Annonce
Odense

Der skal spares: Politikerne skærer i daginstitutionernes åbningstid

- Vi gør det her for at finde en besparelse, og jeg så helst, vi ikke skulle reducere åbningstiderne, siger børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) om, at der nu i gennemsnit skæres 45 minutter af daginstitutionernes nuværende åbningstid på 51 timer om ugen. Arkivfoto: Søren E. Alwan
En besparelse på 1,5 millioner kroner reducerer daginstitutionernes ugentlige åbningstid med gennemsnitligt 45 minutter. Ikke nogen ønskesituation, erkender børn- og ungerådmanden. Til gengæld fremhæver hun, at forældrene får indflydelse på åbne- og lukketider.
Annonce

Byens vuggestuer og børnehaver vil næste år have åbent for børnene i færre timer.

Politikerne i Børn- og Ungeudvalget har i denne uge besluttet at spare 1,5 millioner kroner på at skære i daginstitutionerne åbningstid, og det betyder, at vuggestuerne og børnehaverne i gennemsnit vil have åbne døre i 45 ugentlige minutter mindre end i dag, hvor åbningstiden er 51 timer om ugen.

- Det her er ikke en sag, der er født med henblik på at øge kvaliteten, erkender børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R).

- Vi gør det her for at finde en besparelse, og jeg så helst, vi ikke skulle reducere åbningstiderne, konstaterer hun.

Sparekravet skyldes det effektiviseringskrav på 0,5 procent, der med budgetforliget er lagt ind i alle forvaltningers budgetter næste år. Og som i Børn- og Ungeforvaltningen altså blandt andet hentes med kortere åbningstid.

Egentlig var udgangspunktet, at der skulle skæres en hel time af den ugentlige åbningstid og ad den vej spares 2,1 millioner kroner, men politikerne var ikke enige i, at den idé var god.

Derfor blev sparekravet skruet ned til 1,5 millioner kroner, og forvaltningen blev bedt om at lægge forslag frem til såkaldte intelligente - og mere fleksible - åbningstider.

Kort fortalt om børnehusene

Odense Kommune har 126 børnehuse fordelt på 17 geografiske institutionsområder. Børnehusene kan rumme både vuggestue og børnehave.

I dag er den ugentlige åbningstid 51 timer, og den skal fordeles mellem klokken 6.00 og 17.00. Det er institutionsledere og institutionsbestyrelser, der tager stilling til de enkelte børnehuses åbningstider, der ikke er ens alle steder.

Ifølge Børn- og Ungeforvaltningen har de fleste forældre brug for pasning i tidsrummet 7.30 til 16.30. Ingen børnehuse åbner i dag klokken 6.00.

Åbningstiderne har gennem årene ændret sig og har svinget mellem 48 og 52 timer om ugen. Det er forvaltningens oplevelse, at nogle familier har svært ved at få hverdagens logistik til at hænge sammen med en ugentlig åbningstid på 48 timer.

Annonce

Forældre får indflydelse

Og det er de forslag, Børn- og Ungeudvalget nu har vurderet og truffet beslutning om.

Politikerne har bestemt, at vuggestuer og børnehaver som udgangspunkt mister en hel time af åbningstiden hver uge, og at de overskydende 15 minutter per børnehus placeres i en pulje sammen med minutterne fra de fem til ni børnehuse, der er samlet i geografisk afgrænsede institutionsområder.

Det bliver så op til institutionslederen og institutionsbestyrelsen, hvor der også sidder forældrerepræsentanter, at fordele de ekstra minutter til eksempelvis de børnehuse med størst behov for længere åbningstid eller til at forkorte perioder med feriepasning.

- Det er den model, der er mest håndterbar, og som giver både forældre og institutionsledere noget indflydelse, siger Susanne Crawley Larsen.

- Institution for institution lader vi dem have noget råderum over, hvor og hvordan der skal holdes længere åbent end andre steder.

Annonce

Mere usikkerhed

Hun medgiver, at forældre på den vis ikke kan vide sig sikre på, at en eksempelvis længere åbningstid fastholdes al den tid, deres børn er i det pågældende børnehus.

- Der bliver mere usikkerhed end nu. Til gengæld giver vi de mennesker, der er derude i institutionerne, nogle muligheder for at tilpasse åbningstiderne deres behov. Det her handler om at få pengene til at række, understreger børn- og ungerådmanden.

Du siger, du helst er fri for at skære i åbningstiderne. Hvorfor finder I så ikke de 1,5 millioner kroner et andet sted - det kan synes som et lille beløb, når I har et budget på omkring tre milliarder?

- Selv små penge er altid et antal mennesker, der ikke skal være på arbejde mere.

Susanne Crawley Larsen fremhæver samtidig, at 80-90 procent af forældrene ikke har brug for pasning til deres børn uden for tidsrummet 7.30-16.30. Og at tidligere forsøg med lange åbningstider til efter aftensmads-tid ikke er blevet benyttet i nogen stor grad.

- Der er ikke gået ret lang tid, før forældrene ikke har brugt det. Forældre har ikke lyst til, at deres børn skal være for længe i daginstitution, så de finder andre løsninger med bedsteforældre, søskende eller kammerater.

Ifølge planen bliver de kortere åbningstider en realitet fra 1. februar næste år - efter institutionsbestyrelserne er blevet involveret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce