igen om et eller to år at skulle spare igen. Så må vi hellere finde et niveau, der kan holde.

Så driften er dit hovedfokus?

- Ja, men jeg synes også, vi skal kigge på noget anlæg. Vi skal måske ikke op på samme niveau, som vi har været. Men jeg kunne godt tænke mig at kigge på, om vi har nogle projekter, vi skal have gjort færdige. Lige nu er vi ved at lave en cykelsti i Aarup, men vi har en lang liste over, hvor vi godt kunne tænke os cykelstier. Jeg kunne godt tænke mig, at vi fik lavet en prioriteret liste over, hvordan vi ser, at cykelstier kontra udvidelse af vejkantbaner skal være, således at vi får en sammenhængende kommune.

Hvad er det konkret, du synes skal ske med stinettet?

- Det optimale er, at vi på sigt får et sammenhængende cykelstisystem, så du i princippet kan cykle hele vejen rundt i kommunen. Det kan være til gavn for børn, som vi gerne vil have sikkert i skole. Det er til gavn for nogle cykelturister, vi gerne vil have kommer. Det kan også været til gavn for vores erhvervspendlere.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydfyn

Mand reddet op af Svendborg Havn

Annonce