Annonce
Odense

Der er penge i dit skrald: Affaldsforsøg får odenseanere til at sortere

Tre skraldespande under vasken, en pose til plast og en bøtte på bordet til metal og flasker. Malene Fridén og resten af familien er del af affaldsforsøget Sorter mere, som måske bliver bredt ud til hele Odense. Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Der kan være nye skraldespande og sorteringskrav på vej i Odense. Et forsøg blandt 2000 husstande har fået flere til at sende for eksempel glas, plast og metal til genbrug frem for forbrænding.

Det kan godt være, det er bøvlet og tidskrævende, at det tager plads under både køkkenvask og i indkørsel.

Men alligevel er flere end 80 procent tilfredse eller meget tilfredse med affaldsforsøget "Sorter mere", som 2000 odenseanske husstande det seneste år har været del af. Og det virker: Mens en gennemsnitlig odenseaner genanvender omkring 36 procent af husholdningsaffaldet, når forsøgsfamilierne op på mindst 50 procent.

- Forud for sådan et forsøg kan der være lidt modvilje. Kan jeg have plads til en affaldsbeholder mere i indkørslen? Skal jeg nu til at skylle plastik, inden jeg smider det ud? Jeg tror, det er en generel modvilje mod forandringer, men folk får nye vaner, konstaterer Poul Juul Hansen, der er projektleder hos Odense Renovation.

- Sorteringsmæssigt går det rigtig godt, og vi når målsætningerne.

De mål er hele baggrunden for sorteringsforsøget, der skal pille plast, glas, metal, madaffald, papir og pap ud af de skraldeposer, der ender i en stor ovn og bliver brændt.

På Christiansborg har politikerne besluttet, at mindst 50 procent af alt dansk husholdningsaffald i 2022 skal genbruges.

- Og den målsætning kan ikke nås, hvis der ikke bliver gjort noget, påpeger Poul Juul Hansen.

Annonce

Vidste du at ...

... 30 plastflasker kan blive til en fleecetrøje?

... to konservesdåser kan blive til en ringeklokke?

... et kilo grøntsagsaffald kan give 33 timers lys?

... et syltetøjsglas næsten kan smeltet om til et helt nyt?

Kilde: Odense Renovation

Tre affaldsbeholdere

Derfor er en række beboelsesområder i både Odenses midte og udkant valgt ud og har fået op til tre udendørs affaldsbeholdere med forskellige rum til de forskellige, genbrugelige affaldstyper - og et til restaffaldet, selvfølgelig - og så har særligt indrettede skraldebiler hentet det sorterede skrald.

- Vi kan spare store mængder CO2 og dermed gavne miljøet. Madaffaldet kan blive til biogas, og så skal for eksempel glas ikke med hammer og mejsel bankes ud af ovnen på forbrændingen. Det er noget møg, siger Poul Juul Hansen.

Helt fri for knaster er "Sorter mere"-forsøget imidlertid ikke.

For det første har det vist sig svært for beboere i etageejendomme at sortere lige så meget affald som dem i enfamiliehuse.

- I etageejendomme deles man om affaldsbeholderne i gården, de fylder meget, og selvjustits kan være svær. Der skal bare en blandt ti til at ødelægge det, forklarer Poul Juul Hansen.

Det siger evalueringen

Knap halvdelen af de 2000 husstande i affaldsforsøget Sorter mere har været del af slutevalueringen. Den viser blandt andet, at:- Mere end 80 procent er enten tilfredse eller meget tilfredse med forsøget.

- 7,5 procent er utilfredse eller meget utilfredse.

- Som fordele fremhæves for eksempel, at sorteringen gavner miljøet, at genbrug er godt, og at man sparer ture til genbrugsstationen med glas og dåser, fordi det nu bliver hentet på hjemmeadressen.

- Blandt ulemperne er, at de mange affaldsspande fylder både inde og ude, at plast og metal skal vaskes, og at pladsen til de forskellige typer affald er skævt fordelt.

De 2000 husstande har sorteret mere end 32 ton plast, 29 ton glas og 14 ton metal. Derudover pilles også madaffald og pap og papir ud.

Plastik er svært at huske

Og så er der særlig én slags affald, det kniber med at få hevet ud af affaldsposerne til forbrændingen.

- Det er plast, og der er rigtig meget af det i borgernes hjem. Vi har indsamlet det, vi forventede til genbrug, men der ligger stadig meget i restaffaldet, fortæller Poul Juul Hansen:

- Vi har altid været vant til at smide plast ud, og det tager mere end et år at vænne sig til, at man for eksempel lige skal dyppe spegepølsebakken i vasken og smide pakken i spanden til plast. Det er nemmere at forstå, at metalbøtter, papir og glas skal sorteres fra. Der får vi stort set alt sorteret korrekt.

Med den netop skrevne slutevaluering af affaldsforsøget i hånden skal Odenses politikere i løbet af foråret sige ja eller nej til, at alle husstande i Odense skal omfattes af den væsentlig grundigere sortering.

Det vil kræve investeringer i affaldsbeholdere med flere rum og andre skraldebiler. Til gengæld vil det spare udgifter til forbrænding og give indtægter fra salg af det indsamlede metal, glas, pap og papir.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Annonce