Annonce
Navne

Der er også en tid efter gymnasiet, men: Filmskole for unge har vakt en forfatter og instruktør i Freja

Freja Jensen har intet hastværk med at lægge sig fast på, hvad der skal ske efter gymnasiet. Indtil videre nyder hun timerne på græsk- og latinlinjen, og så har et ungdomstilbud i Faaborg vakt hendes indre manuskriptforfatter og instruktør. Derudover har hun skrevet denne søndags klumme til debatsektionen i FAA, hvor hun opfordrer os alle til at være lidt mere nærværende. Privatfoto.
Gymnasiet kan føre til mange veje, og for denne søndags klummeskribent Freja Jensen kan det meget vel blive til en alt andet end snorlige vej, hvis hun skal forfølge sin drøm. En filmskole for unge har nemlig vakt en manuskriptforfatter og instruktør i hende.

Som så mange andre gymnasieelever kan 18-årige Freja Jensen fra Vester Skerninge skrive under på, at der er nok at se til i gymnasiet, hvor næste eksamen altid venter forude, og deadlines for aflevering af opgaver er en fast bestanddel af hverdagen.

Det tager hun oppefra og ned og nyder desuden terperierne på gymnasiets græsk- og latinlinje.

Det at oversætte romerske tekster med et par tusinde år på bagen beskriver Freja Jensen ligefrem som en snert af historiens vingesus, og netop historier er hun vild med, hvad enten det er som manuskriptforfatter eller fan af standup-komedie.

Og når det store forkromede spørgsmål om, hvad hun vil efter gymnasiet, bliver stillet, er hun både i vildrede og alligevel en smule afklaret.

- Det ved jeg ikke så meget om endnu, og det tager jeg, som det kommer. Men jeg vil gerne skrive historier og lave film, siger hun.

Annonce

Finder også tid til at koble af

Skrive gør Freja Jensen i forvejen, dog ikke så meget i øjeblikket på grund af lektier, mens lysten til at arbejde med film er sået i hende på Faaborg Gymnasium.

Her findes et filmskoletilbud til unge mellem 13 og 18 år; "Klar til Film", som Freja Jensen har deltaget i, og det har vakt en manuskriptforfatter og instruktør i hende.

Med halvandet år tilbage på Svendborg Gymnasium er der imidlertid god tid til at tænke over tingene, og indtil videre nyder Freja Jensen også godt af "kun" at være fyldt 18 og stadig have adgang til Svendborg Ungdomsskole, hvor hun spiller trommer i et band.

Når hun derimod læner sig tilbage for at lade sig underholde af andre, fortrækker hun desuden se standup, fordi gengren i hendes optik kan noget vigtigt.

- Siden jeg blev teenager og begyndte at forstå jokes og politik, har jeg set standup. Det er underholdende, og så kan genren rykke grænser blandt andet i forhold til tabubelagte emner. Standup kan også belyse og håndtere alvorlige emner, forklarer hun.

Underholdningen finder hun på nettet eller som gæst og tilskuer, når standupkomikerne gæster det sydfynske, og selvom nogle af hendes favoritter er genrens tunge drenge som Mick Øgendahl, Thomas Warberg og Christian Fuhlendorf, er hun faktisk ret bred i sin smag.

- De fleste er jo gode og har hver deres måde at fremstille tingene på, siger Freja Jensen, som efter bedste evne bruger fritiden på at koble af, være sammen med sine venner og spille klaver.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce